Pioneer XDJ-RX3: De beste standalone DJ controller!?

In 2021 heeft Pioneer de nieuwe XDJ-RX3 standalone DJ controller op de markt gebracht. Een prachtig apparaat waarmee je een complete DJ set in huis haalt. Maar heb je wel de allernieuwste standalone DJ controller nodig? Of is de nieuwe DDJ-FLX6 wellicht een beter keuze? In dit artikel vertellen we je alles over deze krachtige standalone DJ Controller.

Let op! Momenteel zijn de standalone DJ controllers van Pioneer erg slecht leverbaar. Als alternatief zou je naar de voordelige maar minstens net zo krachtige Denon DJ SC Live 2 kunnen kijken!

Wat zijn Standalone DJ Controllers?

Een standalone DJ controller is een compleet DJ systeem, waarbij je geen laptop nodig hebt om te kunnen draaien. Via een USB-stick kun je jouw muziek-collectie rechtstreeks afspelen op de DJ Controller. Deze sluit je vervolgens aan op een speaker-systeem. De XDJ lijn van Pioneer is te vergelijken met een volwaardige Pioneer Nexus DJ set, maar dan een heel stuk goedkoper.

Ter vergelijking: Voor twee CDJ-3000 spelers met een DJM900NXS2 mixer ben je bij Bax-Shop momenteel bijna €7000 kwijt! Dat is ruim 3 keer zo duur als de duurste standalone dj controller uit onze vergelijking. De XDJ-RX3 kost slechts €1999. Dit maakt een standalone DJ controller een voordelige optie voor dj’s die hun eigen DJ gear willen hebben.

Pioneer XDJ-RX2
De voorganger van de RX3: De Pioneer XDJ-RX2

DJ Controllers met een laptop

Een alternatief voor een standalone XDJ is een dj controller die je aan moet sluiten op je laptop. Deze dj controllers zijn over het algemeen nog een stuk goedkoper dan standalone dj controllers, maar het grote nadeel is dat je dus altijd je laptop bij je moet hebben om te kunnen draaien. Een van de meest poplulaire DJ controllers is de Pioneer DDJ-FLX6. Kijk op deze pagina voor de beste DJ controllers onder 300 euro.

Rekordbox DJ

Alle DJ controllers uit deze vergelijking werken met het populaire Rekordbox DJ. Met Rekordbox kun je dj sets voorbereiden, hotcues instellen en playlists aanmaken. Daarnaast gebruik je Rekordbox voor het instellen van de diverse functies van je controller, zoals de effecten en de performance pads.

Zodra alles ingesteld is, heb je met een standalone DJ controller Rekordbox dus niet meer nodig tijdens het draaien. Je exporteert je playlists naar een USB -stick en deze sluit je aan op de controller. Op de controller kun je via het LCD-scherm vervolgens door je tracks bladeren en deze inladen op een van de decks. Net als op een CDJ speler. Handig! 👏

Overigens is het uiteraard wel mogelijk om een laptop (of iPad) met Rekordbox aan te sluiten op een standalone controller. In dat geval sluit je de laptop aan via USB (dit noemt Pioneer de Link Export Modus) en kun je alle tracks die in Rekordbox staan inladen en draaien op de decks van je controller.

Pioneer XDJ-RX3

De XDJ-RX3 is het paradepaardje van Pioneers XDJ serie. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat het verschil tussen de RX2 en de XDJ-RX3 hetzelfde is als tussen de CDJ2000 en de CDJ3000. Maar we zijn geen Max verstappen, dus gaan we ook geen bochten afsnijden in dit artikel 😉

Pioneer XDJ-RX3
De nieuwe Pioneer RX3 heeft een groter scherm

Qua uiterlijk is de RX3 vrijwel gelijk aan de RX2. Ook deze controller beschikt over 149mm grote Jog-wheels, 2 decks, 2 kanalen, 8 performance pads en hetzelfde aantal uit- en ingangen. Tot zover dus weinig vernieuwends! Maar als je iets beter kijkt vallen er toch een paar zaken op.

Het LCD scherm
Zo beschikt de XDJ-RX3 over een 10,1″ LCD waarop je veel meer informatie kunt aflezen, zoals 3-bands waveforms en uitgebreide FX controls. Ook de resolutie is met 1280×800 pixels aardig omhoog gegaan. Daarnaast beschikt het LCD-scherm over een preview-mode. Hiermee kun je door op de CUE knop te drukken, alvast de waveform van een track bekijken. Een handige optie die we kennen van de CDJ-3000.

Ook beschikt de RX3 over een “X-Pad” sectie op het LCD scherm. Hiermee kun je de parameters van de effecten wijzigen door met je vinger over het scherm te swipen. Deze functie kennen we van de DJM-900NXS2. Nice!

De LCD schermen van de RX3 (links) en de RX2 (rechts)

De mixer van de XDJ-RX3

Ook de mixer is behoorlijk verbeterd. Zo beschikt de XDJ-RX3 in totaal over 20 effecten (14 beat FX en 6 Colour FX) De vraag is of je al deze effecten ook daadwerkelijk gaat gebruiken tijdens je sets. We moeten eerlijk toegeven dat de vinyl brake en de slip roll best wel toffe effecten zijn! En ook de nieuwe Sound Color effecten Space en Crush zijn welkome toevoegingen.

De RX3 (links) beschikt over 8 meer effecten

Jog Wheels
We hadden al verteld dat de Jog Wheels qua afmetingen hetzelfde zijn. Maar toch zijn er een paar grote verschillen! Zo heeft de RX3 de mogelijkheid om de weerstand van de jog-wheels aan te passen via een draaiknop rechtsboven de platters. Dit is een optie die ook op de CDJ2000 en 3000 spelers zit en is iets wat we op de RX2 eigenlijk best wel missen.

Daarnaast is het display in het midden van de Jog wheels enorm verbeterd. Zo kun je nu zien of slip-mode en vinyl-mode aanstaan. Ook kun je de positie van een cue-point en de lengte van een loop zien. Als kerst op de taart kun je nu een eigen logo via een usb-stick in het midden van de jog-wheels laden. Tof!

Pad Modes
Als laatste beschikt de RX3 over 4 extra pad modes, te weten:
Gate Cue, Beat Loop 2, Release FX en Beat Jump 2. Dit zijn leuke toevoegingen voor creatieve dj’s, maar we verwachten niet dat de gemiddelde DJ deze veel zal gaan gebruiken.

De Pioneer RX3 (links) toont meer info in de Jog wheels

Alle verschillen op een rij

 RX2RX3
Prijs€ 1.657€ 1.999
Gewicht9,1 KG9,3 KG
LCD7″10,1″
X-Pad sectionNeeJa
Preview modeNeeJa
Jog-wheels afstellenNeeJa
Pad Modes48
Aantal Effecten1220

Welke Standalone DJ Controller is de beste koop?

Dat is de vraag waar we dit artikel mee begonnen. Is de Pioneer XDJ-RX2 nog steeds de beste 2-kanaals standalone DJ controller van Pioneer? Daar kunnen we kort in zijn: nee! De RX3 is op veel gebieden een stuk geavanceerder dan de RX2. Vooral de verbeterde 10,1″ LCD en de lcd-schermen in de Jog-Wheels zijn grote verbeteringen. Ook de 4 extra pad modes, 8 extra effecten, de X-pad section en de mogelijkheid om de Jog-wheels in te stellen zijn handige verbeteringen! Tel daar de nieuwe en snellere gebruikersinterface bij op en je weet dat je een winnaar in handen hebt.

Wat ons betreft kun je dus beter €300 extra uitgeven voor de nieuwe RX3. Heb je al een RX2 en twijfel je of je de RX3 moet kopen? Ga dan voor jezelf na of je de nieuwe functionaliteiten op dit moment echt mist. Met de RX2 beschik je nog steeds over een hele goede DJ controller, dus wellicht is een upgrade voor jou niet nodig.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *