Hoe kun je een goede dj worden? De ultieme gids voor beginners!
Wil je DJ worden, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Of ben je al een beginnende DJ en wil je betere skills ontwikkelen, bekender worden en op (meer) events draaien? Dan is dit de ultieme gids voor jou! Op deze pagina behandelen we alle belangrijke onderdelen van het DJ vak. Van muziektheorie (niet saai!) tot marketing en alle stappen die daar tussen zitten.
We raden je aan om deze gids van begint tot eind door te nemen en alle video’s te bekijken. Dan weet je zeker dat je geen belangrijke dj tips gaat missen. Draai je al een tijdje mee en wil je alleen over een bepaald onderwerp meer te weten komen? Gebruik dan de inhoudsopgave hieronder om direct naar een onderwerp te gaan.
Bedenk een toffe DJ naam
Als je dj wilt worden is het slim om goed na te denken over een toffe DJ naam. Ga je je eigen naam gebruiken of verzin je een nieuwe naam? En als je dan een nieuwe naam gaat verzinnen, wat is dan een goede naam? Hieronder volgen enkele tips die je hierbij kunnen helpen.
Gebruik je eigen naam
Je eigen naam gebruiken heeft enkele voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je vrienden en familie je naam al kennen en je dus meteen herkenbaar bent binnen je directe omgeving. Ook kun je je eigen socialmedia-accounts aanhouden. Handig, want dan heb je meteen een aantal volgers! Tegenwoordig gebruiken een hoop top dj’s hun eigen naam. Denk hierbij aan
– Armin van Buuren
– Oliver Heldens
– Charlotte de Witte
– Fedde le Grant (al gaan er geruchten dat hij gewoon de Groot heet 😜)
Ook zijn er een hoop dj’s die hun eigen naam een klein beetje hebben aangepast om het net wat toffer te laten klinken, zoals:
– Tiësto (Tijs Verwest)
– Martin Garrix (Martijn Garritsen)
– Nicky Romero (Nick Rotteveel)
– DJ Jean (Jan Engelaar)
– Erick E (Erick Eerdhuizen)
Een nadeel van je eigen naam gebruiken kan bijvoorbeeld zijn dat je niet zo’n unieke of toffe naam hebt. We heten immers niet allemaal David Guetta 😉
Verzin een DJ naam
Een van de belangrijkste aspecten van een goede dj naam is dat deze zo uniek mogelijk moet zijn. Als je Jan de Vries of Hans de Groot heet is het dus waarschijnlijk een goed idee om een andere DJ naam te verzinnen. Maar hoe verzin je die en waar moet deze nieuwe dj naam aan voldoen? Naast dat je nieuwe dj naam uniek moet zijn is het ook slim om een naam te kiezen die bij je past. Denk bijvoorbeeld aan een unieke eigenschap van jezelf. Wat voor muziekstijl draai je? Uit welke stad of regio kom je? Wat was (vroeger) je bijnaam? Een aantal voorbeelden van verzonnen dj namen zijn:
– Feest DJ Ruud (hij draait immers Feest muziek)
– Avicii (laagste niveau in de Boeddhistische hel)
– Hardwell (zijn naam van Latijn naar Engels)
– Marshmello (draagt een marshmello masker)
– La Fuente (Spaans voor de Fontein)
Neem de tijd om je DJ naam te kiezen. Je kunt altijd nog van naam wisselen, maar zodra mensen je kennen onder een bepaalde naam is het uiteraard handiger om die naam aan te houden.
TIP: Gebruik niet de term DJ in je naam. Dit deden dj’s vroeger, maar is tegenwoordig niet meer zo tof. Ook doet het geen eer aan je naam, als je bijvoorbeeld ook gaat produceren in de toekomst.
TIP2: Denk groot! Als je in de toekomst ook in het buitenland wilt gaan draaien is het handig om een naam te hebben die goed bekt in het Engels of Spaans. Nu snap je ook waarom Don Diablo niet zijn eigen naam Don Pepijn Schipper heeft genomen als DJ naam 😈
Wat voor type dj wil jij worden en welke muziek ga je draaien?
Nu we een toffe DJ naam hebben gekozen is het tijd om na te denken over wat voor type DJ jij bent of wilt worden. We raden je aan om hier vooraf goed over na te denken. Het is namelijk belangrijk dat je duidelijkheid schept over wat mensen van je kunnen verwachten als DJ. Stel je voor dat een bruidspaar je boekt als bruiloft dj terwijl jij alleen maar Hardstyle draait. Dat kan natuurlijk super tof zijn, maar of iedereen op het feest er ook blij van wordt valt te betwijfelen.
Bepaal dus voor jezelf op wat voor feesten je wilt draaien. Misschien heb je de ambities om een hele goede Techno DJ te worden, maar het kan ook zijn dat je een allround dj wilt worden die op bedrijfsfeesten en bruiloften gaat draaien. En misschien wil je eigenlijk helemaal niet voor publiek draaien en wil je alleen maar produceren of mixtapes maken. Wat je ambities ook zijn, zorg ervoor dat je dit duidelijk uitdraagt als DJ. Dat kan bijvoorbeeld door via social media of op je website uit te leggen wat voor muziek je draait. Ook kun je via mixtapes laten horen wat mensen van je kunnen verwachten. Later in dit artikel komen we hier nog een keertje op terug.
In de volgende hoofdstukken gaan we beginnen met de basisvaardigheden van een DJ. Het mixen van House is uiteraard niet hetzelfde als het mixen van feestmuziek. Ook het zoeken van de juiste DJ muziek is voor ieder genre anders. Daarom is het belangrijk dat je nu alvast weet wat voor genres je wilt gaan draaien.
TIP: Schoenmaker blijf bij je leest. Het is prima om als Techno DJ ook op de bruiloft van je beste vriend ABBA te gaan draaien, maar doe dat dan niet onder je DJ naam.
De basis: muziektheorie voor dj’s
Dat een DJ meer is dan alleen een plaatjesdraaier wist je natuurlijk al. Een goede dj zoekt de juiste tracks bij elkaar en zorgt ervoor dat deze zo goed mogelijk in elkaar over lopen. Dat overlopen noemen we mixen. Om goed te kunnen mixen , moet je weten hoe nummers opgebouwd zijn, welke verschillende toonsoorten er zijn en wat het beste moment is om het volgende nummer in te mixen. Wees niet bang! We gaan je niet vervelen met bladmuziek, toonladders en andere saaie stof. Al is het natuurlijk nooit verkeerd om je wel te verdiepen in deze muziektheorie!
Even een kleine disclaimer vooraf! Je gaat merken dat we een hoop Engelse termen gebruiken in dit hoofdstuk. De reden hiervoor is dat de meeste informatie en filmpjes over dit onderwerk in het Engels zijn en je het dus veel beter gaat begrijpen als wij ook deze Engelse termen gebruiken.
De opbouw van een track: Beats, bars en phrases
Alle soorten muziek is via de volgende 3 onderdelen te ontleden: Beats, bars (maten) en phrases (passages). Een phrase (passage) is een stuk van de track die duidelijk te onderscheiden is van andere stukken van de track doordat er bijvoorbeeld iets nieuws gebeurd zoals de intrede van een ander instrument of een vocal. Een bar (maat) bestaat uit een vast aantal beats en is te herkennen aan een herhalend stukje van dezelfde klanken. Het is belangrijk om te onthouden dat bij iedere track:
– Iedere phrase bestaat uit een vast aantal bars
– Iedere bar bestaat uit een vast aantal beats
In de meeste genres bestaat iedere phrase uit 4 bars en iedere bar uit 4 beats:
Beatmatchen en tempo
Het mixen van twee tracks gebeurd over het algemeen door de beats van beide tracks ‘gelijk te trekken’. Dit noemen we beatmatchen. Een voorwaarde hiervoor is dat beide tracks hetzelfde aantal beats per minute (BPM) heeft. Dit noemen we ook wel het tempo van de track.
Het tellen van beats
Je vraagt je misschien af waarom het belangrijk is om de opbouw van een track te begrijpen. De reden is heel simpel: pas als je weet hoe een track is opgebouwd kun je het juiste moment bepalen waarop je de nieuwe track het beste kunt inmixen. Het is namelijk niet slim om een track halverwege een bar in te mixen. In theorie kan het wel, maar je zult zien (horen!) dat de overgang dan niet vlekkeloos gaat verlopen. Het beste is om ervoor te zorgen dat niet alleen de beats, maar ook de bars én de phrases van beide tracks gelijk lopen. Maar hoe weet je wanneer er een nieuwe phrase begint? Dat kun je bepalen door het tellen van de beats.
Vrijwel iedere track bestaat uit phrases van 16 beats. Als je dus begint met tellen bij de 1e beat (bij elektronische muziek te herkennen aan de eerste kickdrum) en je vervolgens 4 x 4 beats telt, zul je horen dat er na die 16 beats een nieuwe phrase begint.
Het tellen van beats doen we dus meestal per bar: 1, 2, 3 4…. 1, 2, 3 4… enzovoort. Het is belangrijk dat je hier veel mee gaat oefenen. Luister nog eens een keer naar je favoriete tracks en tel mee. Als je goed telt, zul je vanzelf de phrases van het nummer gaan herkennen. Naar verloop van tijd hoef je niet meer te tellen en kun je puur op je gehoor vertouwen. Je weet dan zonder te tellen wanneer de volgende phrase begint.
In de volgende video legt DJ TLM het nog een keertje aan ons uit:
Harmonieus mixen op toonsoort
Het kan gebeuren dat 2 tracks niet lekker bij elkaar klinken. Zelfs al heb je deze tracks super strak gemixed! Dit heeft waarschijnlijk te maken met toonsoorten die te ver uit elkaar liggen. Ons gehoor is zo ontwikkeld dat we tonen die ver uit elkaar liggen herkennen en als onprettig ervaren. Het is daarom aan te raden om te proberen om alleen tracks te mixen die qua toonsoort dicht bij elkaar liggen.
In de muzikale wereld worden deze tonen ingedeeld van A tot F. Daarnaast maakt men nog onderscheid tussen Major en Minor (sharp) tonen. Het Camelot systeem is een handige manier om zonder al deze lastige termen toch te kunnen zien welke tonen er dicht bij elkaar liggen. Om het nog gemakkelijker te maken hebben we de tonen een andere naam gegeven: van 1A tot 12B.
Om er voor te zorgen dat twee tracks goed bij elkaar klinken, moeten de tracks dicht bij elkaar op het Camelot Wheel liggen. Dus van 12B naar 1B of van 4A naar 5a. Hoe dichter toonsoort van de tracks bij elkaar ligt, des te harmonieuzer klinkt de mix.
Om te weten te komen wat de toonsoort van een track is kun je 3 dingen doen:
– Je zoekt de track op bijvoorbeeld beatport en checkt daar de toonsoort
– Je analyseert de track met behulp van DJ software (zoals Rekordbox)
– Je analyseert de track met een tool als Mixed in Key
Oefen thuis met de beste DJ Gear voor beginners
Toffe DJ Naam: check! Muziek genre gekozen: check! Basis-muziektheorie doorgenomen: check! Dan is het nu tijd om te beginnen met het leukste onderdeel: thuis oefenen met je eigen DJ Gear! Als beginnende DJ heb je echt niet meteen een volwaardige dj-set nodig zoals deze op festivals en in de club staan. Gelukkig maar, want voor een professionele Pioneer Dj-set betaal je al snel ruim €6000. Maar wat heb je dan wel minimaal nodig om goed van start te gaan?
Een dj laptop is onmisbaar
Vroeger hadden dj’s dozen vol met platen in hun huiskamer staan. Iedere keer als ze naar een optreden gingen, zochten ze de juiste platen uit en namen deze mee in enorme platenkoffers. Tegenwoordig draait bijna iedere dj digitaal. Het enige wat je mee hoeft te nemen naar een event is een usb-stick of SD-kaartje en je koptelefoon. Lekker man! Maar om muziek te kunnen downloaden en vervolgens op die usb-stick te krijgen heb je wel een laptop nodig. En dat is niet het enige waar je een laptop voor nodig hebt. Ook als je thuis wilt oefenen met een digitale dj-controller heb je een goede laptop nodig. En wat dacht je van het opnemen van een mixtape? Of het bijhouden van je website en het beantwoorden van al je digitale fan-mail? Juist! Een laptop is onmisbaar voor de moderne DJ. Gelukkig hoeft een goede dj laptop niet super duur te zijn. Voor iets meer dan €500 heb je al een prima laptop. Wil je meteen voor een hele goede gaan? Reken dan op ongeveer €900. In dit artikel bespreken we de beste dj laptops van dit moment.
DJ Controllers
Om thuis te kunnen oefen met draaien en mixen heb je een digitale dj controller nodig. Dit is een apparaat met minimaal 2 spelers en een mixer ingebouwd. Je sluit deze dj controller aan op je laptop en vervolgens kun je met behulp van DJ software als RekordBox DJ of Serato DJ alle muziek vanaf je laptop draaien. Tegenwoordig hebben bijna alle dj controllers dezelfde functies als de dure Pioneer DJ sets zoals je deze in de clubs vind: goede jog wheels, loop functies, een 3-bands equalizer, effecten, een microfoon-ingang, etc. Voor ongeveer €250 haal je al een prima dj controller in huis. Speciaal voor beginnende dj’s en kinderen hebben we een overzicht gemaakt van De beste DJ Sets voor kinderen in 2023
DJ Koptelefoon
Een DJ zonder koptelefoon is als een kunstschilder zonder kwasten. Met andere woorden: als DJ kun je niet zonder goede headphones! Als beginnende dj zul je veel thuis gaan oefenen met draaien en waarschijnlijk woon je niet helemaal alleen in een hutje op de hei. Als je dus geen ruzie met je huisgenoten of buren wilt, is het slim om te oefenen met je koptelefoon op 😉 In combinatie met een dj controller kun je prima oefenen met mixen zonder dat anderen daar last van hebben. Je zou natuurlijk ook kunnen draaien met de oortjes van je smartpone, maar je zult dan snel merken dat dit geen goed plan is. Een goede dj koptelefoon heeft een langere draad, veel betere geluidskwaliteit en meer draagcomfort. We raden je aan om niet te besparen op een goede dj koptelefoon. Gelukkig zijn er hele goede koptelefoons voor nog geen €100. Check hier de beste dj koptelefoons van dit moment
Audio Interface
Om het beste uit je koptelefoon te kunnen halen heb je een audio interface nodig. Dat geld uiteraard niet als je de koptelefoon rechtstreeks op je DJ controller aansluit. Maar als je ook gaat produceren op je laptop, is het wel noodzakelijk. De geluidskaart van je laptop heeft namelijk niet genoeg vermogen om je koptelefoon volledig tot zijn recht te laten komen. Gelukkig hoeft een goede audio interface helemaal niet duur te zien. Check hier de beste Audio Interface van dit moment.
Om te kunnen starten met draaien heb je dus ongeveer €850 nodig. Je hebt dan een prima DJ Laptop, DJ Contoller en DJ Koptelefoon thuis staan. Okay, het is tijd om te gaan draaien! Let’s go!
Leer draaien als een pro
Met de juiste DJ gear ben je natuurlijk niet meteen een goede DJ. Ook (en vooral!) bij draaien geldt: oefening baart kunst! Om een goede DJ te worden, moet je dus heel veel draaiuurtjes gaan maken. Leer je dj controller goed kennen en ga vervolgens oefenen met mixen.
DJ training via YouTube
Een van de beste plekken om je dj skills te verbeteren is YouTube. Er zijn talloze video’s te vinden die je de basis vaardigheden van het draaien uitleggen. Maar ook als je al goed kunt draaien kan YouTube een bron van inspiratie zijn. Wil je leren scratchen op je dj controller? Of ben je benieuwd hoe je een House track kunt mixen met een Urban track? Alles wat de pro’s doen, kun jij leren door te kijken naar deze YoutTube filmpjes. Onze tip: begin bij de basis! Zoek op termen als “Dj for beginners” of “beat matching on ddj 400” (of een andere controller!) om te leren hoe je op jouw dj controller kunt beginnen met draaien! Om je toch alvast een beetje wegwijs te maken tussen het enorme aanbod geven we je een paar zeer goede YouTube channels als tip:
We Are Crossfader
Carlo Atendido
Ellaskins
Phil Harris
Online DJ training
Naast de gratis video’s op YouTube zijn er ook een aantal websites die zeer goede online DJ training aanbieden. Over het algemeen is de kwaliteit van deze DJ trainingen hoger dan op YouTube. Ook zit er meestal uitgebreid lesmateriaal bij een betaalde trainig. Een ander groot voordeel is dat je bij een online DJ training vragen kunt stellen aan de leraars. Dit zorgt ervoor dat je nog gerichter kunt oefenen. Ben je al een ervaren DJ? Ook dan zijn er genoeg geavanceerde trainingen te vinden om nog beter te worden!
We hebben erg goede ervaringen met deze online DJ trainingen:
Our House Academy – €39 per training
DJ Courses online – $19 per maand
WeAreCrossfader – €110 per training
Udemy – €10 / €50 per training
Live DJ training
De beste manier om snel een goede DJ te worden is door je aan te melden voor een live DJ Training. Je krijgt dan samen met een groepje andere cursisten training van een ervaren DJ (privéles is meestal ook mogelijk) Deze trainingen zijn vergelijkbaar met online training, met het grote verschil dat er dan ook daadwerkelijk een leraar bij aanwezig is om je te assisteren. Hierdoor zul je het draaien veel sneller en beter leren. Uiteraard is een live DJ training wel een stuk duurder dan een online training. De bekendste dj scholen van Nederland:
Pro DJ School
De Pro DJ School biedt diverse trainingen aan voor zowel beginnende als gevorderde DJ’s. Ze hebben vestigingen in Amsterdam en Amersfoort. De basis DJ training bestaat uit 12 lesuren verspreid over 4 avonden en kost €425
Our House Academy
Naast online trainingen kun je bij Our House ook terecht voor individuele dj en producer trainingen op locatie in Amsterdam. Een 1 op 1 sessie van een uur kost €75 voor de beginner training en €85 voor de intermediate training.
DJ School Nederland
DJ School Nederland biedt zowel DJ als produceer lessen aan. Dit doen zij op locatie in Den-Bosch. Een 1 op 1 DJ intro les van 2 uur kost €195. Je kunt ook kiezen om direct een pakket van 4, 8, 20 of zelfs 40 uur les af te nemen tegen een gereduceerd tarief.
De beste websites voor DJ muziek
De kans is groot dat je zelf alleen nog maar muziek luistert via Spotify, YouTube of een andere streaming dienst. De tijd van platen en cd’s kopen bij de lokale platenzaak ligt ver achter ons. Afgezien van een aantal oldskool dj’s die nog (of weer!) op vinyl draaien, draait zo’n beetje iedere artiest tegenwoordig digitaal. Er zijn een groot aantal websites waar dj’s hun muziek vandaan halen. We zetten ze voor je op een rij:
Apple iTunes
Je kunt iTunes zien als de digitale versie van de cd-winkel. Naast losse tracks kun je hier ook complete albums kopen. iTunes is vooral voor allround dj’s een ideale plek om nieuwe muziek te kopen. Alle genre’s zijn vertegenwoordigd en ook verzamelalbums zoals 538 Hitzone en de QMusic albums kun je hier voor een kleine vergoeding downloaden.
Beatport
Beatport is dé website voor House, Techno, Trance en alles wat daar bij hoort. Naast handige charts per genre, kun je hier ook de favoriete tracks van andere dj’s beluisteren in hun DJ Charts. Een losse track kost tussen de €1,29 en €1,99, maar je hebt ook de mogelijkheid om een hele playlist van tracks (zoals een DJ Chart) te kopen. Zo heb je bijvoorbeeld playlists van 50 tracks die samen maar €6,99 kosten.
Traxsource
Traxsource is een portal die voornamelijk gericht is op de diverse House subgenres zoals Deep House, Tech House, Jackin House en Nu Disco. Als je een House DJ bent is dit dus de plek om op zoek te gaan naar die nieuwe pareltjes. Net zoals Beatport heeft ook Traxsource Charts per genre en Charts opgesteld door dj’s.
TIP: Iedere week brengt Traxsource een Essentials lijst uit met daarin de beste nieuwe tracks per genre. Als je iedere week deze essentials lijst besluiterd, blijf je perfect op de hoogte van alle nieuwe muziek in jouw genre!
Bandcamp
Bandcamp is een online platform waar onafhankelijke artiesten hun muziek kunnen promoten. Doordat de artiesten hun tracks niet onder de vlag van een platenlabel aanbieden, kunnen ze zelf bepalen hoeveel ze voor hun muziek vragen. Sinds de lockdown bieden ook een hoop populaire dj’s op Bandcamp hun nieuwe tracks, bootlegs en remixen aan tegen een relatief lage prijs. In sommige gevallen kun je zelf bepalen hoeveel je wilt betalen voor een track. De zogenaamde “Name Your Price” formule.
Legaal gratis muziek downloaden?
Er zijn een aantal plekken op het internet waar je op een legale manier aan nieuwe dj muziek kunt komen. We hebben de beste plekken voor je op een rijtje gezet in dit artikel: Gratis DJ muziek downloaden
Maak een mixtape
Als beginnende dj zul je niet meteen heel veel boekingen gaan krijgen. Een mooie manier om toch jouw skills en muziek te laten horen aan een groot publiek is door een mixtape of liveset op te nemen. Die mixtape kun je dan bijvoorbeeld op Mixcloud of Soundcloud plaatsen. Om er voor te zorgen dat je mixtape beluisterd gaat worden door je (nieuwe) fans, kun je de link vervolgens delen via Facebook, Instagram of je website.
Een dj set opnemen kan op verschillende manieren. Zo kun je een mixtape maken in je favoriete DAW (Digital Audio Workstation) zoals Ableton of Logic, maar je kunt ook via je digitale DJ controller een set opnemen op je laptop. Kijk hier voor 4 opties om je dj set op te nemen.
Op Soundcloud brengen wij wekelijks een nieuwe DJLife Radio Show uit in verschillende genres. Wil jij ook een keer een mixtape voor ons maken? Stuur dan een mailtje naar hylke@djlife.nl en wie weet ben jij onze volgende guest DJ!
TIP: We raden aan om iedere maand een nieuwe mixtape te maken. Ook als je dan nog geen optredens hebt, blijf je toch bezig met jezelf te ontwikkelen als DJ!
Je eigen DJ website
Heb je als DJ nog wel een eigen website nodig? Ja en nee! Veel dj’s gebruiken tegenwoordig Social Media als de enige manier om in contact te komen / blijven met hun fans. Veel promotors zoeken op Facebook of Instagram om te zien welke artiesten er populair zijn en welke muziek ze uitgebracht hebben. (meer over Social Media in het volgende hoofdstuk)
En toch kan het vooral als beginnende DJ een groot voordeel zijn om in ieder geval een eigen domeinnaam te hebben. Je zult als DJ waarschijnlijk veel mailtjes sturen en ontvangen en dan staat het een stuk proffesioneler als je dit vanaf je eigen domeinnaam doet: info@martingarrix.com staat een stuk toffer dan martijngarritsen@gmail.com toch? 😎
Daarnaast is het handig als mensen je DJ naam kunnen Googlen! Een website (laten) maken kan er dus zeker voor zorgen dat meer mensen je kunnen vinden. En dan hoef je echt geen hele ingewikkelde website te hebben. Een pagina met daarop links naar je Facebook, Instagram, Soundcloud en je emailadres is al genoeg!
Een eigen domeinnaam + e-mail hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij registreren al onze domeinnamen altijd bij het zeer betrouwbare Nederlandse bedrijf TransIP. Een domeinnaam inclusief 3 emailadressen kost daar €1,99 per maand.
Social Media: Onmisbaar voor dj’s!
Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En voor dj’s geldt hetzelfde als voor alle andere artiesten: Social media is onmisbaar! Het is de eerste plek waar fans op zoek gaan naar hun favoriete dj’s. Maar ook promotors van events en festivals gebruiken Social Media om op zoek te gaan naar nieuw DJ talent. Tijd om wat accounts aan te gaan maken dus!
Welke social media heb ik nodig?
Dat is afhankelijk van welke doelgroep je wilt bereiken. Zo worden Facebook en Twitter steeds minder gebruikt door jongvolwassenen (18-30) maar zijn het voor een ouder publiek (30-60) nog steeds de meest populaire platformen. Bij jonge mensen zijn vooral TikTok en Instagram erg populair. Het is als beginnende dj bijna niet te doen op alle platformen een account bij te gaan houden. We raden je aan om minimaal 2 platformen te kiezen. Bijvoorbeeld Facebook en Instagram.
Het grote voordeel van Facebook en Instagram is dat je jouw accounts aan elkaar kunt connecten. Op die manier wordt alles wat je op Instagram post automatisch ook op Facebook geplaatst. Handig!
Wat moet ik posten op social media?
Dat mag je helemaal zelf weten, maar het is wel aan te raden om vooral dingen te posten die te maken hebben met DJ-en. Laat bijvoorbeeld je nieuwe DJ controller zien, of vertel mensen dat je nieuwe mixtape online staat. Ook kan het erg goed werken om muziek van andere dj’s te (re)posten zodat jouw volgers een goed beeld krijgen van wat jij tof vind! En zodra je die eerste optredens in the pocket hebt moet je dat natuurlijk delen als een gek! 🤩 Hieronder volgen een aantal social media tips voor de beginnende DJ:
- Maak als DJ altijd een nieuw account aan en gebruik niet je privé account. Zo kun je privé en zakelijk scheiden! En vergeet niet meteen jezelf te volgen!
- Zorg voor een goeie bio! Laat weten wie je bent en wat je doet. Heb je een nieuwe mixtape? Zet dan de link in je bio.
- Zet je profielen op “openbaar”. Dat zorgt ervoor dat je sneller gevonden wordt door nieuwe volgers.
- Probeer regelmatig iets te posten. Je hoeft echt niet iedere dag actief te zijn, maar zorg er wel voor dat je onder de aandacht blijft.
- Spiek bij je favoriete DJ’s. Wat posten zij? Wat vind je tof aan hun profielen? Beter goed gejat, dan slecht verzonnen toch?
- Koop nooit volgers! Het staat misschien heel cool, die 1000 volgers, maar als je vervolgens maar 5 likes krijgt op je berichten, zullen mensen snel doorhebben dat je weinig echte actieve volgers hebt. Instagram en Facebook zien dat ook en zullen jouw accounts daardoor veel minder aandacht geven.
- Wees jezelf! Doe je niet anders voor dan wie je bent.
Hoe krijg je een eerste DJ optreden?
Je bent er helemaal klaar voor! Je muziek-collectie is up-to-date, je dj skills zijn top (of goed genoeg!) dus laat die eerste gigs maar komen! Helaas zullen de boekingen niet vanzelf binnen stromen. Er is enorm veel concurrentie in het DJ wereldje. Veel grote events durven het risico niet te nemen om een onbekende naam met weinig volgers (ja helaas worden DJ’s daar enorm op beoordeeld) op het podium te zetten. Maar don’t worry! Er zijn genoeg manieren om toch voor publiek te kunnen draaien.
Doe mee aan dj contests
Regelmatig zie je op social media berichten voorbij komen over dj contests. Dit zijn wedstrijden waarbij je live of via een ingestuurde liveset de strijd aan gaat met andere dj’s. En voor DJ contests geldt hetzelfde als voor de Olympische Spelen: meedoen is belangrijker dan winnen! Door mee te doen, laat je jezelf zien en horen. Andere dj’s zien jouw naam op de lijst staan en je leert sowieso weer nieuwe mensen uit de scene kennen. Kun je geen dj contest vinden? Zoek dan op Google op DJ Contest Nederland en je zult er genoeg vinden!
Meld je aan op Facebook groepen
Op Facebook zijn een aantal besloten groepen waar dj’s lid van kunnen worden. In deze groepen kun je jezelf promoten. Ook worden er zeer regelmatig oproepjes geplaatst door mensen die een dj zoeken voor een bepaald event. Een paar goede voorbeelden van deze Facebook groepen:
DJ’s Gezocht
DJ Zoeken
DJ & Producer land
Laat mensen weten dat je beschikbaar bent
Dit klinkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar er zullen genoeg mensen in jouw directe omgeving zijn die niet weten dat je draait! Doe een oproepje op de Social Media accounts (ook je privé accounts!) waarin je laat weten dat je beschikbaar bent als DJ. Grote kans dat er een vriend, familielid of collega net op zoek is naar een dj. En wie kunnen ze nou beter nemen dan jij? 😎
Organiseer zelf een feestje
Waarschijnlijk is dit niet de makkelijkste manier, maar je kunt natuurlijk altijd nog zelf een klein feestje organiseren. Zet een partytent in de achtertuin van je oma of vraag de plaatselijke kroeg of je daar een feest mag organiseren. Of pak tijdens je eigen verjaardag je DJ controller erbij en laat je vrienden en familie je skills horen.
Netwerken: wees brutaal!
Wees niet bang om zelf contact op te nemen met promotors, clubs, kroegen, andere dj’s, etc. Het kan nooit kwaad om jezelf aan te bieden. Waarschijnlijk krijg je heel vaak te horen dat ze niet op zoek zijn naar nieuwe dj’s, maar ze weten vanaf dat moment wel wie jij bent. Netwerken is als DJ enorm belangrijk. Leer de juiste mensen kennen, vraag advies bij andere dj’s of meld je aan bij een DJ school.
Ga produceren
Een onderdeel van het DJ-en wat in dit artikel express nog niet aan bod gekomen is. Als DJ is het uiteraard super tof als je zelf muziek kunt produceren. Het is fantastisch om andere dj’s jouw producties te horen draaien, maar het is nog mooier om een volle dansvloer los te zien gaan om het moment dat je een eigen plaat draait! Het hebben van eigen producties kan je zeker helpen om als DJ door te breken. Er zijn genoeg voorbeelden van producers die na die ene hit meteen wereldberoemd werden. Als je produceert komt dit zeker ten goede aan je naamsbekendheid. Zie het als een heel goede promotie-middel. Maar ook zonder te produceren kun je als beginnend DJ prima je weg vinden.
De DJLife Community
Onlangs zijn we gestart met de DJLife Community. Dit is een online platform waar dj’s en producers met elkaar in contact kunnen komen en elkaar tips kunnen geven over draaien en produceren. Je kunt gratis lid worden via deze link: DJLife Community
Hard work pays off
Vergeet niet dat de meeste full-time dj’s er enorm hard voor hebben gewerkt om te komen waar ze nu zijn. Veel beginnende dj’s denken dat als ze een plaatje maken, ze meteen de nieuwe Avicii zijn. De werkelijkheid is net even anders. Om het te maken in de DJ wereld zul je hard moeten werken. Blijf jezelf ontwikkelen, blijf nieuwe muziek ontdekken en vooral: blijf leren! We hopen dat dit artikel je de juiste tips en motivatie heeft gegeven om van start te gaan. Samengevat nog even de belangrijkste stappen:
– Bedenk wat voor dj je wilt zijn en verzin een unieke naam
– Leer de basis van het draaien en blijf je skills ontwikkelen
– Zoek online naar nieuwe muziek en blijf je collectie uitbreiden
– Oefen thuis met eigen DJ gear en maak regelmatig een mixtape
– Promoot jezelf via Social Media en eventueel een eigen website
– Laat jezelf horen op DJ-contests of op je eigen feestjes
– Blijf doen wat je leuk vindt! Ook als je niet meteen wereldberoemd wordt