Ableton Live 11 aangekondigd

Bijna twee jaar na de introductie van Live 10 heeft Ableton versie 11 aangekondigd. Ableton Live is een van de meest gebruikte DAW’s, een systeem voor het produceren van muziek. Een concrete release date van Ableton Live 11 is nog niet genoemd, maar wel is door de maker bekend gemaakt dat dit in het eerste kwartaal van 2021 zal zijn.

Ga je zelf muziek produceren, dan heb je een zogenaamd Digital Audio Workstation (DAW) nodig. Dit systeem vorm het middelpunt van je studio en je gebruikt het voor het opnemen, editen en afspelen van digitale audio. Misschien is het voor de producer van nu moeilijk voor te stellen, maar in de begintijd van de muziekproductie werden opnamen zonder computer, sequencer of andere digitale hulpmiddelen gemaakt. Er waren rekken vol met apparatuur nodig om kunstmatige diepte en ruimtelijke effecten te kunnen creëren. Bovendien was het onmogelijk om eerder opgenomen werk te bewerken.

ableton live 11

Het in opkomst raken van de DAW betekende een ware revolutie voor het muziek produceren.
Ableton Live is al jaren een van de meest gebruikte DAW’s. Vooral in de dance scene is Ableton mateloos populair. Kort geleden heeft Ableton aangekondigd dat er een nieuwe versie aankomt van deze zeer populaire software voor producers en Dj’s.

Ableton Live 11 nieuwe functies

Met de komst van de nieuwste versie ergens in het eerste kwartaal van volgend jaar brengt Ableton tal van nieuwe functies in de populaire Ableton workflow. Een korte rondleiding door de nieuwe functies in Ableton Live 11.

Comping en Linked Tracks

Door de functie Take Lanes te introduceren in Live 11 zal het mogelijk zijn om midi- en audiotakes te compen. Deze Take Lanes zijn niet alleen te gebruiken bij solo-instrumenten, maar je kunt deze ook per groep aan elkaar linken. Zo kun je meerdere takes combineren tot een multi-track. Ook zal het mogelijk zijn om meerdere tracks tegelijk te bewerken door de sporen aan elkaar te linken. Dit is ideaal voor het editen van multi-track opnamen. Bovendien kun je ook clips tegelijk editen.

Integratie MPE

Een belangrijke ontwikkeling in Live 11 is de integratie van MPE, ofwel MIDI Polyphonic Expression. Door op deze manier MIDI te gebruiken kunnen MPE compatibele apparaten verschillende parameters van iedere noot realtime besturen. Dit zorgt voor meer sprekende instrumentale uitvoeringen.

Live Tempo following

Een nieuwe feature waar velen enthousiast van worden is het Live Tempo Following. Natuurlijk was het al mogelijk om gewarpte audio in- en uit te rekken om het op die manier passend te krijgen in een ander tempo. Ableton Live 11 gaat hier een stap verder en kan het tempo van ingaande audio analyseren en het de audio in het project synchroniseren aan het tempo van de binnenkomende audio. Bij het DJ´en kun je zelfs Live inzetten via een tempo-synced FX-box.

Nieuwe devices

Naast de invoering van diverse spectaculaire nieuwe features heeft Ableton ook bestaande onderdelen voorzien van een stevige upgrade. Zo zijn de Phaser/Flanger/Doubler, de Chorus Ensemble en de Redux merkbaar vernieuwd. Ableton gooit hoge ogen met het toevoegen van nieuwe devices in Live 11. Nieuw zijn spectrale effecten zoals Spectral Time – een spectral freezer/delay – en een Spectral Resonator met midi-sidechain. Nieuw in deze DAW zijn ook de Hybrid Reverb. Deze kan een reverb samenvoegen met het pitchshifting effect.

ableton live 11

Ableton Live 11: nog veel meer veranderingen

Naast bovenstaande nieuwe functies zal de komst van Live 11 nog veel meer nieuwigheden met zich mee brengen. Denk daarbij aan de komst van meerdere kleurenschema’s (themes) en nieuwe Follow Action, voor onder meer Scenes. Last but not least is er de mogelijkheid om macro variaties op te slaan. De totale lijst met veranderingen in de aankomende versie van deze tool voor het produceren van muziek kun je terugvinden op de website van de Ableton.

Nu alvast aan de slag met Ableton Live 11?

De huidige gebruikers van Ableton Live 10 kunnen zich alvast opgeven voor het beta programma van Ableton Live 11. Zo kun je als een van de eersten alvast aan de slag met de nieuwste features! Kijk hiervoor op deze pagina van Ableton.

Ableton Live 11: gratis upgrade!

Producers die al in het bezit zijn van Ableton Live 10 Suite of Standard Edition krijgen een gratis upgrade naar Live 11 zodra deze is uitgebracht. De huidige versiewordt op dit moment met een mooie korting aangeboden. Een heel goed moment dus om Ableton Live aan te schaffen om volgend jaar te kunnen profiteren van een gratis upgrade naar Ableton Live 11. Zodra Live 11 uit is zullen wij hem uiteraard grondig gaan uittesten voor jullie!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *