De 5 beste DJ Controllers onder €300

Als DJ kun je natuurlijk niet zonder je eigen DJ controller. Draaien verleer je niet zo snel, maar het is erg belangrijk om regelmatig te oefenen en je skills te blijven verbeteren. We begrijpen heel goed dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om een volwaardige club opstelling thuis neer te zetten. Een DJM900NXS2 mixer met twee CDJ-2000NXS2 spelers kost je al snel €5500. Gelukkig heb je voor minder dan €300 al een DJ controller waarmee je nagenoeg hetzelfde kunt doen als met een NXS2 set (en soms zelfs meer) In dit artikel bespreken we de 5 beste digitale DJ controllers onder de €300.

DJ Controller vs. Standalone DJ set

Wat zijn de verschillen tussen standalone DJ sets en digitale DJ Controllers? En wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Tegenwoordig kunnen we daar vrij kort in zijn: bij een digitale DJ controller heb je een extra device nodig als laptop, tablet of smartphone terwijl je bij standalone spelers genoeg hebt aan een USB-stick of SD-kaart. Zijn er verder dan helemaal geen verschillen? Tuurlijk wel! Maar tegenwoordig zijn die verschillen niet zo heel groot meer.

De meeste DJ controllers beschikken over bijna alle belangrijke functies die je op de veel duurdere standalone spelers terug kunt vinden. Effecten, filters, loops, 3-bands equalizer, pitch-control, quantization, sync, hot-cues, jog wheels, alles is aanwezig. Sterker nog! Op de meeste DJ controllers zitten tegenwoordig zogenaamde performance pads die je volledig naar eigen wens kunt programmeren. Zo kun je deze pads gebruiken om combinaties van effecten toe te passen of te finger-drummen. Ook kun je zelf vocals, beats of andere samples programmeren, zodat je deze heel snel kunt afspelen tijdens je set.

Fysiek zijn er uiteraard wel een paar grote verschillen tussen DJ controllers en standalone spelers. Zo zijn de jog wheels op DJ controllers vaak een stuk kleiner. Als je gewend bent om op CDJ’s te draaien is dit best even wennen. Daarnaast hebben DJ controllers meestal geen display. Je playlists, tempo, wave form, actieve loops, etc. moet je daarom aflezen op het scherm van je dj laptop of tablet. Dit maakt het draaien met een DJ controller in sommige gevallen een stukje onhandiger. Je moet het scherm van je laptop ten alle tijden goed kunnen zien. Een laptopstandaard is daardoor onmisbaar.

dj controller

De voordelen van een DJ Controller

Een voordeel van een digitale DJ controller is dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan normale DJ sets. De mixer en beide spelers zitten samen in een compacte behuizing. Hierdoor zijn DJ controllers een stuk makkelijker mee te nemen naar bijvoorbeeld een tuinfeestje of bruiloft. Een ander duidelijk voordeel is uiteraard de prijs. Een van de beste DJ controllers op de markt is de DDJ-1000 van Pioneer. Deze 4-kanaals controller heeft exact dezelfde jog wheels als de CDJ2000-NXS2 en beschikt over nagenoeg dezelfde mix-functies als de DJM-900NXS2. Ter vergelijking: de DDJ-1000 kost ongeveer €1000 tegen €5500 voor een complete NXS2 set. Tel uit je winst!

Hoe hebben wij de beste DJ Controllers geselecteerd?

Als je op zoek bent naar een DJ controller heb je tegenwoordig enorm veel te kiezen. De meeste grote DJ merken als Pioneer, Denon, Roland, Numark, Native Instruments en Hercules brengen regelmatig nieuwe controllers op de markt. Om je te helpen met je zoektocht hebben we de 5 beste dj controllers onder de €300 voor jullie geselecteerd. Om in deze lijst te komen moeten de controllers minimaal beschikken over:

  • Goede Jog Wheels
  • Performance Pads
  • Samples
  • Loop functie
  • Sync knop
  • 3-bands EQ
  • FX knoppen
  • Hot-Cues
  • Microfoon ingang
  • USB powered

Pioneer DDJ 400 review

Decks: 2 | Kanalen: 2 | Software: Rekordbox DJ | Jog Wheels: 11 cm |Koptelefoon aansluitingen: 1 | Ingangen: geen | Prijs: €271 bij Bax-Shop

ddj 400
Pioneer DDJ-400
 

Rekordbox Software
Loop Controls
Pitch Fader
Club standaard lay-out

 

Aansluitmogelijkheden
Kleine Jog Wheels

De Pioneer DDJ 400 is de enige dj controller in deze round-up die geleverd wordt met Rekordbox DJ. De meeste DJ’s kennen Rekordbox vooral als de tool waarmee ze hun playlists overzetten op USB-sticks of SD-kaartjes. Maar de afgelopen jaren is Rekordbox DJ uitgegroeid tot een geduchte concurrent van bijvoorbeeld Traktor en Serato. Voor veel beginnende DJ’s zal het feit dat ze Rekordbox al kennen een groot voordeel zijn ten opzichte van de andere DJ applicaties. Ze hebben al hun muziek al in Rekordbox staan en kunnen dus meteen aan de slag.

Met twee decks is de DDJ 400 een vrij basic DJ controller. Voor de veeleisende dj kan dit een dealbreaker zijn. Het gelijktijdig draaien op 3 of meer decks maakt het immers mogelijk om vocals en / of extra samples toe te voegen aan je mix. DJ Controllers als de Numark Mixtrack Platinum en de Roland DJ-202 beschikken over 4 decks en hebben op dat gebied een streepje voor ten opzichte van de DDJ400. Gelukkig maken de 8 performance pads het toch mogelijk om op een snelle manier vocals, samples en toffe effecten als beat loop en beat jump uit te voeren. De pads zijn wat aan de kleine kant vergeleken met de duurdere DDJ800 en DDJ1000 maar doen hun werk verder prima.

De Jog Wheels van de DDJ400 zijn met 11cm vrij klein, maar reageren erg precies en voelen fijn aan. De loop functies zitten op de vertrouwde plek bovenaan de spelers en werken net zo prettig en intuïtief als op de populaire CDJ-spelers. De pitch fader is de beste van alle DJ controllers uit onze round-up. Deze maken het mogelijk om je tracks enorm te vertragen of versnellen, waardoor dit een ideale DJ controller is voor all-round dj’s.

De mixer van de DDJ-400 is vergelijkbaar met de DJM900 mixer die we in zo’n beetje ieder dj-booth ter wereld gebruiken. Links op de mixer zitten de headphone controls, in het midden de 3-bands EQ met daaronder de low / high filter-knop per kanaal en aan de rechterkant de controls voor de effecten.

Op het gebied van aansluitingen laat de DDJ400 nog wat wensen onbenut. Zou zouden we een tweede headphone aansluiting en de mogelijkheid om een extra speler of smartphone aan te kunnen sluiten enorm kunnen waarderen.

Pioneer-DDJ400 conclusie

Samengevat is de DDJ400 waarschijnlijk voor de meeste beginnende DJ’s de beste keuze. Vooral voor dj’s de thuis willen oefenen met Pioneer spelers is dit een prima controller. De indeling van de mixer, loop controls en effecten zijn vergelijkbaar met CDJ2000 spelers in combinatie met een DJM900 mixer. Het ontbreken van een stereo-in en het feit dat deze controller slechts 2 decks heeft, kan voor de meer veeleisende dj een gemiste kans zijn. Bestel voor €271 bij Bax-Shop

Numark Mixtrack Platinum FX review

Decks: 4 | Kanalen: 2 | Software: Serato Lite | Jog Wheels: 15 cm met display |Koptelefoon aansluitingen: 2 | Ingangen: geen | Prijs: €229 bij Bax-Shop

numark mixtrack
Numark Mixtrack Platinum FX
 

4 Decks
Dedicated Effect Knoppen
Display in Jog Wheels
2 Koptelefoon aansluitingen

 

Lite edition Serato
Beperkte Loop Controls

De Numark Platinum FX is een 4-decks DJ controller met een aantal unieke opties. Het wordt geleverd met Serato DJ Lite, de meest gebruikte software voor DJ controllers wereldwijd. Dit is de gratis versie van Serato en dat betekend dat we opties als Quantize, Beat jump en het opnemen van onze set helaas ontbreken. Voor de Pro versie betaal je nog eens $129 extra. Daarmee komt de totaalprijs van deze controller ver boven de €300. We zullen daarom in deze review alleen de functies beoordelen die je met deze Lite editie tot je beschikking hebt.

De Jog Wheels van de Platinum FX zijn lekker groot, reageren goed en beschikken over een display waarop je handige informatie kunt aflezen als: resterende tijd, BPM, pitch control en zelfs de key van de track. De 8 performance pads gebruik je om cues, loops en samples te starten. Helaas kun je met de Lite versie slechts 4 samples per speler programmeren. De loop-functie is voor dj’s die Pioneer spelers gewend zijn een beetje lastig en vrij beperkt.

Door op de Deck Select knop te drukken kun je per deck schakelen tussen 2 decks. Hierdoor heb je dus in totaal 4 decks tot je beschikking. Op het display in de jog wheels kun je snel zien welke deck geactiveerd is. Dit maakt het (met een beetje oefening) mogelijk om op 4 decks tegelijk te draaien. Cool!

De mixer van de Numark Platinum beschikt over fijne effect-controls. Zo zijn er deticated knoppen voor veelgebruikte effecten als Echo, Reverb en Flanger. Uiteraard beschikt de mixer over een 3-bands EQ en filter-draaiknoppen per deck. Je hebt dus alle belangrijke mix-functies direct beschikbaar.

Met 2 aansluitingen voor headphones is deze DJ-controller ook geschikt voor back2back sessies. Helaas ontbreekt ook op deze controller de optie om een extra bron zoals een smartphone aan te sluiten. De vraag is of je dit wel gaat missen aangezien je wel al 4 decks tot je beschikking hebt.

Numark Mixtrack Platinum FX conclusie

Al met al zijn we zeer te spreken over deze Numark Mixtrack Platinum FX (zoals deze controller volledig heet) Niet alleen de naam is lang. Ook de lijst opties is uitgebreid te noemen. Helaas ben je wel genoodzaakt om te upgraden naar de PRO versie van Serato om alles uit deze controller te halen. Voor DJ’s die al een volledige licentie hebben van deze software, is dit een hele complete DJ controller.
Bestel voor €229 bij Bax-Shop

Traktor Kontrol S2 MK3 review

Decks: 4 | Kanalen: 2 | Software: Traktor Pro 3 | Jog Wheels: 15 cm | Koptelefoon aansluitingen: 1 | Ingangen: geen | Prijs: €269 bij Bax-Shop

traktor control s2
Traktor Kontrol S2 MK3
 

4 Decks
Traktor Pro 3
RGB Performance Pads
Overzichtelijke lay-out

 

Beperkte Effecten Controls

De Traktor S2 MK3 is het instapmodel van het befaamde Native Instruments. Deze DJ controller is volledig afgestemd op Traktor Pro 3. Uiteraard krijg je de volledige versie van deze uitgebreide DJ-software geleverd bij de controller. Dit maakt de Traktor S2 een zeer uitgebreide en complete DJ-controller waarmee je direct los kunt gaan!

Heeft deze controller nou 2 of 4 decks? Goede vraag! Fysiek beschikt deze controller (net als alle controllers in onze test) over 2 decks, maar door te schakelen binnen Traktor Pro kun je toch 4 tracks te gelijk afspelen. Daarnaast beschikt deze controller over een extra kanaal voor het afspelen van samples. Dat maakt deze controller uniek en erg geschikt voor de creatieve dj’s onder ons.

De bovenkant van de grote jog-wheels zijn aanraakgevoelig. Hierdoor kun je snel de startpositie van je tracks bepalen. Het beatmatchen en scratchen van tracks gaat met deze jog-wheels erg goed. De 8 performance pads zijn makkelijk te bedienen en beschikken over RGB kleuren. Hierdoor is het vinden van de juiste cue points erg makkelijk. Uiteraard gebruik je ze ook voor het starten van je samples. De pitch-faders beschikken over keylock. Hierdoor kun je tijdens het pitchen de key van je tracks gelijk houden.

Het maken van een loop werkt op de Kontrol S2 net even wat anders dan op andere controllers. Je begint je loop op de loop-draaiknop te drukken en vervolgens aan deze knop te draaien om de lengte van de loop in te stellen. Je slaat je loop vervolgens op door op een van de 8 ongebruikte pads te drukken. Zodra je dit principe doorhebt werkt het erg goed.

Het mix-gedeelte van de S2 beschikt naast 2 kanalen met een 3-bands EQ ook over een derde kanaal om het volume van je samples te bedienen. Daaronder bevinden zich de beperkte effect controls. Je kunt hiermee 4 vooraf ingestelde effecten bedienen.

Met slechts 1 headphone aansluiting en geen extra ingang beschikt ook deze DJ controller helaas weer over weinig aansluitingen. Als enige in deze test heeft de S2 MK3 wel een extra output. Zo kun je zowel via TRS als RCA uitsturen.

Traktor Kontrol S2 MK3 conclusie

Het strakke en duidelijke ontwerp van de Traktor S2 MK3 maakt dit een overzichtelijke DJ-controller. Hierdoor zul je als beginner snel je weg vinden. De aanraakgevoelige jog-wheels, RGB pads en goede loop functies zijn van grote kwaliteit. Tel hierbij de volledige versie van Traktor Pro 3 bij op en je weet dat je met deze controller heel veel waar voor je geld krijgt. Bestel voor €269 bij Bax-Shop

Hercules Inpulse 500 review

Decks: 2 | Kanalen: 2 | Software: Serato DJ Lite | Jog Wheels: 15 cm | Koptelefoon aansluitingen: 2 | Ingangen: 1 AUX | Prijs: €269 bij Bol.com

hercules inpulse 500
Hercules Inpulse 500
 

Microfoon Controls
RGB Performance Pads
Extra geluidsbron

Track Selectie

 

Beperkte Effecten Controls
Serato DJ Lite

De Hercules Inpulse 500 is alles behalve een instapmodel. Deze DJ controller heeft als enige in onze test een extra stereo AUX ingang. De controller wordt geleverd met Serato DJ, maar helaas ook weer met de Lite edition. Om alle functies van deze controller te kunnen gebruiken (en dat zijn er genoeg!) zul je dus eerst moeten upgraden naar de pro versie ($129)

Net als de Traktor Kontrol S2 beschikt ook deze controller over 8 zeer fraaie RGB performance pads. Dit maakt het selecteren van hot-cues, loops en samples erg makkelijk. De pitch sliders zijn wat aan de korte kant. Hierdoor is het wijzigen van het tempo van je tracks enigszins beperkt. Boven de pads vind je de loop controls. Deze werkte met een in en out knop aangevuld met een draaiknop om je loops korter of langer te maken.

De jog-wheels van de Inpulse 500 zijn lekker groot een aanraakgevoelig. Boven de jog-wheels vind je drie knoppen waarmee je vinyl-mode, slip-mode en Quantize (alleen met Serato Pro!) kunt aanzetten.

Het mix-gedeelte van deze DJ controller is van grote klasse. Zo beschik je uiteraard over 2 kanalen met ieder een 3-bands EQ en filter-draaiknoppen. Bovenaan de mixer vind je een grote draaiknop waarmee je snel door je tracks kunt bladeren. Als je deze knop indrukt terwijl je draait gaat Serato op zoek naar tracks met vergelijkbare energy. Nice! Verder is dit de enige DJ controller uit onze test waarbij je de hoge en lage frequenties van de microfoon kunt bedienen. Erg handig als je een schelle of juist hele diepe stem hebt.

Zoals gezegd heeft deze controller een extra AUX ingang. Dit maakt het mogelijk om tijdens je mix een extra geluidsbron af te spelen. Op de mixer vind je draaiknoppen om het volume en de hoge en lage tonen aan te passen. De 4 knoppen waarmee je de vooraf ingestelde effecten kunt bedienen zijn vrij klein. Dit zorgt ervoor dat het snel spelen met effecten op de Inpulse 500 niet heel handig is.

Als we alle opties van de Inpulse 500 naast elkaar zetten moeten we concluderen dat Hercules een hele goede en veelzijdige DJ controller heeft gebouwd. De mogelijkheid om een extra geluidsbron aan te sluiten in combinatie met de grote jog-wheels, 2 headphone aansluitingen en uitgebreide microfoon controls, maakt dit een goede keuze voor dj’s die deze controller mee gaan nemen naar (bedrijfs) feestjes of bruiloften. Helaas zijn niet alle opties (zoals Quantize) direct beschikbaar door het ontbreken van een pro-licentie. Bestel voor €269 bij Bol.com

Roland DJ-202 review

Decks: 4 | Kanalen: 2 | Software: Serato DJ Lite | Jog Wheels: 15 cm | Koptelefoon aansluitingen: 1 | Ingangen: geen | Prijs: €277 bij Bax-Shop

Roland dj 202
Roland DJ-202
 

Roland Drumkits
Snelle Jog Wheels
BPM Supreme

Microfoon FX

 

Vreemde Indeling
Serato DJ Lite

De Roland DJ-202 is een 4-decks controller met ingebouwde drumkits. De controller wordt geleverd met Serato DJ lite. Daarnaast ontvang je een gratis abonnement van 3 maanden op BPM Supreme; een dj pool gevuld met tracks, acapella’s, remixen en scratch tools. Hierdoor kun je meteen van start met een enorme muziek-collectie.

De indeling van deze DJ-controller is ten op zichten van de andere controllers uit onze test behoorlijk anders. Zo bevinden de controls voor de effecten zich niet in het mix-gedeelt van de controller, maar bovenaan de spelers. Per speler heb je de beschikking over (slechts) 3 vooraf ingestelde effecten. Ook de ietwat kleine pitch faders zitten op een wat vreemde plek; rechtsboven de jog-wheels in plaats van rechtsonder. De jog-wheels zijn van een goed formaat en hebben een super lage latency waardoor ze ideaal zijn om mee te scratchen.

De loop-functies van de DJ-202 zitten een beetje verstopt, maar werken erg goed. Je maakt een loop door middel van de onderste 4 perfomance pads te gebruiken. In totaal heeft deze controller 8 perfomance pads waarmee je naast het loopen ook je hot-cues, de sampler en een sequencer kunt bedienen. Deze sequencer is wat de DJ-202 uniek maakt. Door de ingebouwde drumkits afkomstig van de legendarische TR-808 en TR-909 kun je tijdens je sets een groot aantals sounds als drums, claps, hats en rides toevoegen. Dit maakt deze controller erg aantrekkelijk voor beat-makers!

De DJ-202 beschikt slechts over 1 uitgang, 1 headphone aansluiting en afgezien van de microfoon-aansluiting geen extra ingangen. Bij deze controller is het ontbreken van extra ingangen eigenlijk geen gemis. Met 4 decks, een sampler en ingebouwde drumkits heb je genoeg mogelijkheden om je creativiteit kwijt te kunnen. Daarnaast beschikt deze controller als enige in onze test over een MIDI-uitgang waarmee je jouw sounds kunt mixen op een extern apparaat.

Het mixgedeelte bevat naast de 3-bands EQ’s en filter-draaiknoppen per kanaal ook nog extra controls voor de sampler en sequencer. De controls voor je headphones zitten in de middelste rij onder de knop waarmee je het master-level kunt bedienen. Dit maakt het geheel vrij onoverzichtelijk en onwennig.

Roland DJ-202 conclusie

Dankzij de ingebouwde drumkits, de effecten die je op je microfoon kunt gebruiken en de grote en snelle jog-wheels is de DJ-202 de ideale DJ-controller voor Hip-Hop dj’s en beat-makers. De wat vreemde indeling maakt het aan het begin wat lastig om de juiste knoppen te vinden. Op het gebied van effecten en pitch-control laat deze controller wel wat steekjes vallen. Dit maakt de DJ-202 minder geschikt voor beginnende dj’s. De aanvulling van 3 maanden gratis BPM Supreme is erg nice, maar we hadden liever de PRO editie van Serato gehad. Bestel voor €277 bij Bax-Shop

Wat is de beste DJ Controller onder €300?

Het is onmogelijk om een ultieme winnaar aan te wijzen in deze round-up. Alle controllers beschikken over unieke eigenschappen die een specifieke groep dj’s zullen aanspreken. Begin je net met draaien en ben je van plan om later over te stappen op de wereldwijde club-standaard? Dan is de Pioneer DDJ-400 voor jou waarschijnlijk de beste keuze. Ben je op zoek naar een overzichtelijke controller met zeer uitgebreide DJ-software? Dan is de Traktor Control S2 MK3 een zeer goede keuze. Ben je een all-round party-dj en vind je het belangrijk om snel te kunnen mixen met behulp van effecten? Dan zijn de Hercules Inpulse 500 en Numark Mixtrack Platinum FX goede opties. De echte beat-makers en Hip-Hop dj’s onder ons raden we aan om eerst naar de Roland DJ-202 te kijken. Met de ingebouwde drumkits en supersnelle jog-wheels is dit een unieke DJ-controller!

Wat zijn jouw ervaringen?

Heb jij nog goede tips of ervaringen met andere DJ-controllers? Of ben je het niet eens met onze bevindingen? We horen graag jullie mening. Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *