Wat is de beste Audio Interface voor dj’s en producers?

Wat zijn audio interfaces? Wat kun je er mee? En waarom zou iedere dj of producer er eentje moeten hebben in zijn home studio? In dit artikel geven we antwoord op bovenstaande vragen en bespreken we de belangrijkste eigenschappen van een goede audio interface. Ook geven we tips over de aanschaf zodat jij een interface kunt kopen die het beste aansluit bij jouw wensen en eisen. Let’s dive in!

Wat is een Audio Interface?

Een audio interface is een kastje wat je kunt gebruiken als vervanging van je geluidskaart. De geluidskaart van je PC of laptop beschikt meestal alleen over 3,5 mm aansluitingen van lage kwaliteit. Deze zijn prima te gebruiken in combinatie met een goedkope headset of pc speakers. Maar als dj of producer kun je hier geen genoegen mee nemen. Door een audio interface te gebruiken kun je studio-monitoren, dj koptelefoons, microfoons en instrumenten aansluiten op je laptop.

Omdat een audio interface beschikt over betere aansluitingen en een hoogwaardige audio converter  krijg je het best mogelijke geluid te horen en benut je de kwaliteit van je koptelefoon en studio-monitoren veel beter. Voor producers is een audio interface al helemaal onmisbaar. De meeste interfaces werken perfect samen met populaire DAW’s. Hierdoor kun je ook drumpads, keyboards en andere instrumenten gebruiken voor je producties.  

Welke inputs heeft een Audio Interface?

Er zijn een groot aantal verschillende audio interfaces beschikbaar. De meeste interfaces beschikken minimaal over 1 analoge input voor instrumenten, 1 XLR input voor microfoons of andere inputs, een 6.35 mm koptelefoon output en twee 6.35 mm jack outputs voor studio-monitoren. Het grote voordeel van XLR aansluitingen is dat deze over langere afstanden gebruikt kunnen worden. Ook zijn XLR kabels gebalanceerd wat er weer voor zorgt dat je minder last hebt van storingen. Sommige interfaces beschikken daarnaast ook nog over een midi aansluiting.

xlr kabels audio interface

De voordelen van een audio interface

Een groot voordeel van een audio interface is dat ze meestal beschikken over een ingebouwde koptelefoon versterker. Dit zorgt ervoor dat ook koptelefoons met een hoge impedantie volledig aangestuurd kunnen worden. Impedantie is simpel gezegd de weerstand van de koptelefoon. We spreken van hoge impedantie bij koptelefoons met meer dan 50 ohm, zoals de Beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ohm. Er zijn zelfs high-end koptelefoons die 600 ohm nodig hebben.

Om er zeker van te zijn dat jouw koptelefoon dus volledig tot zijn recht komt, is het slim om van tevoren te checken hoe hoog de impedantie is. Kies vervolgens een audio interface die deze impedantie aan kan. Een smartphone of laptop kan maximaal 32 ohm aansturen. Gebruik je een koptelefoon met een hogere impedantie? Dan wordt de koptelefoon niet genoeg versterkt en zal het volume en de kwaliteit van het geluid dus een stuk lager zijn

Pioneer HDJ-X5-K

Hetzelfde geldt voor het gebruik van microfoons. De microfoon ingang van je laptop is meestal een 3,5 mm mini-jack van lage kwaliteit. Om gebruik te maken van professionele microfoons heb je een XLR-ingang nodig met een zogenaamde preamp. Deze ingang versterkt je microfoon en zorgt voor beter geluid. Condensator microfoons hebben daarnaast ook nog fantoomvoeding nodig. Dat is een gelijkspanning (meestal 48 volt) die er voor zorgt dat microfoons met een condensator op de juiste manier gevoed worden. Meestal zit er achterop de audio interface een knopje waarmee je de fantoomvoeding aan en uit kunt zetten.

TIP: zorg ervoor dat de fantoomvoeding uit staat voordat je de microfoon aansluit. Ander hoor je een harde knal en kun je de microfoon (en je oren) kapot maken. Zet de fantoomvoeding na gebruik eerst uit en wacht ongeveer 30 seconden voordat je de microfoon weer ontkoppelt. 

condensator microfoon

Low latency voor je DAW

Nog een enorm voordeel voor dj’s en producers: door het gebruik van een externe audio interface ontzie je de interne geluidskaart en dus ook de processor van je systeem. Dit zorgt ervoor dat je laptop meer kracht overhoudt om je DAW aan te sturen. Hierdoor zul je dus een lager latency en minder glitches ervaren bij het gebruik van een hogere buffer. Hierdoor kun je dus zonder vertraging luisteren naar je producties of mixtapes. De meeste audio interfaces hebben een latency van minder dan 4 ms. Dit is voor de meeste toepassingen snel genoeg.

Heb ik nog een midi aansluiting nodig?

Midi werd vroeger vooral gebruikt om keyboards, controllers en andere digitale instrumenten aan te sluiten Tegenwoordig hebben de meeste devices een ingebouwde MIDI naar USB converter. Deze kun je dus rechtstreeks op je laptop aansluiten zonder tussenkomst van een audio interface. Maar wellicht heb je van je opa nog een super dikke Moog Minimoog synthesizer gekregen of heb je een ander digitaal instrument met alleen een MIDI uitgang. In dat geval is een midi ingang uiteraard onmisbaar!

midi audio interface

Een audio interface met USB, FireWire of Thunderbolt?

Je kunt de interfaces op verschillende manieren aansluiten op je laptop of pc. De meeste moderne interfaces beschikken over een USB of USB-c aansluiting. Het voordeel hiervan is dat zowel de meeste windows als Mac computers over een USB aansluiting beschikken. Sommige interfaces worden ook gevoed via USB, waardoor je dus geen extra stroomkabel nodig hebt. Ideaal voor mobiele dj’s en producers die ook onderweg over hoogwaardig geluid willen kunnen beschikken!

Het nadeel van de wat oudere USB aansluitingen is dat deze techniek over een geringe bandbreedte beschikt. Dat betekent dat er niet veel data tegelijk naar of van je computer gestuurd kan worden. Als je dus veel apparaten tegelijk wilt aansturen, is het slim om te kijken naar een interface met USB-C, FireWire of Thunderbolt. 

Check voordat je een interface koopt of jouw laptop beschikt over een USB-C of FireWire aansluiting. De meeste moderne laptops beschikken over een USB-C aansluiting. Indien jouw laptop geen USB-C aansluiting heeft is de kans groot dat je wel een FireWire aansluiting hebt, maar check dit dus voor de zekerheid. De meeste Macbooks hebben geen FireWire maar een thunderbolt aansluiting. Als jouw gewenste audio interface geen thunderbolt ondersteund kun je een Thunderbolt naar FireWire adapter aanschaffen.

firewire thunderbolt

De beste Audio Interfaces voor 2022

Hieronder volgt een overzicht van de beste Audio interfaces onder dj’s en producers. Het zijn interfaces die hun kwaliteit inmiddels bewezen hebben en allemaal beschikken over de belangrijkste eigenschappen voor het luisteren naar en produceren van muziek in je thuis-studio. Als je kiest voor een van deze interfaces weet je zeker dat je een device koopt die goed samenwerkt met de meeste DAW’s en daarnaast beschikt over hoogwaardige aansluitingen voor de betere dj koptelefoons en microfoons.

Audient id4 MK2 audio interface

Verkrijgbaar bij Bax Music voor €129

Deze interface wordt gemaakt door het Britse Audient. Dit kleine bedrijf maakt naast audio interfaces ook hoogwaardige mengpanelen en is opgericht door twee pioniers op het gebied van studio hardware: David Dearden en Gareth Davies.

De id4 is een zeer compacte en robuuste interface met een hoogwaardige microfoon-preamp voorzien van fantoomvoeding. Aan de voorkant zitten 2 koptelefoon ingangen zodat je samen naar je mix kunt luisteren in de studio. De ingebouwde versterker kan koptelefoons tot 600 ohm aansturen. Dit maakt de id4 een perfecte partner voor high-end studio koptelefoons. De id4 beschikt wordt gevoed via de USB-C aansluiting en heeft dus geen externe voeding nodig. Uniek aan deze audio interface is het grote scrollwiel. Deze dient in eerste instantie als volume-control maar je kunt hem ook gebruiken binnen je favoriete DAW. Zo kun je hem gebruiken om snel faders aan te passen of instellingen te wijzigen. De eigenschappen op een rij:
interface: USB-C/USB3 

audient id4 audio interface
 • 2 analoge ingangen
 • 1 microfoon ingang
 • 1 JFET ingang
 • 2 koptelefoon ingang (max. 600 ohm)
 • Fantoomvoeding
 • ScrollControl
 • Bus powered 
 • USB-C 3.2

Presonus AudioBox iOne Audio interface

Verkrijgbaar bij Bax Music voor €125

Het Amerikaanse Presonus is in de dj-wereld vooral bekend van de populaire DAW Studio One. Daarnaast maakt het bedrijf zo’n beetje ieder apparaat wat je in een moderne studio terug kunt vinden. Geen wonder dat ook de audio interfaces van dit merk erg populair zijn onder producers.

De AudiBox iOne is een instapmodel van zeer goede kwaliteit. De metalen behuizing heeft aan de voorkant een XLR microfoon ingang voorzien van fantoomvoeding. Een ongebalanceerde jack ingang voor instrumenten en een 6.35 mm koptelefoon ingang bevinden zich ook aan de voorkant van deze compacte interface. De iOne kan koptelefoons tot 60 ohm aansturen en is daardoor wat minder geschikt voor koptelefoons met een hoge weerstand. Naast een grote volume draaiknop vind je knoppen om de gain van 2 kanalen te besturen. Ook deze interface krijgt zijn voeding via de USB-aansluiting. Je krijgt Studio One Artist er gratis bij, dus je kunt meteen beginnen met opnemen! 

Presonus AudioBox iOne audio interface
 • 2 analoge ingangen
 • 1 microfoon ingang
 • 1 instrument ingang
 • 1 koptelefoon ingang (max. 60 ohm)
 • Fantoomvoeding
 • 2x Gain control
 • Bus powered 
 • USB 2.0

Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen interface

Verkrijgbaar bij Bax Music voor €179

De Focusrite Scarlett serie zijn de Ferrari’s onder de audio interfaces. En dan doelen we niet op de snelheid, maar om de opvallende rode behuizing. Het Engelse Focusrite is een grote speler op het gebied van microfoonversterkers, mengpanelen en audio interfaces. Van alle interfaces die we op deze pagina behandelen heeft de 2i2 de beste microfoonversterker. Je kunt zelfs 2 microfoons tegelijk aansluiten. Dat maakt deze interface zeer geschikt voor vocalisten.

Maar ook voor dj’s en producers is dit een zeer goed apparaat. De koptelefoon versterker kan koptelefoons tot maximaal 200 ohm versterken. De prachtig afgewerkte draaiknoppen zijn erg fijn en snel te bedienen. De Scarlett 2i2 krijgt zijn power via de USB-C aansluiting en wordt geleverd met een zeer uitgebreid softwarepakket. Zo krijg je naast Ableton Live Lite en Pro Tools ook 3 maanden gratis splice sounds meegeleverd.

Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen audio interface
 • 2 analoge ingangen
 • 2 microfoon ingangen
 • 1 koptelefoon ingang (max. 200 ohm)
 • Fantoomvoeding
 • 2x Gain control
 • Bus powered 
 • USB-C 3.2

Behringer U-PHORIA UMC202HD interface

Verkrijgbaar bij Bax Music voor €67

De U-PHORIA UMC202HD van het Duitse Behringer is een van de goedkoopste audio interfaces die momenteel te koop is. Maar dat wil niet zeggen dat dit geen goede interface is. Zo beschikt hij over 2 hoogwaardige microfoon pre-amps van Midas. Uiteraard zijn deze voorzien van fantoomvoeding. Daarnaast beschikt deze interface over een extra jack TS ingang voor het aansluiten van een instrument. De koptelefoon versterker is volgens Behringer ‘Powerful’ maar we kunnen niet vinden wat de maximale impedantie is. Gezien het feit dat Behringer de producent is van zeer hoogwaardige koptelefoons, gaan we er vanuit dat dit wel goed zit. 

Behringer U-PHORIA UMC202HD audio interface
 • 2 analoge ingangen
 • 2 microfoon ingangen
 • 1 koptelefoon ingang (impedantie niet bekend)
 • Fantoomvoeding
 • 2x Gain control
 • Bus powered 
 • USB 2.0

Wat is de beste audio interface voor dj’s en producers?

Naast de interfaces op deze pagina zijn er uiteraard nog enorm veel andere goede audio interfaces beschikbaar. Het is daarom ook onmogelijk om de perfecte audio-interface aan te wijzen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de eisen die je stelt. Heb je genoeg aan 1 koptelefoon aansluiting of wil je graag samen in de studio kunnen zitten? Wil je 1 of 2 microfoons tegelijk kunnen gebruiken? Wil je voor iedere ingang een gain control aan de voorkant? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

audient id4 audio interface

Als we een tip mogen geven aan de beginnende en gevorderde dj’s en producers, zouden we toch de Audient id4 MK2 aanraden. Deze audio-interface is robuust enmakkelijk mee te nemen. Daarnaast beschikt over een zeer goede koptelefoon versterker waar je 2 koptelefoons van maximaal 600 ohm op aan kunt sluiten. Het feit dat deze interface slechts 1 microfoon aansluiting heeft is voor een dj niet zo’n probleem. De interface heeft een 3.2 USB-C aansluiting en is dus bijna op iedere moderne laptop te gebruiken. Met een prijs van €129 is dit niet de goedkoopste, maar zeker ook niet de duurste interface. Op het gebied van prijs-kwalieit is dit absoluut een van de betere audio interfaces van dit moment.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *