Maak snel nieuwe tracks met de Roland Verselab MV-1

Is het mogelijk om zonder laptop een volwaardige track te produceren? Volgens het Japanse Roland wel! Zij lanceerden onlangs de Roland Verselab MV-1: een all-in-one music production tool. Met de Verselab gaat Roland de strijd aan met de MPC van Akai en de Machine+ van Native Instruments. Benieuwd naar wat dit toffe apparaat allemaal kan en of het de investering (€697) waard is? Lees dan verder!

De makers van de Verselab MV-1: Roland

Voor de meeste dj’s en producers zal de naam Roland niet onbekend klinken. Het Japanse bedrijf is verantwoordelijk voor een aantal legendarische drum machines zoals de tr-33 en de tr-808. Daarnaast heeft het bedrijf uit Osaka een aantal synthesizers op de markt gebracht zoals de D-50 en de JD-800. Tegenwoordig staat Roland vooral bekend om de vele piano’s, keyboards, DJ controllers en hun eigen Roland Cloud; een verzameling van meer dan 50 virtuele instrumenten zoals de JUPITER-8 en de JUNO-106.

Wat is de Verselab MV-1 en wat kun je ermee?

roland verselab

Bij Roland noemen ze de Verselab MV-1 een alles-in-één Song Productiestudio met authentieke Roland-sounds en songwriting-tools om moderne muziekmakers van elke niveau te helpen. En als we alle opties van de MV-1 bekijken kunnen we dit alleen maar beamen. De MV-1 beschikt over (4×4) triggerpads en een 128 staps TR-REC sequencer voor het maken van drums, baslijnen en melodieën.  Het apparaat heeft 7 instrumentsporen en een extra audiospoor voor vocals.

Met de MV-1 kun je zonder computer maximaal 12 minuten in mono en 6 minuten in stereo opnemen voordat je deze exporteert naar je smartphone, tablet of computer. Hiervoor heb je de beschikking over een collectie van ruim 3000 zorgvuldig geselecteerde sounds en 80 drumkits. Beschik je over een Roland Cloud account? Dan kun je de ingebouwde bibliotheek uitbreiden met genre specifieke Sound Packs. Ook kun je zelf samples toevoegen via een SD-kaartje.

Het opnemen van je tracks gaat via een logische hands-on workflow. Op de MV-1 zie je de 5 stappen van je productie duidelijk aangegeven via oplichtende termen. (zie onderstaande foto) Op deze manier is het maken van een track alles behalve ingewikkeld te noemen. Via het LCD scherm kun je makkelijk zien waar je mee bezig bent en de huidige waarde aflezen. Ook voor beginnende producers is de MV-1 hierdoor een prima te gebruiken device.

roland verselab

Je beats kun je voorzien van een groot aantal effecten, zoals 7 verschillende reverbs, 9 chorus / delay types en 90 andere track effecten. Uiteraard beschik je ook over een Track EQ om de verschillen toonhoogtes te filteren. Naast het maken van beats kun je met de MV-1 ook vocals opnemen via de ingebouwde microfoon of door zelf een microfoon aan te sluiten op de XLR-in met fantoomvoeding.  Je opgenomen vocals kun je vervolgens voorzien van moderne effecten zoals Auto-Pitch, Harmonizer en Doubler.

Als je klaar bent met je track kun je deze mixen en masteren met behulp van de 90 ingebouwde master effecten, compressor en EQ. Vervolgens exporteer je de track via USB simpel naar je computer of tablet. Als je beschikt over een tablet kun je de Verselab ook combineren met de Zenbeats App. Hierdoor kun je nog meer instrumenten en effecten gebruiken om je tracks helemaal af te maken.

Onderweg beats maken

Met een gewicht van iets meer dan een kilo en afmetingen van 354 x 208 x 60 mm is de MV-1 prima mee te nemen. Je kunt het apparaat voorzien van voeding via de meegeleverde AC adaptor of via een USB port, maar het heeft geen ingebouwde accu. Als je onderweg wilt gaan produceren heb je dus wel een powerbank nodig.

Verder beschikt deze produceermachine over twee (1/4 inch en mini jack) aansluitingen voor je koptelefoon, een MIDI in en uit, een Line in en uit (1/4 inch jacks) een XLR microfooningang met fantoomvoeding en een SD-kaart ingang voor het importeren van samples.

verselab

De Verselab MV-1 samengevat

Dat Roland kwaliteitsproducten op de markt brengt is geen geheim meer. En ook deze all-in-one productiestudio is weer een prachtig product. Maar kun je er ook echt een volwaardige track mee produceren? Ja en nee. De MV-1 beschikt over genoeg sounds, drumkits en effecten om een groove mee te produceren. Voeg daar je eigen opgenomen vocals aan toe, mix het geheel af met de ingebouwde effecten en je kunt heel dicht bij een volwaardige track komen. Maar we denken dat dit apparaat het beste tot zijn recht komt als beat-maker. Door de handige workflow en vele mogelijkheden is het heel makkelijk om de basis van je track te creëren. Ideaal om creatieve ideeën uit te werken zonder een computer in de buurt te moeten hebben.

Met €679 is de Verselab scherp gesprijst. De AKAI MPC Live 2 en de Native Instruments Machine+ zijn met een prijs van rond de €1000 een stuk duurder. Vooral voor de gebruikers van de Roland Cloud is de Verselab MV-1 dus een hele fijne toevoeging aan je (mobiele) studio!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *