5 sites waar je gratis muziek kunt downloaden voor je dj sets

Als beginnende DJ heb je al uitgaven genoeg. Naast een goede laptop, dj software, een koptelefoon en wellicht zelfs een eigen dj controller heb je uiteraard ook toffe tracks nodig om je muziek-collectie mee aan te vullen. Dit kun je uiteraard op een van de grote dj portals doen als Beatport of Traxsource, maar er zijn ook genoeg websites waar je gratis muziek kunt downloaden. In dit artikel delen we de beste 5 websites waar je als dj legaal gratis muziek kunt downloaden.

gratis muziek downloaden

SoundCloud

Soundcloud is vooral bekend om de vele mixtapes en radio-shows, maar het is ook een plek waar dj’s en producers nieuwe muziek promoten. Naast nieuwe releases worden op SounCloud ook regelmatig edits, remixen en bootlegs gratis aangeboden. In sommige gevallen moet je wel eerst de artiest volgen of een reactie achterlaten voordat je de track kunt downloaden, maar dat is een kleine prijs voor hetgeen je krijgt. TIP: Zoek op “tracknaam download” of “artiestnaam download” om gratis downloads van een bepaalde track of artiest te vinden.

Facebook Groepen

Een van de beste plekken om gratis bootlegs en remixen van populaire tracks te downloaden is Facebook Groups. Er zijn ontelbaar groepen waar dj’s hun zelfgemaakte edits weggeven. Als je lid wordt van zo’n groep kun je ook een verzoek plaatsen voor een bepaalde track. Zoek binnen Facebook bijvoorbeeld op “DJ Producer” om een lijst van beschikbare groepen te vinden. We raden je wel aan om een actieve rol te spelen in dit soort groepen. Laat regelmatig weten wat je van een bepaalde track vind. Maak je zelf ook edits? Deel ze hier dan en zorg ervoor dat de groep levendig blijft.

Bandcamp

Bandcamp is een online platform waar onafhankelijke artiesten hun muziek kunnen promoten. Doordat de artiesten hun tracks niet onder de vlag van een platenlabel aanbieden, kunnen ze zelf bepalen hoeveel ze voor hun muziek vragen. Sinds de lockdown bieden ook een hoop populaire dj’s op Bandcamp hun nieuwe tracks, bootlegs en remixen aan tegen een relatief lage prijs. In sommige gevallen kun je zelf bepalen hoeveel je wilt betalen voor een track. De zogenaamde “Name Your Price” formule.

Zoeken op bandcamp is vrij gemakkelijk. Je kunt op tags zoeken als “free music” of “Name your price”. Vervolgens kun je extra tags toevoegen om binnen een bepaald genre te zoeken. Ook kun je uiteraard naar je favoriete artiesten zoeken en tussen hun tracks op zoek gaan naar gratis downloads.

DJ Pools

Niet helemaal gratis maar wel erg voordelig zijn DJ Pools. Dit zijn enorm grote verzamelingen van dj tracks in allerlei genres. Hier vind je voornamelijk tracks die echt gericht zijn op dj’s. Denk aan extended versions, maar ook mashups, edits en bootlegs van bekende tracks. Om te kunnen downloaden heb je een account nodig. De prijs van zo’n account ligt tussen de €10 en €30 per maand. Bij sommige DJ Pools kun je ook een trail van een paar dagen krijgen voor een gereduceerd tarief. De bekendste en beste DJ Pools zijn:

Free Music Archive

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een gratis muziek archief ???? Dit is waarschijnlijk de grootste site waar je legaal gratis muziek kunt downloaden. FMA heeft een aantal toffe extra’s ten opzichte van de eerder genoemde websites. Zo kun je zelf gedeeltes van een track selecteren om samples te maken en deze vervolgens te gebruiken in je mixtapes of producties (mits de licentie dit uiteraard toestaat)

Zoeken op FMA is een beetje omslachtig. Er is een zoek-functie aanwezig maar deze werkt niet heel erg fijn. Wat wel goed werkt is zoeken via de Genres link bovenaan de website. Hier kun je een van de 16 hoofd genres selecteren en vervolgens een van de sub genres kiezen. Een andere manier van zoeken is via de zogenaamde “Curators lists”. Dit zijn een soort van playlists aangemaakt en geupload door een curator. Als je een curator hebt gevonden die toffe muziek deelt, kun je deze volgen. Op die manier blijf je heel simpel op de hoogte van alle nieuwe tracks die deze curator deelt.

Conclusie gratis muziek downloaden

Er valt genoeg gratis dj muziek te vinden op het internet. Je moet er alleen wel wat meer moeite voor doen. DJ’s en producers gebruiken diverse websites om hun nieuwe tracks met ons te delen. De beste plekken om gratis officiële releases te vinden zijn BandCamp en FMA. Ben je op zoek naar toffe edits, bootlegs of remixen? Kijk dan op SoundCloud, Facebook Groups of meldt je aan bij een DJ Pool. Heb jij nog een goeie tip voor gratis dj muziek? Laat hem ons weten door een reactie achter te laten onder dit artikel.

Hylke van Grinsven

Hylke van Grinsven