5 tips voor het voorbereiden van een Dj-optreden

Voor een beginnende dj kan het behoorlijk spannend zijn om voor het eerst te draaien voor publiek. Heb je wel de juiste tracks bij je? Werkt de DJ gear zoals je gewend bent? Zit je haar wel goed? Wat voor publiek komt er eigenlijk? Wie draait er voor me? Allemaal terechte vragen! In dit artikel geven we je 5 tips om perfect voorbereid op je DJ gig te verschijnen.

Wat voor event is het eigenlijk?

Dit is de eerste stap van de voorbereiding op je dj-optreden. Ieder event is anders en vraagt van jou om je aan te passen aan bijvoorbeeld het publiek en het thema. Als je op een dance-event of festival draait denk je wellicht dat je precies weet wat je te wachten staat. Toch is het ook dan slim om informatie en bijvoorbeeld filmpjes op te zoeken over het event. Wat voor publiek je kunt verwachten is daarbij de belangrijkste informatie. Daarnaast is het handig om te weten welke dj's er voor en na je draaien. Met deze informatie kun je je set aanpassen zodat je perfect in de timetable past.

TIP: draai geen tracks van de DJ die na jou draait! Zo was er ooit een DJ die als laatste track van zijn set 'Epic' van Quintino & Sandro Silva draaide. Hij wist alleen niet dat Quintino na hem zou draaien. Je kunt je voorstellen dat Quintino hier niet zo blij mee was ;-) Zorg dus dat je minimaal de volgende dingen weet over het event waar je gaat optreden:
- Wat voor publiek komt er?
- Wie draait er voor en na mij?
- Wat is het thema van het event?

In het geval van een bruiloft is de voorbereiding net even anders. Je bent dan hoogstwaarschijnlijk de enige dj op het feest en er wordt van jou verwacht dat je de hele avond leuke muziek gaat draaien. De muziekkeuze is dan uiteraard nog belangrijker! Om je goed voor te kunnen bereiden is het verstandig om een aantal dagen voor het feest langs te gaan bij het bruidspaar om hun wensen te bespreken. Om er achter te komen wat er van je verwacht wordt, kun je deze vragen aan het bruidspaar stellen:

- Wat zijn jullie favoriete artiesten?
- Wat voor muziek willen jullie absoluut niet horen?
- Hebben jullie een speciaal nummer die jullie allebei leuk vinden?
- Is er een openingsdans?
- Hoeveel mensen komen er op het feest?
- Is er een thema en zo ja: zijn er dan ook kledingvoorschriften?

Als het bruidspaar moeite heeft met het beantwoorden van de muziekvragen is het slim om verschillende soorten muziek te laten horen. Neem dus je dj laptop mee! Je zult zien dat bij het horen van muziek ze vanzelf met suggesties gaan komen!

dj optreden bruiloft

Bereid je muziek collectie voor (of uit!)

Okay, dus we weten op wat voor even we gaan draaien. Top! Dan is het nu tijd om je muziek collectie voor te bereiden. Dit is misschien wel de belangrijkste tip, want zonder de juiste muziek gaat je optreden sowieso mislukken. Waarschijnlijk heb je inmiddels al een behoorlijke collectie toffe tracks en kun je als het moet de hele dag plaatsjes draaien. Maar ieder optreden is anders en dus is het slim om van tevoren je muziek collectie op orde te hebben.

Vroeger moest een DJ een complete koffer vol platen meeslepen naar ieder optreden, maar tegenwoordig is een goed gevulde USB-stick of SD-kaart al genoeg. Maar hoe zet je muziek op je USB-stick en waar kun je deze muziek downloaden? In het artikel Gratis DJ muziek downloaden vertellen we je de beste plekken om gratis muziek te downloaden, maar naast deze gratis opties zijn dit de beste websites om DJ muziek te downloaden:
- iTunes van Apple (Alle genres, ook complete verzamel-albums)
- Beatport (Alle elektronische genres)
- Traxsource (Veel House en Techno)

dj muziek collectie voorbereiden

Je muziek collectie beheer je tegenwoordig dus op je laptop. De software waarmee je dit doet, is afhankelijk van de Dj-controller waarmee je thuis oefent (maar daar later meer over) Over het algemeen zul je in een club of op een festival DJ Gear van Pioneer aantreffen (check dit van tevoren!) Om op een DJ set van Pioneer te kunnen draaien moet je een USB-stick hebben die is voorzien van Rekordkox playlists. Rekordbox is gratis software, waarmee je jouw muziek kunt organiseren op een laptop en vervolgens kunt exporteren naar een USB-stick. In dit artikel gaan we niet uitgebreid in op hoe Rekordbox precies werkt, maar we willen je wel wijzen op het feit dat het slim is om binnen Rekordbox een aantal logische playlists te maken. Zo kun je bijvoorbeeld voor iedere gig een eigen playlist maken met de tracks die je daar wilt gaan draaien. Maar het beste kun je per genre een mapje aanmaken en binnen deze mapjes vervolgens playlists met sub-genres of energielevels. Bijvoorbeeld: een mapje genaamd 'HOUSE' met daarin playlists voor 'DEEP HOUSE', 'TECH HOUSE', 'FUNKY HOUSE', 'CLASSIC HOUSE', etc. Het slim organiseren van je muziek collectie zorgt ervoor dat je tijdens een optreden veel makkelijker de juiste tracks kunt vinden. Besteed hier dus veel tijd en aandacht aan.

Als je met je eigen Dj-controller (en dus je eigen laptop) gaat draaien, is het uiteraard niet nodig om je muziek te exporteren naar een USB-stick, maar ook dan is het slim om van tevoren playlists aan te maken in de software van de Dj-controller.

dj controller voor thuis

Oefen thuis op je Dj-controller

Deze tip is een beetje een open deur. Natuurlijk moet je regelmatig oefenen om je dj-skills op peil te houden of te verbeteren. Als beginnende dj heb je waarschijnlijk niet meteen het budget om een complete DJ set thuis neer te zetten, maar gelukkig is dit ook helemaal niet nodig. Voor minder dan € 300 kun je tegenwoordig al een hele goede digitale Dj-controller kopen. In het artikel De beste DJ Controllers onder € 300 hebben we de beste controllers voor je op een rijtje gezet. Het is slim om in de dagen voor je optreden nog wat extra te oefenen met de nieuwe tracks die je van plan bent om te draaien. Op deze manier leer je de tracks beter kennen en kun je alvast uitzoeken welke tracks er goed bij elkaar passen en hoe je ze het beste kunt mixen. Ga je tijdens het optreden je eigen DJ Controller gebruiken? Top! Dan maakt het niet uit welke controller je hebt en kun je jezelf perfect voorbereiden op je gig! Ga je in een club draaien waar ze een Pioneer DJ set hebben? Dan is het slim om hier alvast mee te oefenen. Dit is de reden waarom we aanraden om een DJ Contoller van Pioneer aan te schaffen, zoals de DDJ 400 of de standalone XDJ-RR (die zelfs zonder laptop te gebruiken is!) TIP: Heb je thuis geen Dj-controller of klagen je buren regelmatig van te harde muziek? Dan kun je ook een DJ studio inclusief DJ gear huren. Dit kan bijvoorbeeld bij DJ School Amsterdam.

Zorg dat je DJ gear perfect werkt

Informatie over het event: check! Muziek collectie op orde: check! Je Dj-skills verbeterd: check! Dan ben je perfect voorbereid voor je komende optreden! Of vergeten we nog iets? Jazeker! Voordat we richting het optreden gaan, willen we er zeker van zijn dat al onze DJ gear goed werkt. Is je koptelefoon in orde? Heb je een 6.3 mm headphone jack meegenomen? Heb je alle nieuwe muziek op je USB-stick staan? Top! We raden aan om voor de zekerheid een 2e USB-stick mee te nemen met daarop exact dezelfde playlists. Dit heeft een aantal voordelen. Zo kan het zijn dat de spelers van de DJ set niet goed aan elkaar 'gelinkt' zijn. Het is dan niet mogelijk om met 1 USB-stick beide spelers aan te sturen. Daarnaast kan het natuurlijk gebeuren dat 1 van je sticks kapot gaat of kwijt raakt (beter van niet!!!) Een back-up is dan natuurlijk wel zo fijn! Ook kan het slim zijn om je laptop en nog een extra USB-stick mee te nemen, zodat je in het ergste geval nog een nieuwe stick kunt maken.

dj gear

Ga je op je eigen Dj-controller draaien? Check dan voordat je vertrekt nogmaals of alles nog goed werkt en zorg ervoor dat je alle benodigde kabels bij je hebt, zoals USB, voeding (ook van je laptop!) etc.

Wees (ruim) op tijd!

We hoeven je niet te vertellen dat het belangrijk is om op tijd te verschijnen op een gig, dat geldt uiteraard voor iedere (zakelijke) afspraak. Maar als DJ is het slim om net even wat meer tijd te nemen voordat je daadwerkelijk moet beginnen met draaien. Als je op een event met meerdere dj's draait, is het belangrijk dat je weet wat de dj voor jou gedraaid heeft. Niets zo knullig als openen met een track die de dj voor je net al gedraaid heeft. Maar ook het proeven van de sfeer en het inschatten van het publiek zijn zaken er voor kunnen zorgen dat jij je nog beter kunt voorbereiden op je set. Wat werkt wel, wat werk niet, hoe is het geluid, willen de mensen al knallen of moet je nog even rustig aan gaan doen? Allemaal vragen die je beantwoord krijgt als je ruim op tijd aanwezig bent. Dikke tip dus! Ook bij bedrijfsevents of bruiloften is het slim om ruim op tijd aan te komen. Zo kun je nog even met de opdrachtgever de laatste instructies doornemen en checken of alle apparatuur aanwezig is en goed werkt.

eerste dj optreden in club

Als je het over gaat nemen van een andere DJ hebben we nog een paar laatste tips voordat jij je eerste plaatje op gaat zetten. Laat de DJ die voor jou draait weten dat je er klaar voor bent en bespreek hoeveel tracks hij of zij nog gaat draaien voordat jij het overneemt. Check of er een speler 'vrij' is en vraag aan de DJ of je daar jouw USB-stick vast in mag doen. Check even kort of de USB stick werkt en geef de DJ voor je weer de ruimte om zijn set af te maken. Zodra het jouw tijd is om je eerste plaat in te mixen check je eerst nog even hoe de dj mixer en spelers ingesteld staan. Misschien had de DJ voor je de jogwheels wel op een andere mode staan (vinyl of CDJ). Check uiteraard ook de EQ van het kanaal waar jij je eerste track op gaat draaien. Zijn de lage tonen niet helemaal uitgezet? Of staat er wellicht een filter aan? Zodra alles naar wens ingesteld staat is het eindelijk tijd om je eerste plaat in te mixen! Succes en heel veel plezier tijdens je gig! Maak ze gek!

Hylke van Grinsven

Hylke van Grinsven