review DDJ FLX4

Pioneer DDJ FLX4 review, opvolger van de Pioneer DDJ 400

In deze uitgebreide review bespreken we een van de populairste dj controllers van 2023: de Pioneer DDJ FLX4 (spreek uit als FLEX FOUR) Deze 2-kanaals DJ controller van Pioneer is de opvolger van de DDJ 400 en is zonder twijfel een van de beste DJ controllers voor beginnende dj’s. Ben jij op zoek naar een goede dj controller om thuis te oefenen met draaien? Lees dan verder!

De Pioneer DDJ FLX4 is klein maar fijn!

De opvolger van de Pioneer DDJ 400

Als beginnende DJ wil je een dj controller die niet de duur is, maar toch alle functies heeft om het draaien snel onder de knie te krijgen. Denk hierbij aan functies als een volwaardige 3 bands equalizer, loop controls, genoeg effecten en fijne jog wheels. De Pioneer DDJ 400 had dit allemaal in huis voor een zacht prijsje. Hierdoor was deze DDJ 400 van Pioneer de populairste en meest verkochte DJ controllers van de afgelopen jaren.

In november van vorig jaar heeft Pioneer de opvolger van deze DDJ 400 aangekondigd: de Pioneer DDJ FLX4. Na een paar weken uitvoerig testen weten wij zeker dat deze FLX4 net zo’n succes gaat worden als de DDJ 400!

Compatible met Rekordbox dj en Serato dj

We beginnen met een van de grootste voordelen van de DDJ FLX4: de compatibiliteit met zowel Rekordbox dj als Serato dj! Het komt niet vaak voor dat dj controllers vanuit de doos ondersteuning bieden voor 2 verschillende dj apps. De DDJ 400 was bijvoorbeeld alleen compatibel met Rekordbox.

Als je in het verleden al gewerkt hebt met een van deze twee dj programma’s, kun je met de DDJ FLX4 dus direct aan de slag met je favoriete app. Rekordbox dj en Serato dj lite zijn direct te gebruiken. De DDJ FLX4 biedt ook ondersteuning voor Serato dj Pro, maar daarvoor moet je een losse licentie aanschaffen.

De mixer van de Pioneer DDJ FLX4

Het is tijd om deze DJ controller eens goed onder handen te nemen en we starten met de mixer. Deze bestaat uit 2 kanalen met ieder een 3 bands equalizer (hoog, midden en laag) en zogenaamde smart CFX knoppen. Dit zijn draaiknoppen waarmee je op een gemakkelijke manier een combinatie van effecten kunt toepassen, zoals diverse soorten echo’s. Door op de oranje knop links van de CFX knoppen te drukken, kun je een van de vooraf ingestelde Smart FX effecten selecteren. Dit is even wennen, maar werkt erg vlot en handig.

Extra aandacht voor de faders van deze FLX4. Dit zijn namelijk smart faders. Normaal gesproken gebruik je de fader van een kanaal puur voor het verhogen of verlagen van het volume van die track, maar deze smart faders doen een stuk meer! Zodra je de speciale smartfader knop activeert, passen de faders naast het volume ook meteen de hoeveelheid bass en het tempo van de track aan, zodat het mixen van twee nummers ook voor beginnende dj’s erg simpel is.

Aan de rechterkant van de mixer zit bovenaan een knop op het master volume aan te passen. Daaronder vind je (zoals bij iedere dj controller van Pioneer) de normale beat fx knoppen. Ook hierbij moet je op een knop drukken om het gewenste effect te selecteren. Op grotere dj controllers zoals de DDJ 1000 doe je dit via een handige draaiknop, maar bij de FLX4 moet je dus op het scherm van je dj laptop kijken om te zien welk effect actief is. Ook dit is even wennen voor de doorgewinterde dj, maar daarna werkt het prima!

Aan de linkerzijde van de mixer vind je een draaiknop om het volume van je microfoon aan te passen. De ¼” TRS aansluiting voor je microfoon vind je aan de achterkant van de mixer (let op: een XLR aansluiting ontbreekt op deze controller) Verder vind je hier de eerder genoemde Smart CFX selectieknop met daaronder twee knoppen om de mix en het volume van je dj koptelefoon te regelen. Samengevat kunnen we stellen dat de mixer van de DDJ FLX4 overzichtelijk en snel onder de knie te krijgen is.

Jogwheels en Performance Pads

De jogwheels van de FLX4 zijn een stuk kleiner dan op bijvoorbeeld een CDJ-3000 of de DDJ-1000. Deze club standaard spelers hebben jogwheels van 21 cm terwijl de FLX het moet doen met slechts 11 cm. En toch zijn dit geen slechte jogwheels! Ze voelen erg goed aan en de draaiweerstand is in tegenstelling tot de meeste jogwheels in deze prijsklasse niet te licht! Ten opzichte van de DDJ 400 hebben de jogwheels van de FLX4 nog een groot voordeel: door het gebruik van matte afwerking, zie je minder snel vingerafdrukken!

Jogwheels en performance pads van de Pioneer DDJ FLX4
De FLX4 besschikt over fijne jogwheels en performance pads

Per speler beschik je over 8 verlichte performance pads. Deze hebben dezelfde afmeting als op de DDJ 400 en werken gewoon weer erg fijn. Je kunt de performace pads gebruiken voor hot-cues, Pad effecten, Beat jumps en de sampler. Door de shift toest in te drukken, kun je ook zaken als beat loops, key shift en nog meer pad effecten uitvoeren. Zoals op iedere dj controller van Pioneer, zijn de performance pads en de bijbehorende functies gewoon weer dik in orde!

Loops maken met de DDJ FLX4

Het maken van loops gaat met de DDJ FLX4 precies hetzelfde als met de DDJ 400. Naast de gebruikelijke IN en OUT knoppen, heb je weer de beschikking over een 4 BEAT knop, om snel een perfecte loop van 4 beats te maken. Met behulp van de 1/2x en 2x knoppen maak je de loop makkelijk de helft korter of een keer zo lang. Als je gewend bent om met een Pioneer DJ controller te draaien, dan zul je het maken van een loop weer snel in de vingers krijgen.

Pioneer DDJ FLX4 loop controls
De Loop Controls van de FLX4 zijn hetzelfde als op de DDJ 400

We zouden het bijna vergeten, maar uiteraard heeft ook de DDJ FLX4 weer BEAT sync knoppen. Hiermee kun je de beat van twee tracks met een druk op de knop gelijk leggen. Hate it or love it, maar de mogelijkheid heb je in ieder geval!

Aansluitingen en connectiviteit

Ook op het gebied van aansluitingen en connectiviteit is de DDJ FLX4 een grote stap vooruit ten opzichte van de DDJ 400. Naast de standaard aansluitingen zoals stereo RCA, microfoon-ingang en koptelefoon uitgang beschikt de FLX4 namelijk over de mogelijkheid om via Bluetooth een iOS of Android device te koppelen. Zo kun je dus (zonder laptop) rechtstreeks dj-en op je tablet of smartphone. Dit maakt de FLX4 meteen een stuk makkelijker mee te nemen naar een thuisfeestje of ander event!

Daarnaast heeft de FLX4 twee USB-C aansluitingen. Ook deze kun je gebruiken om rechtstreeks aan je laptop, tablet of smartphone aan te sluiten. De andere USB-C port is uitsluitend bedoelt om de dj controller te voorzien van stroom. Dit is handig als je niet vanaf je laptop, maar dus vanaf een bluetooth device gaat dj-en. Slim!

Pioneer DDJ FLX4 achterkant
De achterkant van de Pioneer DDJ FLX4

Bouwkwaliteit en draagbaarheid

De draagbaarheid van de DDJ FLX4 is identiek aan de DDJ 400. De afmetingen en het gewicht zijn exact hetzelfde gebleven. Met 48 bij 27 cm is dit een compacte en toch zeer fijn te gebruiken dj controller te noemen. Ook de 2,1 KG is niet iets waar je als mobiele DJ enorm van schrikt. En ook met de bouwkwaliteit is niets mis. We vinden de matte afwerking van de FLX4 een stuk mooier dan die van de DDJ 400. Het scheelt in ieder geval een hoop vingerafdrukken!

Verder voelen alle draaiknoppen, faders en pads fijn en sterk aan. De weerstand van de jogwheels is prima afgesteld en de rubber zijkanten zijn perfect om korte duwtjes te geven.

Accessoires bij de DDJ FLX4

Het aantal accessoires die je bij de DDJ FLX4 krijgt is op zijn zachtst gezegd minimaal! Het enige wat je in de doos vindt, zijn een USB-C kabel en een boekje over Serato DJ. Maar om eerlijk te zijn heb je ook niet veel anders nodig. De FLX4 krijgt zijn power via een USB-C kabel, dus een extra power kabel is overbodig. Het enige wat je wellicht aan wilt schaffen om je DDJ FLX4 veilig te kunnen vervoeren is een stevige draagtas zoals de Magma CTRL Case.

accessoires DDJ FLX4
Afgezien van een USB-C kabel krijg je geen accessoires bij de FLX4

Prijs en conclusie Pioneer DDJ FLX4

Prijs: €306 bij Bax Music

Na een paar weken intensief gedraaid te hebben met de Pioneer DDJ FLX4 kunnen we concluderen dat Pioneer een waardige opvolger voor de DDJ 400 heeft gebouwd. Dat was al een hele fijne dj controller, maar met de toevoeging van Smart faders, Smart CFX, USB-C en ondersteuning voor Bluetooth is de FLX4 een nog completere controller geworden. Daarnaast beschikt deze DJ controller over ondersteuning voor zowel Rekordbox dj als Serato dj. Iets wat we niet vaak tegenkomen bij DJ controllers.

Al met al kunnen we concluderen dat de Pioneer DDJ FLX4 voor zowel beginnende dj’s als de wat meer ervaren dj’s een hele fijn DJ controller is om thuis urenlang mee te oefenen. Heb je op dit moment al een DDJ 400 in huis? Dan is deze FLX4 niet direct de update waard. Wordt dit je eerste DJ controller? Dan kunnen we op dit moment in deze prijsklasse haast geen betere optie noemen dan de Pionee DDJ FLX4!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *