De beste DJ Koptelefoon van 2024

Als DJ kun je niet zonder goede koptelefoon! Er zijn ontzettend veel verschillende koptelefoons te koop, maar lang niet alle modellen zijn even geschikt voor in de DJ booth. In dit artikel leggen we uit waar de ideale DJ koptelefoon aan moet voldoen en bespreken we vervolgens de beste dj koptelefoons van 2024.

Waar moet een goede DJ koptelefoon aan voldoen?

De geluidskwaliteit is uiteraard de belangrijkste factor bij het selecteren van een goede DJ koptelefoon. Als DJ is het belangrijk dat je goed kunt voorluisteren, zodat je snel hoort of de volgende track goed klinkt en of je beatmatch lekker loopt. Bij het selecteren van de beste DJ headphones kijken we daarom naar koptelefoons met een goede en eerlijke weergave van zowel hoge, midden als lage tonen.

Bij veel koptelefoons is de bass vaak wat te nadrukkelijk aanwezig, waardoor andere tonen lastig te horen zijn. Andere koptelefoonshebben juist weer te weinig bass. Naast een goede geluidskwaliteit is het afsluiten van de oren erg belangrijk. Als je weinig last hebt van geluiden van buitenaf kun je het volume van je koptelefoon lager zetten en toch nog goed luisteren. Dit is erg belangrijk bij het voorkomen van gehoorschade en tinnitus.

Een ander belangrijk punt is het draagcomfort van headphones. Niets zo irritant als een koptelefoon die te strak op je oren zit of juist een die steeds van je hoofd glijdt. Een DJ Headphone moet ook tijdens lange luistersessies lekker zitten. Zachte pads en een lichtgewicht hoofdband zijn daarom belangrijke aspecten bij onze selectie van de beste dj koptelefoon.

dj koptelefoon 2023

Ga voor kwaliteit

Een DJ headphone koop je in principe voor een langere tijd, dus het is raadzaam om een koptelefoon te kopen die lang mee gaat en tegen een stootje kan. Het onderdeel dat vaak het eerst kapot gaat is de kabel van je headphone. Een koptelefoon met een vervangbare kabel is daarom erg handig. Om de levensduur van je koptelefoon te verlengen is het slim om een model te kiezen die je op kunt vouwen en vervolgens in een beschermhoes kunt stoppen.

Een DJ koptelefoon mag gezien worden

Uiteraard is het design ook belangrijk. Het is een stuk minder belangrijk dan geluidskwaliteit en draagcomfort. maar je wilt er natuurlijk ook wel een beetje cool bij staan tijdens het draaien. Daarnaast is het erg handig als je een koptelefoon hebt waarvan je de oorschelpen weg kunt draaien. Dit maakt het makkelijker om tijdens het draaien met één oor het geluid van de zaal te horen en met je andere oor te monitoren.

Inclusief handige accessoires

De meeste koptelefoons worden met zowel een 3.5 als een 6.35 jackplug geleverd. Hierdoor kun je de koptelefoon gebruiken op zo’n beetje alle devices zoals je laptop, smartphone en natuurlijk een dj mixer. De betere headphones leveren ook diverse lengtes rechte en gekrulde kabels en een beschermhoes mee. Gekrulde kabels zijn een must in de DJ booth. Hierdoor blijft de kabel lekker compact, maar kun je toch vrij blijven bewegen (of springen ;-))

Sennheiser + headphone case

Kun je draaien met een draadloze koptelefoon?

Draadloze dj koptelefoons zijn in de booth geen optie. De reden hiervoor is dat draadloze koptelefoons gevoelig zijn voor storingen en last kunnen hebben van vertraging. Daarnaast zijn de meeste dj sets niet uitgerust met bluetooth. Voor het dagelijks luisteren naar muziek zijn draadloze koptelefoons ook voor dj’s een prima keuze, maar in deze selectie hebben we alleen voor de beste bedrade dj headphones gekozen.

Gebruik thuis een Audio Interface

Om in je thuisstudio het beste uit je koptelefoon te kunnen halen heb je een audio interface nodig. Dat geld uiteraard niet als je de koptelefoon rechtstreeks op je DJ controller aansluit. Maar als je ook gaat produceren op je laptop, is het wel noodzakelijk. De geluidskaart van je laptop heeft namelijk niet genoeg vermogen om je koptelefoon volledig tot zijn recht te laten komen. Gelukkig hoeft een goede audio interface helemaal niet duur te zien. Check hier de beste Audio Interface van dit moment.

Pioneer DJ HDJ-X10 DJ koptelefoon

De beste dj koptelefoon Pioneer HDJ-X10
TypeOver oor
Draaibare oorschelpJa
Impedantie30-39 ohm
Frequentie5 hz – 40 Khz
Kabel lengte150 cm
Kabel afneembaarJa
Gewicht328 gram
Actuele prijs Check prijzen

De HDJ-X10 is het topmodel van Pioneer en een waardige opvolger van de illustere HDJ-2000MK2. De specificaties van deze DJ Headphone liegen er niet om: een frequentiebereik van 5 tot 40Khz, een impedantie van 32 ohm en een vermogen van maximaal 3,500 mW! Goeiendagschotel! Nu zeggen dit soort duizelingwekkende specs niet alles natuurlijk, maar in dit geval kunnen we je vertellen dat de geluidsweergave van deze koptelefoon gewoon echt heel erg goed is. Diepe bassen, gedetailleerde mids en vlijmscherpe hoge tonen zorgen voor een enorm breed geluidspallet.

Met 328 gram is dit geen lichte koptelefoon te noemen. De behuizing is een combinatie van metaal en hoogwaardig plastic. Dit geeft hem een premium uitstraling, maar zorgt dus ook voor redelijk wat gewicht. Ondanks dat is het draagcomfort goed te noemen. De hoofdband is voorzien van heel zacht kunstleer. De oorkussens zijn gemaakt van zweet- en stof afstotend synthetisch leer. Dit zorgt ervoor dat de koptelefoon erg fijn aanvoelt op je hoofd en oren.

Deze DJ koptelefoon heeft draaibare oorschelpen, is inklapbaar, heeft afneembare kabels en zelfs vervangbare oorkussens. Hij wordt geleverd met 2 kabels en een stevige case. Over duurzaam gesproken!

Het design van de HDJ-X10 is prachtig! Geborsteld metaal en synthetisch leer geven deze koptelefoon echt een dure uitstraling. En om eerlijk te zijn is hij dat ook, duur dus. Met ruim €320 is dit de duurste koptelefoon uit onze selectie, maar het is wat ons betreft de investering waard.

Sennheiser HD 25 DJ Koptelefoon

Sennheiser HD 25 DJ koptelefoon
TypeOp oor
Draaibare oorschelpJa
Impedantie70 ohm
Frequentie16 hz – 22 Khz
Kabel lengte150 cm
Kabel afneembaarJa
Gewicht140 gram
Actuele prijs Check prijzen

De Sennheiser HD 25 is al jaren een van de meest verkochte DJ koptelefoons. En dat begrijpen wij wel, want deze koptelefoon heeft alles in huis wat je als DJ kunt wensen, zoals draaibare oorschelpen en een afneembare kabel.

Waar deze koptelefoon echt in uitblinkt, is het gewicht! Met slechts 140 gram heb je niet eens door dat je een koptelefoon op je hoofd hebt zitten. Maar ondanks het lage gewicht is de geluidsweergave behoorlijk goed te noemen. Het frequentiebereik en de impedantie zijn wat aan de lage kant, maar door de lichte aluminium voice coils ben je alsnog verzekerd van uitstekende geluid in de dj booth!

De hoofdband van deze on-ear koptelefoon heeft een gespleten design, wat er voor zorgt dat de oorschelpen goed op je oren blijven zitten, zonder dat de band vervelend gaat aanvoelen. De gesloten constructie zorgt ervoor dat je geen last hebt van geluiden van buitenaf.

Met een prijs van rond de €135 kunnen we de Sennheiser HD 25 gerust de beste koop uit deze test noemen. Zowel de beginnende DJ als de veelzijdige prof zullen geen spijt krijgen van deze aankoop! Dikke aanrader dus!

Pioneer DJ HDJ-X5-S DJ koptelefoon

TypeOver oor
Draaibare oorschelpJa
Impedantie30-39 ohm
Frequentie5 hz – 32 Khz
Lengte Kabel120 cm
Kabel afneembaarJa
Gewicht270 gram
Actuele prijs Check prijzen

De Pioneer HDJ-X5-S is het lichtere broertje van de HDJ-X10. En met lichter bedoelen we het gewicht wat ruim 60 gram lager is. Maar ondanks (of dankzij?) het lagere gewicht, voelt deze DJ koptelefoon niet aan als een goedkoop product. Er is gebruikgemaakt van dezelfde hoge kwaliteitsmaterialen als bij de HDJ-X10. Nice!

Op het gebied van geluidskwaliteit doet ook deze koptelefoon mee met de beste in zijn klasse. Met een impedantie van 30 tot 39 ohm en een frequentiebereik van 5 -32 Khz heb je in de dj booth weinig meer te wensen. Hij maakt gebruik van 40mm grote drivers met een verbeterde stereo weergave dankzij het gebruik van een speciale kabel. Uiteraard heeft ook deze koptelefoon een afneembare kabel en draaibare over-ear oorschelpen.

Je klapt deze dj koptelefoon met gemak in elkaar en stopt hem vervolgens in de bijgeleverde draagtas. Al met al is dit een product dat wel tegen een stootje kan. Dit maakt deze koptelefoon de ideale keuze voor dj’s die veel onderweg zijn.

We kunnen niet ontkennen dat de kwaliteit van de HDJ-X10 merkbaar beter is op zowel geluidskwaliteit als gebruikte materialen, maar of dit verschil genoeg is om het prijsverschil te rechtvaardigen? Naast de behoorlijk lagere prijs is dus ook het gewicht van deze koptelefoon een stukje lager, wat weer ten goede komt aan het draagcomfort. Voor een prijs rond de €100 is dit gewoon een hele goede aankoop waar je nog lang plezier aan zult beleven.

Technics EAH-DJ1200

TypeOp oor
Draaibare oorschelpJa
Impedantie45 ohm
Frequentie8 hz – 30 Khz
Lengte Kabel120 cm en 150 cm
Kabel afneembaarJa
Gewicht251 gram
Actuele prijs Check prijzen

De Technics EAH-DJ1200 tilt het concept van de populaire RP-DJ1200 naar nieuwe hoogten met geavanceerde functies, een vernieuwd ontwerp en verbeterde geluidskwaliteit om te voldoen aan de veeleisende eisen van moderne DJ’s. Met de EAH-DJ1200 kun je je beat nu nog beter monitoren, zelfs in de grootste clubs en op de meest veeleisende optredens. De extra grote 40 mm drivers leveren een helder en gedetailleerd geluid dat zelfs bij een duurzame input van wel 2,500 mW geen concessies doet aan de kwaliteit, zelfs niet op de hoogste volumes. Bovendien heeft de EAH-DJ1200 een robuust, zwart uiterlijk dat naadloos aansluit bij de SL-1200MK7 draaitafels.

De Technics EAH-DJ1200 is voorzien van een lichtgewicht, on-ear ontwerp met ‘lockable’ zwenkmechanismen, waardoor je niet alleen de DJ-koptelefoon kunt gebruiken om op één oor te monitoren, maar deze ook eenvoudig kunt aanpassen aan elke individuele monitorstijl. Bovendien is de headset opvouwbaar, waardoor je deze moeiteloos kunt opbergen. Met de Technics EAH-DJ1200 worden twee kabels meegeleverd, waaronder een krulkabel van 1.5 m, beide voorzien van een L-vormige 3.5 mm TRS-connector (met een 6.3 mm TRS-adapter inbegrepen). De audiokabels zijn afneembaar en kunnen worden vastgeklikt, waardoor je niet per ongeluk de kabel uit de koptelefoon trekt.

Wat is de beste DJ Koptelefoon?

Na het lezen van dit artikel zou je deze vraag zelf moeten kunnen beantwoorden. Ben je op zoek naar een betaalbare lichtgewicht koptelefoon voor in de DJ Booth? Dan is de Sennheiser HD 25 voor jou wellicht de beste DJ koptelefoon. Voor de veeleisende DJ / Producer die alleen voor het allerbeste geluid en premium uitstraling gaat, is de Pioneer HDJ-X10 een interessante keuze.

Maar ook de Pioneer-HDJ-X5-S is een hele goed keuze. Deze is qua geluidskwaliteit te vergelijken met de Sennheiser HD 25 en is een stuk lichter en goedkoper dan de HDJ-X10!

Ten slotte nog een eervolle vermelding voor de Technics EAH-DJ1200. Deze premium dj koptelefoon zit qua geluidskwaliteit tussen de HDJ-X10 en de HDJ-X5-S in, maar is dan ook een stuk betaalbaarder dan laatstgenoemde. Dit is misschien wel de dj koptelefoon die de sweet spot is tussen kwaliteit en betaalbaarheid. Dikke aanrader!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *