Pioneer XDJ-RX2 vs XDJ-RX3: welke DJ Controller is de beste koop?

Onlangs heeft Pioneer de nieuwe XDJ-RX3 standalone DJ controller op de markt gebracht. Een prachtig apparaat waarmee je een complete DJ set in huis haalt. Maar heb je wel de allernieuwste DJ controller nodig? Of is de XDJ-RX2 nog steeds de beste keuze? In dit artikel helpen we je een keuze te maken tussen deze 2 geweldige DJ controllers van Pioneer!

Standalone DJ Controllers

Een standalone DJ controller is een goede keuze voor DJ's die zonder tussenkomst van een laptop op een digitale DJ controller willen draaien. De XDJ lijn van Pioneer is te vergelijken met een volwaardige Pioneer Nexus DJ set, maar dan een heel stuk goedkoper. Ter vergelijking: Voor twee CDJ-3000 spelers met een DJM900NXS2 mixer ben je bij Bax-Shop momenteel bijna €7000 kwijt! Dat is ruim 3 keer zo duur als de duurste standalone dj controller uit onze vergelijking. De XDJ-RX3 kost slechts €1999. Dit maakt een XDJ controller een voordelige optie voor dj's die hun eigen DJ gear willen hebben.

Pioneer XDJ-XZ rekordbox

DJ Controllers met een laptop

Een alternatief voor een standalone XDJ is een dj controller die je aan moet sluiten op je laptop. Deze dj controllers zijn over het algemeen nog een stuk goedkoper dan standalone dj controllers, maar het grote nadeel is dat je dus altijd je laptop bij je moet hebben om te kunnen draaien. Een van de meest poplulaire DJ controllers in de Pioneer DDJ-400. Kijk op deze pagina voor de beste DJ controllers onder 300 euro.

Rekordbox DJ

Alle DJ controllers uit deze vergelijking werken met het populaire Rekordbox DJ. Met Rekordbox kun je dj sets voorbereiden, hotcues instellen en playlists aanmaken. Daarnaast gebruik je Rekordbox voor het instellen van de diverse functies van je controller, zoals de effecten en de performance pads.

Zodra alles ingesteld is, heb je met een standalone DJ controller Rekordbox dus niet meer nodig tijdens het draaien. Je exporteert je playlists naar een USB -stick en deze sluit je aan op de controller. Op de controller kun je via het LCD-scherm vervolgens door je tracks bladeren en deze inladen op een van de decks. Net als op een CDJ speler. Handig! 👏

Overigens is het uiteraard wel mogelijk om een laptop (of iPad) met Rekordbox aan te sluiten op een standalone controller. In dat geval sluit je de laptop aan via USB (dit noemt Pioneer de Link Export Modus) en kun je alle tracks die in Rekordbox staan inladen en draaien op de decks van je controller.

Pioneer XDJ-RX2

Te koop voor €1659 bij Bax Shop (B-Stock)

De eerste DJ controller die we bekijken is de XDJ-RX2. Deze controller is inmiddels al ruim 4 jaar op de markt, maar is nog steeds een van de bestverkochte controllers. We zijn benieuwd of de RX2 ook in 2022 nog de strijd aan kan gaan met de nieuwere RX3!

Pioneer XDJ-RX2
De Pioneer XDJ-RX2 is nog steeds een hele goede controller!

Laten we beginnen met het goede nieuws: de XDJ-RX2 is nog steeds een fantastische controller en beschikt over alle functionaliteiten die een moderne digitale dj kan wensen! Zo zit er een 7 inch aanraakscherm in het midden van de controller waar je duidelijk alle nodige informatie over je tracks kunt aflezen, zoals de wavevorm, BPM, toonsoort, actieve effecten en quantize. De 8 meerkleurige performance pads werken erg goed. Hiermee kun je heel snel hot-cues, loops en beat-jumps activeren. Iets wat met een CDJ speler een stuk lastiger is!

Ook de grote aluminium jog-wheels werken top en hebben in het midden een kleine LCD waarop je de 'needles' kunt zien draaien. (handig voor de scratchers onder ons!)  Met 149 mm zijn de jog-wheels wel iets kleiner dan op een CDJ-2000, maar dit went snel genoeg.

Qua mixer hebben we ook weinig te klagen: de RX2 beschikt over een 2-kanaals EQ met soepele draaiknoppen en faders, die niet onderdoen voor die van een DJM-900NX2 clubmixer. Hij beschikt over alle gangbare effecten zoals delay, echo, reverb en flanger. Via de grote Sound Color FX knoppen kun je per kanaal effecten als noise, filter, sweep en dub-echo instellen.

Standalone dj controller RX2
Genoeg aansluitingen op de RX2

Op het gebied van aansluitingen zit je met de RX2 ook goed. Hij beschikt over 2 line- en phono-ingangen, 2 microfoon ingangen, zowel een RCA als een XLR master uitgang en een TRS booth-uitgang. Aan de voorkant van de controller vind je 2 koptelefoon aansluitingen (jack en mini-jack) zodat je ook samen achter je controller kunt gaan staan.

Ik hoor je denken: "okay leuk, maar wat is dan het slechte nieuws?" Nou, eigenlijk hebben we niet echt iets slechts te melden over de RX2, behalve dat we de prijs van €1699 vrij hoog vinden voor een controller die al 4 jaar op de markt is. De nieuwe RX3 is met €1999 slechts %18 duurder. De vraag is of de extra functionaliteiten van de RX3 €300 meer waard zijn. Let's find out!

Pioneer XDJ-RX3

Te koop voor €1999 bij Bax-Shop

De RX3 is het paradepaardje van Pioneers XDJ serie. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat het verschil tussen de RX2 en de RX3 hetzelfde is als tussen de CDJ2000 en de CDJ3000. Maar we zijn geen Max verstappen, dus gaan we ook geen bochten afsnijden in dit artikel 😉

Pioneer XDJ-RX3
De nieuwe Pioneer RX3 heeft een groter scherm

Qua uiterlijk is de RX3 vrijwel gelijk aan de RX2. Ook deze controller beschikt over 149mm grote Jog-wheels, 2 decks, 2 kanalen, 8 performance pads en hetzelfde aantal uit- en ingangen. Tot zover dus weinig vernieuwends! Maar als je iets beter kijkt vallen er toch een paar zaken op.

Het LCD scherm
Zo beschikt de RX3 over een 10,1" LCD waarop je veel meer informatie kunt aflezen, zoals 3-bands waveforms en uitgebreide FX controls. Ook de resolutie is met 1280x800 pixels aardig omhoog gegaan. Daarnaast beschikt het LCD-scherm over een preview-mode. Hiermee kun je door op de CUE knop te drukken, alvast de waveform van een track bekijken. Een handige optie die we kennen van de CDJ-3000.

Ook beschikt de RX3 over een "X-Pad" sectie op het LCD scherm. Hiermee kun je de parameters van de effecten wijzigen door met je vinger over het scherm te swipen. Deze functie kennen we van de DJM-900NXS2. Nice!

Pioneer XDJ-RX2 vs Pioneer XDJ-RX3
De LCD schermen van de RX3 (links) en de RX2 (rechts)

De mixer
Ook de mixer is behoorlijk verbeterd. Zo beschikt de RX3 in totaal over 20 effecten (14 beat FX en 6 Colour FX) De vraag is of je al deze effecten ook daadwerkelijk gaat gebruiken tijdens je sets. We moeten eerlijk toegeven dat de vinyl brake en de slip roll best wel toffe effecten zijn! En ook de nieuwe Sound Color effecten Space en Crush zijn welkome toevoegingen.

Pioneer XDJ-RX2 vs Pioneer XDJ-RX3
De RX3 (links) beschikt over 8 meer effecten

Jog Wheels
We hadden al verteld dat de Jog Wheels qua afmetingen hetzelfde zijn. Maar toch zijn er een paar grote verschillen! Zo heeft de RX3 de mogelijkheid om de weerstand van de jog-wheels aan te passen via een draaiknop rechtsboven de platters. Dit is een optie die ook op de CDJ2000 en 3000 spelers zit en is iets wat we op de RX2 eigenlijk best wel missen. Daarnaast is het display in het midden van de Jog wheels enorm verbeterd. Zo kun je nu zien of slip-mode en vinyl-mode aanstaan. Ook kun je de positie van een cue-point en de lengte van een loop zien. Als kerst op de taart kun je nu een eigen logo via een usb-stick in het midden van de jog-wheels laden. Tof!

Pad Modes
Als laatste beschikt de RX3 over 4 extra pad modes, te weten:
Gate Cue, Beat Loop 2, Release FX en Beat Jump 2. Dit zijn leuke toevoegingen voor creatieve dj's, maar we verwachten niet dat de gemiddelde DJ deze veel zal gaan gebruiken.

Pioneer XDJ-RX2 vs Pioneer XDJ-RX3
De Pioneer RX3 (links) toont meer info in de Jog wheels

Alle verschillen op een rij

RX2 RX3
Prijs € 1.657 € 1.999
Gewicht 9,1 KG 9,3 KG
LCD 7" 10,1"
X-Pad section Nee Ja
Preview mode Nee Ja
Jog-wheels afstellen Nee Ja
Pad Modes 4 8
Aantal Effecten 12 20

Welke Standalone DJ Controller is de beste koop?

Dat is de vraag waar we dit artikel mee begonnen. Is de Pioneer XDJ-RX2 nog steeds de beste 2-kanaals standalone DJ controller van Pioneer? Daar kunnen we kort in zijn: nee! De RX3 is op veel gebieden een stuk geavanceerder dan de RX2. Vooral de verbeterde 10,1" LCD en de lcd-schermen in de Jog-Wheels zijn grote verbeteringen. Ook de 4 extra pad modes, 8 extra effecten, de X-pad section en de mogelijkheid om de Jog-wheels in te stellen zijn handige verbeteringen! Tel daar de nieuwe en snellere gebruikersinterface bij op en je weet dat je een winnaar in handen hebt. Wat ons betreft kun je dus beter €300 extra uitgeven voor de nieuwe RX3. Heb je al een RX2 en twijfel je of je de RX3 moet kopen? Ga dan voor jezelf na of je de nieuwe functionaliteiten op dit moment echt mist. Met de RX2 beschik je nog steeds over een hele goede DJ controller, dus wellicht is een upgrade voor jou niet nodig.

Hylke van Grinsven

Hylke van Grinsven