De beste Studio Monitors van 2024

Ben je op zoek naar nieuwe studio monitors om je thuisstudio een hoorbare upgrade te geven? In deze round-up bespreken we de beste studio speakers voor 2024. Wat is voor jouw situatie de beste studio monitor en wat heb je verder nog nodig om het beste (en eerlijkste!) geluid te krijgen tijdens het produceren en dj-en? Lees snel veder!

Actieve of Passieve studio monitoren

In deze vergelijkende test beperken we ons tot actieve studio monitors. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen actief en passief? Kort gezegd komt het hier op neer. Actieve speakers hebben een ingebouwde versterker en hebben dus geen externe versterker of audio interface nodig. Dit is ideaal voor dj’s die de studio speakers rechtstreeks aan willen sluiten op een DJ set!

Welke aansluitingen heeft mijn studio monitor nodig?

Dat is afhankelijk van het type audio device dat je wilt gebruiken voor het uitzenden van je muziek. De meeste dj controllers voor beginnende dj’s hebben alleen rca uitgangen. Dat zijn die rode en witte tulp-kabels. Sommige studio monitors, zoals de populaire KRK Rokit RP5 hebben geen rca ingangen. In dat geval raad ik je aan om een goede audio interface te kopen. Datzelfde geldt uiteraard voor producers die studio monitors wil gaan aansluiten op een laptop of Mac.

rca dj controller
Veel DJ controllers hebben alleen RCA uitgangen

De wat duurdere dj sets hebben tegenwoordig allemaal XLR en of TRS uitgangen. In dit geval kun je de studio speakers rechtstreeks aansluiten op je dj set. Het is dus slim om van te voren even te checken welke uitgangen jouw dj set, computer of audio interface heeft.

Heb ik een extra subwoofer nodig?

Of je een externe subwoofer nodig hebt, is afhankelijk van smaak en met welk doel je de studio monitors gaat gebruiken. De meeste studio speakers geven een wat vlak maar eerlijke audioweergave. Sommige dj’s zullen daardoor de bassen wat minder horen en voelen. In dat geval kan het een optie zijn om een extra subwoofer aan te schaffen.

En toch zou ik dat niet zo snel doen. Vooral als je de monitoren gaat gebruiken om te produceren wil je een zo’n eerlijk mogelijk weergave van je mix kunnen horen. De studio monitors uit deze test zijn daar allemaal voor geoptimaliseerd. Met een subwoofer vertroebel je het geluid, waardoor de hoge en middentonen niet meer goed tot zijn recht komen.

KRK Rokit RP5 G4 Studio Monitors

De herkenbare gele looks van KRK
RMS Vermogen55 Watt
Frequentie43Hz – 40KHz
Max SPL:104dB
AansluitingenXLR en TRS
Prijs per stuk Check actuele prijzen

We beginnen met misschien wel het bekendste merk op het gebied van studio monitors: KRK Systems. De studio speakers van dit Amerikaanse merk herken je direct aan de gele tweeters en woofers. De KRK Rokit RP5 G4 is de vierde generatie van de Rokit 5. Naast de Rokit 5 kun je kiezen voor de duurdere Rokit 7 en 8.

Deze actieve speakers zijn ideale dj monitor speakers. De reden hiervoor zit hem in de geluidskwaliteit. De 4e generatie van de Rokit 5 heeft namelijk fantastisch gebalanceerde hoge, midden en lage frequenties. De vorige generatie had overdreven veel hoog en laag, maar daar heeft de G4 geen last meer van. Alles klinkt super helder en krachtig, zonder dat je het gevoel hebt een extra subwoofer nodig te hebben.

De ingangen van de Rokit RP5 zijn beperkt tot een combinatie van gebalanceerde XLR en TRS aansluitingen. Als je een DJ controller met alleen RCA wit aansluiten, heb je dus een extra audio interface nodig om deze studio speakers aan te kunnen sturen.

KRK rokit 5 studio monitor
KRK Rokit 5 heeft een LCD display!

De bouwkwaliteit van de 4e generatie RP5’s is nog beter geworden. KRK heeft er dit keer voor gekozen om kevlar te gebruiken in zowel de tweeters als de woofers. Hierdoor is een consistente verdeling van het geluid gegarandeerd.

Misschien wel de grootste verbetering is de ingebouwde DSP (versterker) Deze beschikt over een handig LCD scherm aan de achterkant van de speaker. Via de volumeknop kun je een keuze maken uit 25 verschillende EQ instellingen. Iets wat je op de meeste studio monitoren in deze prijsklasse niet terug zult vinden.

De KRK Rokit RP5 G4 is niet de goedkoopste studio monitor uit deze test, maar op het gebied van afstelmogelijkheden en dus geluidskwaliteit is het wel een van de beste studio speakers in deze prijsklasse. Ik kan niet anders dan deze studio monitoren van harte aanbevelen!

Presonus Eris Studio 5

RMS Vermogen50 Watt
Frequentie50Hz – 23KHz
Max SPL:102dB
AansluitingenXLR, TRS en RCA
Prijs per stuk Check actuele prijzen

De volgende studio monitor uit onze selectie is de Eris Studio 5 van Presonus. Dit merk is vooral bekend van de hoogwaardige studioapparatuur zoals mixers, controllers en natuurlijk de beroemde DAW Studio One! Logisch dus, dat Presonus ook een aantal zeer goede studio monitors op de markt heeft gebracht. De Eris Studio 5 is net als de RP5 van KRK een 5 inch actieve studio monitor. Maar daar houden de vergelijkingen ook wel bij op.

Maar hoe klinken deze studio monitors, hoor ik je denken!? Erg goed! Net als bij de KRK’s geven deze E5’s een mooie open geluidsweergave met een goede verdeling van de lage, midden en hoge tonen. Aan de lage kant van het spectrum komt deze speaker zeker niets te kort voor de gemiddelde dj! (Sorry buren! 😉) Via de equalizer aan de achterkant van de speaker kun je hoge en lage tonen nog beter tweaken naar wens, zodat je ook ’s avonds nog lekker door kan draaien!

De Eris E5 is ontworpen voor het mixen van diverse muziekstijlen en geluiden, met een frequentiebereik dat loopt van 53 Hz tot 22 kHz. Een frequentie van 53 Hz komt ongeveer overeen met de A-1, wat overeenkomt met de centrale C op een piano en de lage E op een gitaar (E-2). Met een indrukwekkende peak SPL van 102 dB levert deze luidspreker meer dan voldoende geluid om je mix grondig te beoordelen. Aan de achterzijde van de luidspreker heb je de mogelijkheid om de hoge tonen en middentonen naar wens bij te stellen. Bovendien biedt de luidspreker drie verschillende varianten om zich aan te passen aan de plaatsing in je studio, zodat je kunt genieten van een optimale luisterervaring.

Qua aansluitingen hebben we niets te wensen. Naast gebalanceerde XLR en TRS ingangen, beschikt te E5 ook over RCA aansluitingen. Doordat de E5 per stuk verkocht wordt, heeft iedere speaker wel slechts 1 ingang per type aansluiting. In het geval van RCA, zul je de witte en rode kabels dus even van elkaar los moeten maken.

Samengevat is dit gewoon een erg goede studio monitor te noemen. Qua geluidskwaliteit en frequentiebereik is de E5 net even iets minder dan de KRK Rokit, maar daar staat tegenover dat de E5 beschikt over RCA aansluitingen. Voor de thuis DJ die op een controller draait is dit misschien wel de ideale dj speaker. Maar wacht, de volgende Studio monitors doen daar ook een gooi naar!

Pioneer DJ DM-40D

RMS Vermogen40 Watt
Frequentie70Hz – 30KHz
Max SPL:99dB
AansluitingenRCA
Prijs per set Check actuele prijzen

Uiteraard kan Pioneer niet ontbreken in deze test. Voor iedere DJ is Pioneer inmiddels een begrip geworden. De CDJ’s van Pioneer zijn niet meer weg te denken uit de clubs en ook bij menig thuis dj’s staat tegenwoordig een Pioneer DJ controller op de kamer. En om heel eerlijk te zijn, denk ik dat deze speakers ook het beste tot hun recht komen tijdens het dj-en en dus wat minder geschikt zijn voor de doorgewinterde producer.

In tegenstelling tot andere speakers uit onze selectie, hebben deze studiomonitoren slechts 4 inch groot. Hierdoor is zowel de frequentie als het maximale aantal dB van deze speakers net een tikkie minder dan de 5 inch speakers uit onze selectie. En toch kunnen we melden dat ook deze speakers genoeg power hebben om thuis te kunnen oefenen met draaien! De DM-40D is een verbeterde versie van de super populaire DM-40 dj-monitor. Deze nieuwe versie heeft betere componenten en DSP-instellingen. Dit draagt bij aan een zeer zuiver en uitgebalanceerd geluid.

De bouwkwaliteit is zoals verwacht gewoon goed in orde. Het uiterlijk kun je wat saai noemen, maar persoonlijk vind ik ze er wel erg strak uitzien. Aan de voorkant van de actieve speaker zit een volumeknop en een ingang voor een koptelefoon. Aan de achterkant vind je een knop om te switchen tussen DJ-en en produceren. De DJ mode geeft je net even wat meer laag, terwijl de produceer mode en wat vlakker, eerlijker geluid geeft. Je kunt deze speakers alleen aansluiten via RCA en mini-jack. Ook hieruit blijkt weer dat deze speakers echt gericht zijn op dj’s die hun laptop of dj controller willen aansluiten. Met een prijs van rond de €180 per set is dit gewoon een hele goede DJ speaker voor dj’s die thuis aan de slag willen met draaien.

Adam T5V Studio Monitors

Adam T5V Studio Monitors
RMS Vermogen70 Watt
Frequentie45Hz – 25KHz
Max SPL:106dB
AansluitingenXLR en RCA
Prijs per stuk Check actuele prijzen

We zijn aangekomen bij de laatste studio speakers in deze roundup. Ik kan me zo voorstellen dat je als dj nog nooit van het merk Adam heb gehoord. Maar daar gaat nu verandering in komen, want ik kan je vertellen dat Adam Audio misschien wel de beste studio monitors ter wereld bouwt. Ja ik weet het, dat is een behoorlijk uitspraak. Deze Berlijnse audio experts zijn verantwoordelijk voor een hoop technische innovaties zoals hun eigen X, S en U-ART tweeters.

Deze T5V’s beschikken over de befaamde U-ART ribbon tweeters. Zonder te veel op de technische details in te gaan, komt het er op neer dat deze tweeters een haast perfecte weergave van de hoge en middentonen geeft. Dat maakt deze speakers uitermate geschikt voor het masteren van producties. De 5″ polypropylene woofer heeft een uitgang aan de achterzijde van de speaker. Iets wat je niet hebt op Pioneer of KRK monitoren. Dit zorgt voor een beter gescheiden weergave van de lage frequenties.

Adam T5V Studio Monitors achterkant

De Class-D versterker beschikt over treble en bass filters en heeft met 70 watt een stuk meer power dan de 50 watt van de andere speakers uit deze test. Dat zorgt ervoor dat van alle speakers uit deze test, de algehele geluidsweergave van deze T5V veruit de beste is! Het maakt niet uit wat voor muziek je af gaat spelen. Van klassiek tot UK Bass, alles wordt op een bizar goede manier weergegeven. Eigenlijk is de kwaliteit gewoon bizar te noemen in deze prijsklasse!

Naast een gebalanceerde XLR aansluiting, beschikt de T5V ook over RCA aansluitingen. Het enige nadeel hieraan, is dat je per speaker slechts 1 aansluiting heb. In het geval van een RCA kabel, betekent dit dat je dus losse kabels nodig hebt. Maar het feit dat je dit soort studio monitoren rechtstreeks aan kunt sluiten op je DJ controller is wel echt top hoor! Kijk je mee KRK?

Zoals verwacht is de T5V wel een stukje duurder dan de andere speakers uit deze test, maar dat maakt deze monitor ruimschoots goed met de algehele kwaliteit. Vooral voor DJ’s die serieus willen gaan produceren is dit een no-brainer.

Conclusie: Wat is de beste studio monitor van 2024?

Zoals altijd is het voor mij onmogelijk om een echte winnaar aan te duiden, maar in dit geval doe ik het toch: De Adam T5V is gewoon een belachelijk goede studio monitor voor deze prijs. En toch kan ik me voorstellen dat je voor een andere speaker zou kiezen. Vooral als je op zoek bent naar speakers om thuis mee te draaien en niet van plan bent om zelf te gaan produceren. Voor het maken van een mashup of edit heb je echt geen perfecte monitor nodig.

Ga je jouw dj speakers puur gebruiken voor het oefenen met je dj-controller of dj-set? Dan zijn de Pioneer DJ DM-40D en de Presonus Eris E5 echt hele goede speakers. En de KRK Rokit RP5 G4 dan? Ja, die zit er een beetje tussenin. Meer dan goed om te kunnen produceren en ook prima om op te draaien. De grote pluspunten van KRK zijn de 25 ingebouwde presets en de prachtige vormgeving. Een ding is zeker: alle besproken studio monitors uit deze test zijn goede tot zeer goede investeringen voor dj’s die naast het draaien ook willen beginnen met produceren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *