Omgaan met Tinnitus en Oorsuizen

Iedere DJ, Producer of festivalganger zal er ooit wel eens last van hebben gehad: een vervelende piep in je oren na een avondje draaien of stappen. Meestal gaat die piep vanzelf weer over, maar soms kan deze ook continue hoorbaar blijven. In dat geval spreken we van Tinnitus of Oorsuizen. In dit artikel lees je alles over wat Tinnitus is, hoe het ontstaat en wat je kunt doen om het te voorkomen. Ook bespreken we mogelijke behandelmethodes en vertellen we wat je zelf kunt doen om Tinnitus een stuk draaglijker te maken.

Wat is Tinnitus?

De medische term voor oorsuizen is Tinnitus aurium en betekent letterlijk ‘gerinkel in het oor’. De term is een verzamelnaam voor het horen van geluiden die van binnenuit komen. Er is dus geen externe geluidsbron die het piepen veroorzaakt. Er zijn veel verschillende vormen van Tinnitus. Sommige mensen horen een hoge pieptoon, anderen ervaren juist gebrom of gegons. Ook de combinatie van verschillende tonen komt voor.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 30% van alle volwassenen wel eens last heeft van oorsuizen. In Nederland hebben bijna 1.000.000 mensen voortdurend last van tinnitus en ervaart dit als hinderlijk. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat ruim 100.000 van deze mensen letterlijk ziek worden van de tinnitus klachten. Zowel lichamelijke als psychische klachten zijn mogelijke gevolgen van langdurige tinnitus.

Wat is de oorzaak van oorsuizen?

Je zou wellicht verwachten dat gehoorschade de meest voorkomende oorzaak van tinnitus is. Het klopt inderdaad dat voor veel dj’s en producers gehoorschade meestal de reden is voor een piep in je oren. Toch blijkt dat bij de meeste mensen tinnitus ontstaat door klachten die ‘tussen de oren zitten’.

Het is bekend dat vooral bij mensen die veel last hebben van stress, oververmoeidheid, een slechte gezondheid of psychische klachten tinnitus kan optreden. In sommige gevallen kan ook een medische aandoening de oorzaak van oorsuizen zijn. Denk hierbij aan oorontsteking, nek- en rugklachten, de ziekte van Ménière en in zeer uitzonderlijke gevallen een tumor aan de gehoorzenuwen.  

Wat zijn de gevolgen van Tinnitus?

De meeste mensen ervaren Tinnitus gelukkig niet als hinderlijk en horen alleen op zeer stille momenten het oorsuizen. Voor deze groep zijn de gevolgen van Tinnitus niet erg groot, mits zij het oorsuizen accepteren en er zich verder geen zorgen over maken. Voor mensen die ook tijdens de dagelijkse activiteiten last hebben van een piep in hun oren kunnen de gevolgen een stuk groter zijn. Zij kunnen zich minder goed concentreren, zijn snel moe en kunnen naast psychische klachten ook lichamelijke klachten krijgen.

tinnitus en oorsuizen

Veel mensen kunnen door tinnitus slecht slapen en hebben last van stress en depressieve gevoelens. In extreme gevallen denken mensen zelfs aan levensbeëindiging. Het is daarom aan te raden om niet te lang te blijven lopen met deze klachten.

Is Tinnitus te behandelen? JA!

Over de behandeling van tinnitus is nogal wat onduidelijkheid ontstaan. Vaak hoor je dat het onmogelijk is om van de klachten af te komen. Dit klopt niet. Wel is het zo dat wanneer je eenmaal gehoorschade hebt opgelopen, dit niet meer hersteld. Maar dat wil niet zeggen dat de tinnitus klachten niet te behandelen zijn.

Zo bestaan er blootstellingstherapieën waarbij je onder begeleiding van een psycholoog bewust gaat luisteren naar de tinnitus geluiden. Dit zorgt ervoor dat je het oorsuizen gaat accepteren en je uiteindelijk went aan de aanwezigheid van de piep in je oren. Ook is het mogelijk om door middel van een hoortoestel het gehoorverlies te compenseren. Er bestaan ook hoortoestellen die de tinnitus geluiden maskeren door middel van tegengeluiden, zoals een lichte ruis. Het nadeel hiervan is dat er geluidsverslaving kan ontstaan en je niet went aan de tinnitus geluiden.

Bij een audicien kun je een afspraak maken voor een gehoortest. Dit is meestal gratis. Op die manier kun je er achter komen of gehoorverlies de oorzaak is van het oorsuizen. Samen met de audicien kun je vervolgens een behandelplan opstellen. Wellicht is een hoortoestel nodig of kun je met behulp van geluidstherapie de tinnitus klachten verminderen. Is er niets mis met het gehoor? Dan is het raadzaam om langs de huisarts te gaan om de klachten te bespreken.

gehoorbescherming tinnitus

Gehoorschade voorkomen

Voorkomen is in het geval van gehoorschade dus beter dan genezen! De oorzaak van gehoorverlies is meestal een langdurige blootstelling aan harde geluiden. Denk hierbij aan het werken met zwaar gereedschap of op lawaaierige locaties, maar natuurlijk ook tijdens een avondje in de club of op een festival. Uiteraard is het noodzakelijk om altijd gehoorbescherming te dragen tijdens en na optredens. Maar ook als bezoeker van een feestje is het aan te raden om oordoppen te dragen. Tegenwoordig zijn er erg goede oordoppen die de kwaliteit van de muziek niet of nauwelijks doen afnemen.

Een andere oorzaak van gehoorschade is oververmoeidheid door langdurig en intensief luisteren naar muziek. Het is voor muzikanten en producers daarom  slim om regelmatig pauze te nemen tijdens lange sessies. Net als bij een kantoorbaan moet je ook in de studio je lichaam en dus vooral je oren om de zoveel tijd rust geven. De tips op een rij:

– Draag altijd gehoorbescherming
– Ga niet te dicht bij de speakers staan
– Matig het volume van je koptelefoon
– Gebruik een goede Audio Interface
– Dat geldt ook voor de monitors in de booth
– Neem regelmatig pauze (ook als bezoeker!)

Wat kun je zelf doen tegen oorsuizen?

Naast het bezoeken van een audicien en eventueel je huisarts kun je zelf ook een aantal dingen doen om de klachten van tinnitus te verminderen. Zoals we aan het begin van dit artikel al hebben genoemd zijn stress en vermoeidheid vaak de oorzaak (of versterkers) van oorsuizen. Regelmatig sporten helpt om stress tegen te gaan en zorgt in de meeste gevallen ook voor een goede nachtrust. Neem voldoende rust tijdens werkdagen en maak af en toe een lange wandeling.

meditatie tinnitus

TIP: Doe tijdens het sporten of wandelen geen oordopjes in, maar gun je oren echt even een tijdje rust! Altijd maar geluid op je oren, zorgt ervoor dat de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de geluiden niet tot rust kunnen komen.

Het is erg belangrijk om te leren leven met tinnitus. In veel gevallen zullen de klachten nooit helemaal overgaan, maar je kunt ze wel enorm verminderen door te accepteren dat de geluiden er nu eenmaal zijn. Vaak helpt het al om er met anderen over te praten. Dit kan met vrienden of familie, maar uiteraard ook met je huisarts of een audicien.

Ook het lezen van ervaringen van andere mensen met tinnitus kan hierbij helpen. Olav Wagenaar heeft een erg goed boek geschreven genaamd ‘Eerste hulp bij Oorsuizen’. Hierin staan een groot aantal verhalen van mensen die succesvol hulp gezocht hebben bij de behandeling van oorsuizen. De schrijver legt op een zeer begrijpelijke manier uit hoe tinnitus nou precies ontstaat en wat de rol van onze hersenen hierbij is. Ook bevat het boek een zelfhulpgids met handige tips en een dagboek om je te helpen bij je strijd tegen oorsuizen.

Conclusie: Omgaan met tinnitus is mogelijk!

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er een groot aantal oorzaken voor oorsuizen. Niet alleen gehoorschade, maar zeker ook stress, vermoeidheid, een slechte gezondheid en psychologische klachten kunnen de oorzaak zijn. Er zijn enorm veel mensen die last hebben van tinnitus. Gelukkig zijn er genoeg manieren om tinnitus te behandelen en te voorkomen. Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen of suggesties over oorsuizen? Of wil je jouw ervaringen met onze lezers delen? Laat dan een reactie achter onder dit bericht.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *