alphatheta grv6
|

AlphaTheta DDJ-GRV6 dj controller | Review

De DDJ-GRV6 (ook wel de “groove six”) is een nieuwe DJ-controller van AlphaTheta (voorheen Pioneer DJ) die ondanks het gebruik van veel plastic materialen een professionele uitstraling heeft. Net zoals bij AlphaTheta’s andere instapmodellen, bestaat de behuizing dus grotendeels uit plastic en voelen sommige knoppen wat minder stevig aan. Toch maakt de DDJ-GRV6 een veel betere en completere indruk dan zijn voorganger, de DDJ-FLX6.

Visueel behoudt het apparaat de grote jogwheels van de FLX6, maar de opvallende “hero knoppen” – die vaak als onhandig werden gezien – zijn verdwenen. Wat er wel bijgekomen is, is een glanzende strip aan de bovenkant waarin de bedieningselementen van de nieuwe Groove Circuit en Stems FX zijn verwerkt. Deze strip steekt fraai af tegen de matte afwerking van de rest van de controller. In dit artikel lees je alles over de functionaliteiten van deze dj controller.

ddj-grv6 serato

Installatie en Gebruik

Om de DDJ-GRV6 te gebruiken, sluit je deze aan op je computer met een USB-C-kabel en installeer je Rekordbox of Serato. Zodra de software geïnstalleerd is, kun je na het aanmaken van een account direct aan de slag met beide DJ applicaties zonder verdere betalingen.

Groove Circuit

De meest opvallende nieuwe functie van de DDJ-GRV6 is de Groove Circuit, een feature binnen Rekordbox waarmee je live drums kunt remixen. Met een druk op een van de vier knoppen vervang je de drums van de track die afspeelt met vooraf geladen drumloops. Deze loops zijn verdeeld over twee banken van vier. Dit maakt het mogelijk om snel en eenvoudig aanpassingen te maken zonder dat je een complete remix hoeft voor te bereiden.

ddj-grv6 groovecircuit

Overlays voor Serato-gebruikers

De knoppen hebben een andere functie wanneer je Serato gebruikt, en AlphaTheta levert stick-on overlays mee die je kunt gebruiken als je met Serato werkt. Dit is handig, aangezien de labels van de knoppen dan beter aansluiten bij de Serato-functies.

Stems FX in Serato

In Serato verandert de Groove Circuit in de Stems FX. Deze feature biedt meer flexibiliteit door je toe te staan om individuele elementen van een track (zoals vocals of drums) te manipuleren. Dit werkt op een vergelijkbare manier als de Groove Circuit, maar biedt extra opties voor gebruikers die meer controle willen over specifieke delen van een track.

ddj-grv6 stems

Nieuwe bibliotheekbediening

Een andere noemenswaardige verbetering is de nieuwe bibliotheekbediening. Hiermee kun je met een druk op de knop nummers in je hoofdtelefoon beluisteren zonder ze daadwerkelijk te laden, wat vooral handig is tijdens een live-set. Deze functionaliteit bestond eerder al, maar vereiste toen het gebruik van een muis. Dit is een aanzienlijke verbetering die tijd bespaart en workflow bevordert.

Nieuwe plaats voor performance pads

Een unieke verandering bij de DDJ-GRV6 is de plaatsing van de performance pads boven de jogwheels, in plaats van eronder. Dit design is geïnspireerd door de CDJ-3000 en de Opus Quad. In tegenstelling tot eerdere controllers, bieden deze pads nu een volledige reeks aan functies zoals loop roll, keyboard, en sampler, die normaal gesproken alleen op standaard pads beschikbaar waren.

ddj-grv6 jogwheels

Uitgebreide effecten

Naast de nieuwe Groove Circuit en Stems FX zijn ook de Sound Color effecten op de DDJ-GRV6 verbeterd. Elk kanaal heeft toegang tot verschillende effecten, zoals ruis, echo en reverb. Dit voegt meer creativiteit toe aan je sets, en deze effecten werken zowel in Rekordbox als in Serato.

Serato-gebruikers niet langer benadeeld

Een belangrijk punt van verbetering is dat AlphaTheta erin geslaagd is om Serato-gebruikers niet meer achter te stellen. Bij voorgaande controllers hadden Rekordbox-gebruikers vaak meer functionaliteiten. Nu zijn de meeste knoppen en functies gelijk in beide softwarepakketten, waardoor Serato-dj’s niet langer concessies hoeven te doen.

Conclusie

De AlphaTheta DDJ-GRV6 is een veelzijdige en goed uitgeruste controller die veel waarde biedt, vooral voor DJ’s die op zoek zijn naar een apparaat dat de kloof tussen thuisdraaien en clubprestaties overbrugt. Een van de meest opvallende voordelen van de GRV6 is de lay-out die sterk lijkt op de clubstandaard, met name de opstellingen met CDJ-3000-spelers en de DJM-A9-mixer. Dankzij deze gelijkenissen, zoals de volledige jogwheels en de positionering van de performance pads boven de jogwheels, wordt de overstap van thuis naar een clubopstelling aanzienlijk eenvoudiger. Hierdoor kunnen DJ’s thuis oefenen op een systeem dat qua indeling en gevoel vrijwel identiek is aan wat ze in een club zullen tegenkomen.

Naast de gebruiksvriendelijke lay-out biedt de GRV6 ook geavanceerde functies zoals de Groove Circuit en Stems FX, die zowel in Rekordbox als Serato goed tot hun recht komen. Deze toevoegingen zijn niet alleen leuk om mee te experimenteren, maar voegen ook echte creativiteit toe aan je mixen. Wat verder indruk maakt, is hoe goed de controller met beide softwarepakketten integreert, waarbij Serato-gebruikers niet langer achtergesteld worden ten opzichte van Rekordbox-gebruikers.

ddj-grv6 rekordbox

Hoewel de GRV6 misschien enkele beperkingen heeft, zoals de kleine pitch-faders en de niet zo robuuste bouwkwaliteit, biedt het apparaat nog steeds een breed scala aan functies voor een redelijk scherpe prijs. Dit maakt het een uitstekende keuze voor zowel beginnende als meer gevorderde DJ’s die serieus willen oefenen met een controller die de overgang naar professionele clubapparatuur gemakkelijker maakt. Voor wie een solide thuisopstelling zoekt die naadloos aansluit op clubstandaarden, biedt de DDJ-GRV6 alles wat je nodig hebt en meer.

Vergelijkbare berichten