Tips voor een sneller en stabieler systeem voor producers

Waarschijnlijk heeft iedere producer het wel eens ervaren; zit je net lekker in de flow tijdens het creeren van een dikke groove en ja hoor: ERROR! Of nog erger, de hele boel loopt vast! Gelukkig heb je net nog je project opgeslagen dus je bent niet al je werk kwijt, maar je moet wel weer je systeem opnieuw starten. Super irritant natuurlijk en niet bepaald bevordelijk voor je productiviteit. In dit artikel geef ik jullie een aantal tips, zodat jij je systeem zo fit en snel mogelijk kunt houden.

system overload

Optimaliseer je systeem voor produceren

Het maakt niet uit of je op een Mac of PC produceert. Voor beide systemen geldt dat je er altijd voor moet zorgen dat je systeem up-to-date en goed geconfigureerd is. De belangrijkste componenten voor een snel systeem zijn de CPU, het geheugen en de harde schijf. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw DAW optimaal presteert!

1. Sluit onnodige applicaties

De processor (CPU) en geheugen (RAM) van je systeem worden gedeeld door alle openstaande applicaties. Het is daarom aan te raden om applicaties die je even niet nodig hebt af te sluiten voordat je begint met produceren. Open Activiteitenweergave (Mac) door tegelijk op CMD + Spatiebalk te drukken en vervolgens “Activiteitenweergave’ in te typen, of Taakbeheer (Windows) door met de rechtermuisknop op de startbalk te klikken en vervolgens op “Taakbeheer” te klikken. Check of er applicaties open staan die veel CPU en / of RAM geheugen gebruiken en sluit ze af.

2. Disk Management

Naast je DAW zelf, staan ook al je loops, samples, tracks en projecten opgeslagen op een harde schijf. Het is daarom belangrijk om er voor te zorgen dat je harde schijf genoeg ruimte heeft en lekker snel is. Om een zo snel mogelijk systeem te behouden kun je het beste:

  • Een snelle SSD gebruiken voor je besturingssysteem en je DAW
  • Je projecten op een externe SSD opslaan met USB-C of Thunderbolt 3
  • Regelmatig je harde schijf defragmenteren
  • Er voor zorgen dat je harde schijf minimaal 10% overgebleven ruimte heeft
  • Je harde schijf formateren in het APFS of Mac Os Extended (journaled) format

3. Deactiveer tijdelijk je Wi-Fi, Bluetooth en je Webcam

Het klinkt misschien een beetje overdreven om hardware-apparaten uit te schakelen, maar het kan wel een behoorlijk voordeel opleveren. Vooral je Wi-Fi adapter, Bleutooth en Webcam vragen relatief veel van de processor.

apparaatbeheer
Apparaatbeheer in Windows 10

Op een Windows PC, doe je dit door met je rechtmuisknop op je start-menu te klikken en te kiezen voor ‘Apparaatbeheer’. Zoek vervolgens je WiFi-adapter (onder Netwerkadapters) , Bluetooth apparaten en Webcams op (meestal onder Beeldapparaten of Camera’s) , klik met de rechtermuisknop en kies voor ‘Apparaat uitschakelen’. LET OP! Als je tijdens het produceren gebruik wilt maken van internet, moet je uiteraard niet je WiFi-adapter uitschakelen, tenzij je bekabeld op internet kunt 😉

4. Zorg dat je systeem Up-To-Date is

In tegenstelling tot een hoop smartphones, zorgen de laatste updates voor PC’s en Mac’s wel voor een stabieler en sneller systeem. Het is dus slim om voor alle onderdelen altijd de laatste updates te downloaden. Denk daarbij niet alleen aan het OS (Mac of Windows) maar ook aan je DAW, de drivers van je keyboard, geluidskaart / audio-devices en alle andere apparaten die je gebruikt tijdens het produceren.

4. Installeer meer geheugen of een nieuwe SSD

Voor de meeste DAW’s is 4 GB geheugen net voldoende, maar aangeraden wordt om minimaal 8 GB en indien mogelijk zelfs 16 GB aan RAM geheugen te gebruiken. In de meeste PC’s en laptops is het bijplaatsen van geheugen geen probleem. Voor MacBook’s is dit vaak iets lastiger. Op de website van Crucial kun je heel gemakkelijk controleren of dat voor jouw computer ook mogelijk is en welk geheugen je dan moet kopen.

ssd voor sneller systeem

Ook is het mogelijk om een nieuwe snelle SSD in je computer te zetten. Dit is wel een stukje ingewikkelder omdat je dan in de meeste gevallen ook het besturingssysteem opnieuw moet installeren. Maar het is de moeite wel waard, want het verschil tussen een HDD en een SSD is enorm te noemen. Niet alleen start je systeem veel sneller op, ook het opstarten van je DAW en het laden van je projecten gaat aanzienlijk sneller. Wil je weten of je in jouw systeem een snelle(re) SSD in kunt bouwen? Check dan wederom de website van Crucial

TIP: Op de website van Crucial staan uiteraard alleen geheugen-modules en SSD’s van het merk Crucial. Je kunt deze website gebruiken om erachter te komen welk type geheugen en/of SSD je kunt inbouwen. Vervolgens kun je op de website van je favoriete computerwinkel op zoek gaan naar de beste deals. Zorg dan dus wel dat je iets koopt van hetzelfde type. ( bijvoorbeeld DDR4 2666 SODIMM geheugen)

Tijd voor een nieuw systeem?

Is het niet meer mogelijk om je computer te upgraden met nieuwe onderdelen? In dat geval zit er niets anders op dan alle tips in dit artikel toe te passen en te hopen dat dit voldoende is om je systeem weer snel genoeg te krijgen, zodat jij weer probleemloos kunt produceren. Lukt dit niet? Dan is het wellicht een goed moment om op zoek te gaan naar een nieuwe laptop. Check hiervoor ons artikel De beste DJ laptops voor muziek produceren en DJ controllers in 2021

Performance Tweaks voor populaire DAWs

Naast eerdergenoemde systeem tweaks heeft iedere DAW ontwikkelaar ook een eigen pagina met specifieke tweaks voor jouw favoriete DAW. Hieronder zie je links naar deze support pagina’s:

Heb jij nog tips? Deel ze met ons

Ben jij een doorgewinterde gebruiker van een bepaalde DAW en heb jij nog een goeie performance tweak die je met onze lezers wilt delen? Laat dit dan aan ons weten door een reactie achter te laten onder dit artikel. Alvast bedankt voor je input!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *