Waarom draaien DJ’s (bijna) nooit live tijdens TV-uitzendingen?

Iedere keer als ik hoor dat er een bekende DJ ‘live’ gaat optreden tijdens een TV-uitzending houd ik mijn hart vast. Als het maar niet weer zo’n “kijk mij eens stoer op de cue-knop drukken en vervolgens net doen alsof ik super druk aan het mixen ben op een niet aangesloten dj-set” optreden wordt. Maar helaas komt mijn voorspelling nagenoeg iedere keer uit.

DJ Jean deed het wel!

Uiteraard gaat er wel eens wat fout tijdens een live-optreden. Dat geldt voor dj’s net zo goed als voor andere artiesten. Maar dat weerhield “the master behind the wheels of steel” DJ Jean er niet van om in 2016 tijdens koffietijd een snelcursus scratchen te geven. Helaas voor Jean had hij duidelijk zijn dag niet. Kan gebeuren toch! Jean kreeg vervolgens een hoop kritiek over zich heen (hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind) En toch heb ik meer respect voor iemand die op te TV live laat horen wat DJ’s allemaal kunnen! Later liet Jean overigens op geheel eigen wijze zien dat hij nog steeds skills heeft.

Disclosure vergat de stekker in te pluggen

Nee, neem dan de ‘liveset’ van Disclosure tijdens het Capital FM Summertime Ball van 2013 in het machtige Wembley Stadion. De boys mochten naast artiesten als Sam Smith en Eliza Doolittle een liveset draaien met vocale ondersteuning van AlunaGeorge. Helaas voor deze top producers, was het nogal duidelijk dat de DJ booth op wieltjes niet voorzien was van power (zie foto hieronder)

disclosure fake set
Disclosure’s fake optreden tijdens Capital FM Summertime in het Wembley Stadion.

80.000 fans genoten van hits als Latch en White Noise. Niets aan het handje toch? Fout! Hoe vet was het geweest als dit duo voor zoveel toeschouwers liet zien en horen dat een DJ veel meer is dan alleen maar plaatjes draaien. Hoe tof was het geweest als ze live effecten, vocals, samples en andere skills hadden toegevoegd aan hun set? En dan is het echt niet erg als een mix niet helemaal vlekkeloos loopt of dat je een effect net even te lang open laat staan. That’s part of the job!

Later verklaarde Disclosure dat ze bij de organisatie hadden aangedrongen op een live optreden, maar dat dit niet mogelijk was. Daarom kozen de mannen er naar eigen zeggen voor om zonder koptelefoons op te treden, zodat iedereen duidelijk kon zien dat ze aan het faken waren. Vervolgens voegden ze er nog aan toe dat ook DJ’s als David Guetta regelmatig opgenomen sets draaien en dan net doen alsof ze druk aan het mixen zijn. In tegenstelling tot deze mannen die gewoon als twee zakken aardappels achter de booth bleven staan.

david guetta
David Guetta op Ibiza

“We would also like to point out that people like David Guetta etc who have also been accused of pretending to mix, actually try and cover it up and pretend to blend tracks into one another and hide it… but with us, we played three songs with vocalists b2b with gaps in between, so even if we had been mixing, there would have been no beat matching involved anyway.”

Disclosure

Armin van Buuren tijdens vrienden van Amstel

Okay, nog één voorbeeldje dan! Want ook in Nederland gebeurt het nagenoeg bij iedere tv-uitzending. Of het nou tijdens de opening van The Voice of Holland is of tijdens een concert van de vrienden van Amstel Live. Bijna nooit staat de DJ live te mixen. En dat Armin van Buuren tijdens deze twee optredens staat te springen op een vooraf opgenomen band is eigenlijk ook best wel logisch. Stel dat hij per ongeluk tegen de CUE button aan springt. Of dat hij de verkeerde plaat inmixt. Oeps! Dan is zo’n episch optreden uiteraard op een hele andere manier episch. Dat kan voor een DJ meteen desastreuze gevolgen voor zijn of haar carrière hebben.

Show your skills!

En toch zou ik bij deze een dringend verzoek willen doen aan alle dj’s die vanaf nu gevraagd worden om live op tv (of in een volgepakt stadion zodra dit weer kan!) een dikke set te komen draaien: SHOW YOUR SKILLS! Bereid je set goed voor, set alle cue-points alvast op de juiste plek en gebruik van mijn part zelfs de sync-functie! Maar laat alsjeblieft een keertje zien en horen dat je aan het werk bent. Een DJ kan zo’n enorme meerwaarde zijn tijdens live optredens. Maak gebruik van die mooie kans om dit aan het grote publiek te tonen. En als geen DJ live wilt komen draaien, mogen Jinek, The Voice, de vrienden van Amstel Live en ja, zelfs koffietijd mij altijd bellen! 🙂

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *