4 opties voor het opnemen van een DJ set

Voor iedere DJ is het een goed idee om regelmatig je DJ sets op te nemen en terug te luisteren. Op die manier kun je achteraf horen of je DJ set goed klonk en hoe je publiek het heeft ervaren. Maar je kunt je opgenomen DJ sets natuurlijk ook gebruiken ter promotie op bijvoorbeeld SoundCloud of MixCloud. Er zijn verschillende manieren waarop je een liveset kunt opnemen. In dit artikel laten we de 4 beste manieren zien.

DJ Sets opnemen met een Digitale audio recorder

Met een digitale audio recorder kun je nagenoeg in alle situaties je liveset opnemen. Zolang de DJ set waarop je draait maar een record output heeft. Nagenoeg alle moderne mixers, zoals de Pioneer DJM-900 beschikken over deze uitgang. Het voordeel van deze output is dat gedurende je liveset het volume steeds constant blijft. Ook als je halverwege je set het master-volume verhoogd of verlaagd. Met behulp van een RCA naar 3.5 mm jack kabel sluit je de recorder aan op de mixer. De meeste audio recorders beschikken over een micro-SD kaart slot of de mogelijkheid om rechtstreeks op een USB-stick op te nemen.

tascam dr-05
Tascam DR-05X

Een populaire en tevens betaalbare audio recorder is de Tascam DR-05X. Deze compacte recorder neemt zowel in WAV als in MP3 tot 320kbps op. Naast een stereo ingang beschikt de DR-05X ook over 2 ingebouwde microfoons. Verder is hij uitgerust met een low-cut filter, piekreductiemeter en limiter zodat je opnames altijd goed blijven klinken. Een andere goede audio recorders is de Reloop Tape

Digitale DJ Controllers

Als je draait op een standalone digitale DJ Controller zoals de Pioneer DJ XDJ-XZ of de Denon DJ Prime 4 dan beschik je over de mogelijkheid om je liveset rechtstreeks op een USB-stick op te nemen. Andere DJ Controllers die afhankelijk zijn van een laptop (zoals de Pioneer DDJ-400) hebben deze optie niet. In dat geval heb je wel de mogelijkheid om je mix via de meegeleverde DJ software op te nemen. De bekendste 3 DJ apps die deze optie hebben zijn Rekordbox DJ, Serato en Traktor. Check de handleiding van jouw DJ software om te zien hoe je een DJ set kunt opnemen. Nadat je jouw liveset hebt opgenomen, kun je hem vanaf je laptop uiteraard nog nabewerken met een DAW als Ableton Live en vervolgens uploaden naar jouw favoriete online platform.

Check hier de beste DJ Controllers onder de €300

Pioneer DJM-REC App

Beschik jij over een iPhone of iPad en draai je meestal op Pioneer DJ sets? Dan is de Pioneer DJM-REC app waarschijnlijk de gemakkelijkste en goedkoopste manier om jouw livesets op te nemen! Om je liveset op te nemen hoef je alleen maar je iOS device via een lightning-kabel aan te sluiten op de USB ingang van een DJ mixer die beschikt over een send/return functie. De mixers die dit ondersteunen zijn: DJM-V10, DJM-TOUR1, DJM-900NXS2, DJM-750MK2 en de DJM-450.

De DJM-REC app beschikt over een aantal toffe opties die het opnemen van je DJ sets super makkelijk maken. Zo beschikt de app over een ingebouwde piekbegrenzer. Hiermee kun je het volume van je opname binnen de app eenvoudig aanpassen, zodat je niet gaat oversturen. Een andere handige functie is het automatisch aanmaken van een tracklist binnen je mix. Op die manier kun je achteraf makkelijk door je tracks skippen. Uiteraard heeft de DJM-REC app ook de mogelijkheid om te livestreamen naar Facebook, Instagram, YouTube en Twitch en kun je achteraf je mix meteen uploaden naar populaire platformen als Soundcloud en Mixcloud.

Je kunt de DJM-REC app 30 dagen gratis uitproberen. Daarna kost de app €10,99. Dat lijkt een hoop geld voor een app, maar gezien het gemak en de geboden opties is het een koopje in vergelijking met een digitale Audio Recorder. Download DJM-REC hier.

DJ Sets Opnemen via je smartphone

Beschik je niet over een iPhone of vind je de DJM-REC app te duur? Dan kun je uiteraard ook een voice-recording app gebruiken om je DJ sets op te nemen. Het grote nadeel hiervan is dat de meeste telefoons niet over een stereo opnamekanaal beschikken. Je opnames zullen dus altijd mono zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn als je alleen je sets wilt terugluisteren voor eigen gebruik, maar als je je livesets ook wilt gaan aanbieden via bijvoorbeeld SoundCloud of Mixcloud raden we je aan om een Digitale Audio Recorder aan te schaffen of toch voor de DJM-REC app te gaan.

Om het geluid van je mixer naar je telefoon te krijgen heb je een RCA naar 3.5 mm jack kabel nodig. Aangezien je deze kabel aansluit op de koptelefoon-ingang van je telefoon heb je ook een zogenaamde TRS naar TRRS adapter nodig. De beste en meestgebruikte kabel is de Rode SC4.

rode sc4
Rode SC4

Conclusie DJ Sets openemen

Het opnemen van je DJ sets kan op verschillende manieren. Als je altijd draait op een digitale DJ Controller (en dus via een laptop) is de optie voor het opnemen van je liveset standaard aanwezig in de DJ software. Draai je veel in clubs en andere locaties? Dan is de aanschaf van een Digitale Audio Recorder een logische keuze. Je kunt dan in principe op iedere mixer je livesets opnemen. Draai je altijd op een Pioneer DJM mixer met een send/return functie zoals de populaire DJM-900NXS2 en beschik je over een iOS device? Dan is de DJM-REC app een goedkope en handige optie!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *