Nieuwe docu ‘Underplayed’ over vrouwelijke DJ’s in de scene

De elektronische muziekindustrie lijkt soms een mannenwereld, maar niets is minder waar. Vrouwen veroveren steeds meer hun plek in de scene, en terecht! Want er zijn een hoop vrouwelijke DJ’s van wereldklasse met een grote fanbase. Toch hebben ze het niet altijd even gemakkelijk gehad om aan de top te komen door seksisme en genderongelijkheid. Regisseur Stacey Lee heeft daarom in haar nieuwe documentaire ‘Underplayed’ de elektronische muziekwereld vastgelegd door de ogen van een aantal grote vrouwelijke artiesten. Lees in deze blog meer over de documentaire en de opmars van vrouwelijke DJ’s.

Als wij je nu vragen om een namen van bekende vrouwelijke DJ’s te noemen, dan kom je vast met een enorme lijst. Vrouwen produceren topnummers en doen qua draaiskills niet onder voor mannen, maar ze hebben helaas niet altijd dezelfde erkenning als mannen gekregen. Daarom heeft Stacey Lee in haar docu Underplayed een stem gegeven aan grote namen als Alison Wonderland, NERVO, Tokimonsta, Rezz en Suzanne Ciani. En die stem verdienen ze, want de vrouwelijke DJ’s hebben een grote rol gespeeld in het ontstaan van onze zeer geliefde elektronische muziekindustrie. Nu lijkt het misschien of vrouwen geen plek in deze wereld kunnen krijgen, maar dat is zeker niet waar. Steeds meer vrouwen weten door te breken en klimmen hoger naar de top. Denk bijvoorbeeld aan DJ’s als Honey Dijon, Peggy Gou, Charlotte de Witte en DJ Isis. Deze DJ’s zijn wereldwijd erg populair.

Nederlands trots: DJ Isis

Zonder twijfel de bekendste vrouwelijke DJ en producer uit Nederland is DJ Isis. Ze is één van de tien all-time beste vrouwelijke tech-house-dj’s en behoort wereldwijd tot één van de vrouwelijke pioniers van de elektronische dansmuziek. De ondertussen 45-jarige DJ begon op twaalfjarige leeftijd al met haar avontuur. Ze kocht haar eerste houseplaat en haar liefde en passie voor deze muziek was geboren. Ze heeft daarom haar vwo-opleiding niet afgerond en is haar droom achterna gaan: ze werd fulltime DJ. In 1992 draaide zal al in de bekendste clubs van Nederland! Vanaf dat moment is DJ Isis niet meer weg te denken uit de dance-scene en reist ze de hele wereld over. Niet alleen in Europa, maar ook in Amerika, Azië, Afrika en het Midden-Oosten kun je niet meer om haar heen. Maar liefst drie van haar mix-albums belandde in de nationale top 10.

Vrouwen in de DJ MAG top 100

Er zijn een groot aantal vrouwelijke DJ’s die de weg naar de absolute top hebben gevonden. In 2019 stonden er slechts 5 vrouwen in de top 100. In de lijst van 2020 tellen we al 13 vrouwen die tot de beste 100 DJ’s behoren. En sommige vrouwen maken grote sprongen! De populaire techno-DJ Charlotte de Witte is van plek 74 in 2019 naar plek 32 in 2020 geklommen. Ook Peggy Gou heeft een mooie plek gepakt en is van plek 80 in 2019 naar plek 69 in 2020 gegaan. Het mega populaire duo NERVO pakt zelfs een plek in de top 20! Mannen leken de DJ MAG top 100 te overheersen, maar zo te zien niet voor lang meer. Ondanks de ongelijkheid die er ooit heerste, weten deze powervrouwen hun plek te pakken. Zoals DJ Rezz mooi zegt: ‘So many people doubted me and now I’m here’. 

De trailer van Underplayed

Coming soon!?

Wat ons betreft doen vrouwelijke DJ’s totaal niet onder aan de mannen in deze wereld, ze hebben alleen niet altijd de aandacht gekregen die ze verdienen. Gelukkig komt daar verandering in en we hopen dat meer vrouwen geïnspireerd en aangemoedigd worden om door te breken in de elektronische muziekwereld. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om in de nieuwe documentaire Underplayed de muziekwereld door de ogen van vrouwelijke DJ’s te bekijken. Het is nog niet duidelijk wanneer de documentaire in Nederland te zien is, but we keep you posted!  

Kijk op de website van Underplayed voor meer informatie!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *