Interview met Funkerman “Mijn geluid in Corona tijd”

House dj & producer Funkerman (Ardie van Beek) vertelt hoe zijn nieuwe album ‘Sentiment’ is ontstaan en hoe hij zichzelf de afgelopen 9 maanden heeft bezig gehouden: “Ik begon net als de rest van Nederland deze lockdown met opruimen en verbouwen”

Even voorstellen: Wie is Funkerman?

Funkerman (Ardie van Beek) is een Nederlandse house-dj en producer. Hij is samen met compagnon Raf Jansen al 16 jaar mede-eigenaar van het grote Flamingo Recordings. Met talloze releases op labels als Blackhole, SPINNIN, Altro Moda, Defected en Be Yourself Music staat hij al bijna 20 jaar aan de top in de House scene.

Geen nieuwkomer, maar ook niet de nummer 1 van de DJMAG rankings. “Nummer 113 is mijn hoogste notering ooit” zegt hij enigszins laconiek. Zijn prioriteit is nooit geweest om iedereen te overtuigen van zijn capaciteiten. Het gaat hem om het artistieke aspect en zijn passie voor muziek op een podium te brengen. Ondanks die “anti-commerciële” houding heeft hij toch een indrukwekkende staat van dienst met zijn wereldwijde hit Speed up, een hele waslijst aan dance noteringen en aan zijn betrokkenheid bij vele platen die we nog allemaal in ons geheugen gegrift hebben.

funkerman djlife

Ondanks dat er de afgelopen 9 maanden geen events waren heb jij niet stil gezeten, kun je iets vertellen over waar jij druk mee bent geweest?

Voor mij verliep de lockdown zoals bij veel mensen. Ik denk dat aan het begin van deze situatie niemand erop gerekend had dat het zo lang ging duren. Ik ben dus begonnen met opruimen, daarna heb ik mijn studio verbouwd en toen het nog langer duurde zijn we de werkwijzen en handelingen binnen mijn platenmaatschappij gaan vernieuwen. En toen, toen was ik klaar hahaha.  Nee, toen duurde het nog langer. Ik was ondertussen veel muziek aan het “ophouden”, maar heb toen besloten een album te maken die voor mij een uitlaatklep was. Dat heb ik ook volledig tegen alle regels in uitgebracht als mixed album in de laatste maand van 2020.

Je nieuwe album ‘Sentiment’ is een weerspiegeling van hoe jij de lockdown hebt ervaren en welke gevoelens dat los heeft gemaakt. Hoe is dit idee ontstaan?

Een hele goede vriend van me was bij me op bezoek en de #ikdoenietmeermee toestand was net vol aan de gang. Ik snap dat je deze crisis niet kunt samenvatten in 1 hashtag, maar ik was aanvankelijk wel boos dat je niet meer zomaar kunt zeggen wat je denkt. Mijn goede vriend en compagnon Raf wees me er toen op dat ik een muzikant ben. “Als je wat wil uiten over deze situatie, dan moet je dat doen in je muziek” zei hij tegen me. Eerst dacht ik “Rot op” 🙂 maar 2 dagen later ben ik begonnen aan mijn album. Uiteraard hadden we al veel songs opgenomen. Ik ben iemand die al zijn liedjes met zangers zelf opneemt en een mooie verzameling songs achter de hand heeft, maar het maken van het album in deze vorm heeft me 8 dagen gekost. Dat was voor mij een teken dat het goed was. Nu maakt het niet meer uit wat de wereldse resultaten zijn. Ik ben 100% oprecht geweest in deze artistieke uiting.

funkerman

Waarom heet het album ‘Sentiment’ ?

De reden waarom dit album zo heet is duidelijk. Sentiment naar een tijd waarin vrijheid heel gewoon leek. Ik wil mensen weer bij elkaar brengen. Ik begrijp goed dat iedereen zijn eigen mening heeft over de maatregelen betreffende Corona. 17 miljoen mensen en dus 17 miljoen meningen, maar onze gevoelens liggen waarschijnlijk veel dichter bij elkaar. Boosheid, weemoed, verlies van een geliefde en het zoeken naar hoop zijn dingen die ik in iedereen terug zie. Met dit album probeer ik de luisteraar terug te brengen naar mooie herinneringen en ik ga zelfs zo ver dat er gevoelens kunnen ontstaan van voordat je hier als kind op deze wereld werd gezet.

In hoeverre zijn de tracks van ‘Sentiment’ anders dan andere producties?

Ik kreeg het idee om een live optreden te willen maken specifiek voor dit moment. Grotendeels voor de extra dimensie die een live optreden kan geven en als persoonlijke uitdaging. Maar al snel werd het me duidelijk, dat als het publiek niet voor je neus staat, de complete bedoeling ervan niet aan de orde is. Daarom heb ik zo’n 15 keer het hele live optreden wat ik in gedachte had opgenomen. Hieruit zijn de beste passages geknipt en aan elkaar gemonteerd. Zonder de dansvloer te verloochenen ben ik erin gegaan met een ander gevoel. Ik wil graag dat mensen het als geheel luisteren en zich hopelijk laten raken door wat ik wilde zeggen zonder woorden. Even in een flowstate komen zonder dat er een dansvloer is.

Veel beginnende producers vinden het lastig om aan een nieuwe track te beginnen. Wat voor tip kun jij hun geven? Begin jij bijvoorbeeld met de melodie of start jij met een groove?

Ik begin met een idee! Ik zeg vaak dat je een idee krijgt en de uitwerking verder aan jezelf is. Hoe beter en mooier het idee, hoe groter de kans is dat je iets bijzonders maakt. Daarnaast wil ik aangeven, dat het resultaat in wereldse zin altijd op een 2e plaats moet staan, maar dat is mijn persoonlijke mening. Echter kan ik wel zeggen, dat je mooiere oprechtere dingen maakt wanneer je niet denkt aan het eventuele succes.

funkerman

Met welke DAW werk jij en waarom?

Ik werk met Steinberg Cubase als hoofdprogramma, maar sta overal voor open. Dit is mijn instrument omdat ik het nu eenmaal goed ken, maar ik pin me niet vast op slechts 1 DAW.

Welke DJ/Producers moeten we volgens jou in de gaten gaan houden?

Volg iedereen die je aanspreekt! Ik volg veel nieuwe namen omdat ik een liefhebber van muziek ben, maar ik weet zeker dat er genoeg toffe artiesten zijn die ik nog niet volg. Je kunt simpelweg niet alles op je radar hebben.

Wat zijn je plannen voor 2021? 

Dat blijft een lastige vraag. Ik ben nu vooral remixen aan het maken van een aantal van de album tracks, maar voorlopig verwacht ik dat ik op sommige dagen vrolijk ben en op sommige dagen mijn liefde mis: het nachtleven! Ik hoop dat we heel snel weer mogen doen wat we het liefste doen: optreden voor volle dansvloeren! Hopelijk tot snel!

Sentiment is nu te beluisteren en downloaden op alle grote kanalen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *