Beste DJ software 2023: Serato, Virtual DJ, Rekordbox, Traktor en Engine DJ

Wat is de beste DJ software van 2023? In dit artikel bespreken we meest populaire DJ apps van dit moment: Rekordbox DJ, Serato DJ, Virtual dj, Traktor DJ en Engine DJ. We vergelijken de functionaliteiten en vertellen je welke DJ software je het beste kunt gebruiken met jouw DJ controller.

DJ Software functionaliteiten

Wat is DJ software eigenlijk? En wat kun je er mee? Voordat we de beste DJ software gaan bespreken, willen we eerst weten waar je op moet letten bij het kiezen van de beste DJ software.

Muziek Management

Een van de belangrijkste functionaliteiten van goede DJ software is de mogelijkheid om je muziek op een handige manier te kunnen beheren. Als je muziek gaat downloaden, zet je het waarschijnlijk altijd in dezelfde grote download map. Als je veel muziek hebt, kan het vinden van de juiste nummers een behoorlijke klus worden. Met DJ software kun je jouw muziek op een makkelijke manier vindbaar maken.

Zo kun je playlists aanmaken voor verschillende genres, maar je zou ook voor ieder optreden een aparte playlist kunnen maken. Doordat de DJ software al je muziek analyseert, is het ook mogelijk om muziek te rangschikken op tempo, toonsoort en zelfs energie levels! Veel DJ apps kunnen zelfs nummers bij elkaar zoeken die makkelijk te mixen zijn. Goede muziek management zorgt er dus voor dat je tijdens het draaien snel de juiste nummers kunt vinden.

Draaien met een DJ Controller

Met de meeste DJ apps kun je prima draaien vanaf je laptop, tablet of smartphone. Maar om het meeste uit de DJ software te halen is het natuurlijk handig als deze goed samenwerkt met je DJ controller. Helaas is niet elke DJ software compatibel met iedere DJ controller. Later in dit artikel zullen we per DJ app een overzicht geven van welke DJ controllers je kunt gebruiken.

dj softwre controller

Muziek streamen vanuit DJ software

Als je een abonnement hebt op een streaming dienst zoals Spotify, Tidal of Beatport, kan het handig zijn om direct vanaf het internet nieuwe muziek te kunnen streamen. Je hoeft dan niet eerst de muziek te downloaden en in je DJ app te importeren. Dit kan vooral erg handig zijn als je op feestjes draait waar veel verzoekjes gedaan worden, zoals bruiloften en bedrijfsfeesten. Het nadeel van muziek streamen is uiteraard dat je wel altijd over een goede internetverbinding moet beschikken.

Je dj set opnemen met DJ software

Een andere veelgebruikte functionaliteit binnen DJ software is het opnemen van je dj set. Je kunt je opgenomen mix dan vervolgens delen op een website als SoundCloud of Mixcloud. De meeste apps hebben deze functie standaard ingebouwd, maar bij sommige gratis versies is dit helaas niet mogelijk. Zo kan het veelgebruikte Serato DJ Lite dit bijvoorbeeld niet. Je zult dan de Pro versie moeten aanschaffen. We zullen per DJ app aangeven wat de mogelijkheden zijn.

Effecten, samples, stems en overige functies

Voor de meer ervaren dj’s is het goed om te weten welke overige functionaliteiten er in DJ software zit. Denk hierbij aan het aantal beschikbare effecten, de mogelijkheid om samples op te nemen, het isoleren van stems en functies zoals quantize, sync en key points. Per DJ app zijn de mogelijkheden behoorlijk verschillend. Hoog tijd om de beste DJ software van 2023 aan jullie voor te stellen!

Serato DJ

 • Gratis versie: JA, Serato Lite
 • Pro versie: $249 of $9,99 per maand
 • Extra in Pro versie: Playlists, Key detection, 8 cue points, Set opnemen
 • Stems: Ja, in zowel Lite als Pro
 • Set opnemen: Alleen in Pro
 • Tutorials: JA, check hier
serato dj pro

Serato DJ is zonder twijfel de meest gebruikte DJ software ter wereld. Het platform is ontwikkeld door het Nieuw-Zeelandse bedrijf Serato Inc. en werd voor het eerst gelanceerd in 2004. Serato is beroemd geworden met hun eigen DAW, Serato Studio. Dit is muziekproductie software die enorm krachtig en toch redelijk simpel te leren is.

Interface Serato DJ

De interface van Serato is super overzichtelijk en gemakkelijk te leren. Je kunt kiezen uit vier verschillende views: verticaal, horizontaal, Extended en Library. Waarschijnlijk zul je het meeste draaien in de verticale of horizontale view, maar als je grote waveforms wilt, kun je kiezen voor Extended en als je liever zo veel mogelijk nummer uit je muziekcollectie wilt zien, kies je voor Library.

De sampler van Serato DJ

Dit is een van de grootste voordelen van Serato DJ! De sampler van Serato is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rekordbox ook beschikbaar in standalone mode (dus zonder dj controller!) Je hebt 4 sample banks tot je beschikking die ieder 8 samples kunnen vasthouden. Voor de creatieve remixers onder ons is dit dus een hele waardevolle functionaliteit

Serato lite of Pro

De gratis Lite versie van Serato wordt meegeleverd met een hoop dj controllers voor beginnende dj’s, zoals de Hercules DJ Control Inpulse en de populaire Pioneer DDJ FLX4. Deze lite versie is voor de meeste beginnende dj’s ook meer dan voldoende. Je kunt er prima mee draaien en hebt de beschikking over genoeg effecten en cue points. Het grote nadeel van de Lite versie is dat je er geen sets mee kunt opnemen. Ook beschik je niet over toonsoort detectie en kun je geen slimme playlists aanmaken.

Serato Lite is dus echt bedoelt om het draaien onder de knie te krijgen. Wil je serieus aan de slag als DJ? Dan zul je flink de portemonnee moeten trekken voor de Pro Versie: $9,99 per maand of eenmalig $249

Welke controllers zijn compatible met Serato DJ?

Je kunt Serato DJ niet met iedere DJ controller gebruiken, maar er komen wel steeds meer controllers bij. Zo kun je tegenwoordig ook een groot aantel Pioneer DJ Controllers gebruiken met Serato. De Lite versie is met minder dj controllers te gebruiken dan de Pro versie:

Lite: Numark Mixstream Pro, Numark Party Mix, Numark Mixtrack Pro, Hercules DJControl Inpulse 300 MK2, Hercules DJControl Inpulse 500, Pioneer DDJ-FLX4, Pioneer DJ DDJ-REV1, Pioneer DJ DDJ SB2, Pioneer DJ DDJ SB3, Roland DJ-202, Denon DJ MC2000, Denon DJ MC4000 Denon DJ MC6000MK2, Reloop Ready

Pro: Alles van Lite + Pioneer DJ DDJ-FLX6, Pioneer DJ DDJ-FLX10, Pioneer DJ XDJ-RX3, Pioneer DJ XDJ-XZ, Pioneer DJ DDJ-REV7, Pioneer DJ DDJ-1000SRT, Rane One, Rane Four, Denon DJ SC Live 2, Denon DJ SC Live 4, Denon DJ Prime 4, Roland DJ-505.

Voor alle compatible DJ controllers kijk je op de website van Serato.

Rekordbox DJ

 • Gratis versie: JA, Rekordbox Free
 • Pro versies: Core €12, Creative €18, Pro €36 per maand
 • Extra in Core versie: Controller support, Cloud Analysis, Set opnemen, DJM effecten
 • Stems: Ja, in Creative en Pro
 • Set Opnemen: Ja, Core, Creative en Pro
 • Tutorials: JA, check hier
rekordbox dj

Rekordbox DJ is inmiddels natuurlijk ook niet meer weg te denken als DJ software. De gratis versie wordt standaard meegeleverd met alle Pioneer DJ controllers. Hierdoor is het een van de meest gebruikte DJ apps. In eerste instantie was Rekordbox puur een muziek-manager voor dj’s die op Pioneer DJ gear willen draaien. Logisch dus dat Rekordbox uitblinkt in het analyseren en organiseren van tracks. Maar met de komst van digitale DJ controllers is Rekordbox ook steeds meer een volwassen tool geworden om mee te draaien.

Muziek organiseren in Rekordbox

Zoals gezegd blinkt Rekordbox DJ uit in het organiseren van je muziek. Het importeren, analyseren en vervolgens in playlists plaatsen van tracks is enorm simpel en goed gedaan. Waar vroeger het analyseren nog behoorlijk wat tijd in beslag nam, gaat dit nu vliegensvlug. Helemaal als je gebruikt maakt van Cloud Analysis. Hierbij worden tracks gecheckt in een enorme online database. Is het nummer al eerder geanalyseerd? Dan wordt automatisch het juiste tempo en toonsoort aan de track toegewezen.

De Effecten in Rekordbox dj

Op het gebied van effecten is Rekordbox DJ ook een van de beste DJ apps. Vanaf de Core versie heb je de beschikking over alle effecten die je ook terug kunt vinden op de DJM mixers van Pioneer. Dit maakt Rekordbox DJ zeer geschikt voor dj’s die van plan zijn om in clubs en op festivals te gaan draaien. Pioneer is namelijk nog steeds de club standaard, al worden de mixers van Allen & Heath, zoals de Xone96 ook steeds vaker gebruikt tegenwoordig.

Naast de gewone effecten heb je uiteraard ook de mogelijkheid om de Color FX effecten te gebruiken, zoals filter, crush en dub echo. Tegen betaling kun je zelfs de effecten van de populaire RMX-1000 toevoegen aan Rekordbox.

Wat kun je met de gratis versie van Rekordbox

Met de gratis versie van Rekordbox kun je helaas niet zo heel veel doen. Zo is het niet mogelijk om met een DJ controller te draaien (tenzij je een licentie bij je Controller hebt ontvangen) Ook mist de gratis versie de mogelijkheid om je set op te nemen en ontbreken de DJM effecten. De gratis versie is in onze ogen dan ook niets meer dan hele goede muziek management software. Als je serieus aan de slag wilt met draaien, zul je minimaal de Core versie moeten aanschaffen. De betaalde versie van Rekordbox is vooral door het gebruiksgemak en de aanwezigheid van alle populaire effecten zeker de moeite waard!

Welke controllers zijn compatible met Rekordbox DJ?

Alle DJ controllers van Pioneer zijn compatible met Rekordbox DJ. Daarnaast kun je vanaf de CDJ-900 alle CDJ spelers via “Pro DJ Link” aansturen vanuit Rekordbox. Als je jouw laptop met een LAN kabel verbindt aan je CDJ spelers, kun je dus je complete Rekordbox muziek verzameling afspelen, zonder dat je deze eerst op een USB stick of SD kaart hoeft te zetten. Kijk voor een complete lijst van alle compatible DJ gear kijk je hier.

Virtual DJ

 • Gratis versie: JA, Home Free
 • Pro versies: Home Plus €116 / Pro €23 per maand of €348 voor Infinity
 • Extra in Pro versie: Controller support
 • Stems: Ja, in alle versies
 • Set Opnemen: Ja in alle versies
 • Tutorials: JA, check hier
virtual dj

De geschiedenis van Virtual DJ gaat terug tot 1996! In dat jaar bracht Atomix de eerste versie uit onder de naam AtomixMP3. In die tijd was AtomixMP3 een van de eerste programma’s waarmee je digitale muziekbestanden kon afspelen en mixen. In 2003 veranderde de naam in Virtual DJ en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest populaire DJ software ter wereld.

Virtual DJ lijkt op Rekordbox

Als je naar de interface van Virtual DJ kijkt, lijkt deze veel op Rekordbox. Bovenin beeld vind je de twee spelers met in het midden de mixer. Daaronder zie je de uitgebreide muziek verkenner. Deze is ook vergelijkbaar met Rekordbox. Zo kun je playlists maken en geeft Virtual DJ je suggesties voor muziek die goed passen bij de tracks die je nu afspeelt. En toch vinden we de interface van Rekordbox fijner. Dit komt omdat Virtual DJ vrij veel verschillende informatie en kleurtjes toont. Hierdoor wordt het geheel een beetje rommelig.

De gratis versie van Virtual DJ kan veel!

In tegenstelling tot de meeste DJ software, kun je met de gratis versie van Virtual DJ bijna alles! Zo krijg je maximaal 99 decks, hot cues, performance pads, loops, sync functie, alle beschikbare effecten en de mogelijkheid om je mix op te nemen. Hierdoor is de Home Free versie ideaal voor beginnende dj’s! Wil je ook een dj controller gebruiken? Dan heb je 2 opties. De Home Plus editie kost eenmalig €119 en geeft je de mogelijkheid om 1 controller te gebruiken. De Pro versie kost €22 per maand (of eenmalig €346) en is compatible met een hoop verschillen controllers!

Welke controllers zijn compatible met Virtual DJ?

Bijna alle digital DJ controllers zijn compatible met Virtual DJ. Je kunt profielen downloaden voor bijna alle controllers van Pioneer, Rane, Denon, Numark, Hercules, Reloop en meer. Voor een complete lijst van alle compatible controllers kijk je op de website van Virtual DJ.

Is Virtual DJ de juiste app voor mij?

Virtual DJ is DJ software die perfect is voor beginnende dj’s. Het feit dat je met de gratis versie zo goed als alle features kunt gebruiken is uniek onder de DJ software! Er staat je dus niets in de weg om Virtual DJ te downloaden en aan de slag te gaan met mixen! Wil je met een dj controller draaien? Dan zouden wij eerst een maandje voor de Pro versie kiezen. Je kunt dan bijna iedere DJ controller aansluiten en draaien als een Pro! Ben je overtuigd dat Virtual DJ de juiste DJ software voor jou is? Kies dan voor de Home plus editie en betaal slechts 1 keer voor hele goede DJ software!

Traktor DJ

 • Gratis versie: JA, Traktor DJ 2
 • Pro versies: Traktor Pro 3 €99 eenmaling
 • Extra in Pro versie: 4 decks, Remix Decks, Stems, Set Opnemen, meer effecten
 • Stems: Ja, alleen in Pro
 • Set Opnemen: Ja, alleen in Pro
 • Tutorials: JA, check hier
traktor pro

Traktor DJ is ontwikkeld door het Duitse Native Instruments. Dit bedrijf is bekend geworden door hun beroemde productie suite KOMPLETE. Ook zijn ze de makers van een van de beste midi contollers van dit moment: de MASCHINE. Begin 2000 brachten ze de eerste versie van Traktor DJ uit (toen nog Traktor Studio geheten) en sinds 2008 is het volwaardige DJ software met ondersteuning voor DJ controllers.

Traktor DJ 2 of Traktor Pro 3

Er zijn 2 versies te verkrijgen van Trakor. De eerste is gratis en heet Traktor DJ. Met deze versie krijg je best een hoop functionaliteiten, zoals 2 decks, hot cues, 4 effecten en binnenkort zelfs de mogelijkheid om je mix op te nemen. Deze versie ondersteund slechts een paar dj controllers, zoals de Traktor Kontrol S2 en S3. Ook kun je Trakor DJ 2 gratis op een ipad gebruiken. Ideaal voor thuis feestjes!

De betaalde versie heet Traktor Pro 3 en biedt een hoop extra ten opzichte van Traktor DJ 2. Zo krijg je 4 decks, 8 effecten, remix / stem decks en de mogelijkheid om je mix op te nemen. Ook is de muziek verkenner een stuk uitgebreider dan in Traktor DJ 2. Zo heb je de mogelijkheid om je eerder afgespeelde playlists te bekijken en op te slaan voor een volgende gig.

Fijne interface, veel mogelijkheden!

Zowel DJ 2 als Pro 3 zijn fijne DJ apps! De interface is duidelijk en overzichtelijk en je zult als nieuwe gebruiker snel je weg vinden in deze dj software. Voor een gratis versie vinden we dat Trakor echt veel te bieden heeft! Vooral de iPad app is echt een toffe aanvulling om snel even een mixje te maken.

Een van de beste redenen om voor Pro 3 te kiezen zijn ongetwijfeld de Remix en Stem decks. Hiermee kun je tijdens het draaien verschillende onderdelen van een track (zoals de vocalen of de melodie) isoleren, zodat je deze makkelijk kunt mixen met een andere track. Op deze manier kun je heel gemakkelijk remixen en mashups maken. Dit werkt echt heel goed en is super leuk om mee te experimenteren!

Welke controllers zijn compatible met Traktor?

Traktor DJ 2 is compatible met de popluairste dj controllers van Traktor: Kontrol S2, Kontrol S3, Kontrol S4, Kontrol Z1 en de Audio MK2. Trakort Pro 3 is daarnaast ook compatible met een groot aantal digitale dj controllers van merken als Pioneer, Numark, Reloop, Denon en meer. Voor een complete lijst van compatible DJ controllers, kijk je op de website van Native Intruments.

Is Traktor Pro 3 de aanschaf waard?

Als je een Trakor DJ controller koopt, krijg je daar standaard Traktor Pro 3 bij! Dat lijkt vanzelfsprekend, maar bij de meeste DJ controllers krijg je de gratis versie bijgeleverd met slechts ondersteuning voor jouw dj controller (lezen jullie mee Pioneer!!) Heb je een andere DJ controller en wil je overstappen op Traktor om de Remix en Stem decks? Pas dan op! Deze functies werken namelijk alleen op de dj controllers van Trakor. En toch kan Traktor Pro 3 een goede aankoop zijn! Voor slechts €99 krijg je echt hele goede DJ software met veel functionaliteiten en een fijne interface.

Engine DJ

 • Gratis versie: JA, Volledige versie
 • Pro versies: Nee
 • Extra in Pro versie: NVT
 • Stems: Nee
 • Set Opnemen: JA
 • Tutorials: JA, check hier
denon engine dj

Engine DJ werd voor het eerst geïntroduceerd in 2013 als muziekbeheersoftware voor de Denon DJ SC2900 en SC3900 media spelers. Deze DJ software stelde gebruikers in staat om hun muziekcollectie te organiseren, tracks te analyseren en afspeellijsten te maken. In 2017 lanceerde Denon DJ Engine Prime, een nieuwe en verbeterde versie van Engine DJ die nog meer functies voor muziekbeheer en track-analyse kreeg. Onlangs heeft Denon versie 3 uitgebracht.

Engine DJ Desktop en Engine DJ OS

Engine DJ software bestaat uit 2 onderdelen: Engine DJ Desktop en Engine DJ OS. Zoals de naam al doet vermoeden is DJ Desktop de software die je op je Windows of Mac computer installeert. DJ OS is het besturingssysteem dat op de standalone DJ controllers draait. DJ Desktop gebruik je dus vooral om je muziek collectie voor te bereiden. Je hebt deze software niet nodig tijdens het draaien, aangezien alle Engine DJ controllers standalone zijn. Je kunt het dus een beetje vergelijken met het voorbereiden en exporteren van muziek met Rekordbox, om vervolgens je USB stick mee te nemen naar een CDJ set.

De interface van Engine DJ Desktop

En nu we het toch over Rekordbox hebben… De interface van Engine DJ lijkt best veel op Rekordbox. Alles is super overzichtelijk en het maken van playlists is een makkie. Rekordbox heeft net iets meer functies voor het analyseren en taggen van muziek, maar verder zijn de opties vergelijkbaar. Het voorbereiden van je tracks is met Engine DJ echt een verademing. Zowel het aanpassen van de beat grid als het maken van loops en cue points gaat erg fijn. We durven zelfs te zeggen dat Engine DJ hierin net wat beter is dan Rekordbox.

Functionaliteiten van Engine DJ 3

Engine DJ 3 is volledig gericht op de standalone dj controllers van Denon (en Numark) Logisch dus, dat deze dj software perfect werkt op deze controllers. Met de komst van Engine DJ 3 zijn er een aantal handig functionaliteiten geïntroduceerd. Een van de grootste verbeteringen is de Drop Sampler. Deze functie werkt op alle standalone Denon DJ controllers en zrogt ervoor dat je 8 slots hebt om te vullen met samples of complete nummers! Super handig als je even snel wat samples op wilt nemen voor je set. Of om veelgebruikte dj samples onder handbereik te hebben.

Ook nieuw is “Remote Library Streaming”. Met deze optie hoef je jouw muziek niet meer op een externe schijf of USB stick te zetten. In plaats daarvan kun je jouw complete muziek collectie op bijvoorbeeld Dropbox zetten. Zo heb je overal de beschikking over je playlists, cue points, samples, loop, etc. Uiteraard is een goede internetverbinding dan wel een eis!

Welke controllers zijn compatible met Engine DJ?

Het is niet meer dan logisch dat Engine DJ alleen compatible is met DJ controllers die beschikken over het besturingsysteem Engine DJ OS. Mensen met een Pioneer, Numark of Traktor controller hebben hier dus niets aan. Alle standalone DJ controllers van Denon zijn uitgerust met Engine DJ en daarnaast draaien de Mixstream Pro en Mixstream Pro+ van Numark ook op deze software.

Engine DJ is met versie 3 echt hele goede en volwassen DJ software geworden. Eigenaars van een standalone DJ controller van Denon zullen erg blij zijn met alle nieuwe functionaliteiten. Als je nu in het bezit bent van een goede DJ controller van een ander merk, is deze versie 3 niet direct een reden om van merk te switchen. Maar als je op zoek bent naar een goede standalone DJ controller, dan kunnen we je melden dat de Denon DJ controllers met de komst van Engine DJ 3 alleen nog maar beter zijn geworden!

review DDJ FLX4
De populaire FLX4 van Pioneer wordt geleverd met zowel Serato als Rekordbox!

Conlusie: De beste DJ Software van 2023

We hebben in deze test 3 universele DJ apps besproken die compatibel zijn met een aantal verschillende DJ Controllers: Serato, Virtual DJ en Traktor. En tussen die drie is Serato wat ons betreft zeker de winnaar. Vooral de overzichtelijke interface en de sampler functionaliteiten spelen een grote rol in onze keuze. Helaas is de Pro versie van Serato wel behoorlijk prijzig. Voor DJ’s met een klein budget zijn zowel Virtual DJ als Traktor zeer goede alternatieven voor een veel lagere prijs! Wil je vanaf een ipad draaien? Dan bieden zowel Virtual DJ als Traktor zeer goede gratis apps!

In de praktijk is het vaak zo dat je de DJ software gaat gebruiken die gratis bij je DJ controller geleverd wordt. Maar het is goed om te weten dat je in veel gevallen ook de mogelijkheid hebt om je DJ controller aan te sturen met andere DJ software. Vooral voor bekende DJ controllers van Pioneer, Hercules en Numark heb je veel keuze. DJ’s met een Denon dj controller, hebben weinig te kiezen. Voor hun is Engine DJ de enige optie, maar dat is zeker geen ramp! Ook de DJ controllers van Traktor zijn aangewezen op hun eigen (zeer goede!) DJ software.

Een algehele winnaar aanwijzen is hierdoor dus een lastige klus! We raden je aan om op zoek te gaan naar een goede DJ controller en eerst te oefenen met de bijgeleverde software. Wil je meer functionaliteiten, heb je genoeg te besteden en is je controller compatible met Serato? Dan is wat ons betreft Serato Pro de beste DJ software van dit moment!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *